Home Personlig utveckling Vad vinner man på att vara främlingsfientlig?

Vad vinner man på att vara främlingsfientlig?

by Charlotta

Det sägs att européer är mer främlingsfientliga nu än vi någonsin varit tidigare och svenskar är inget undantag. I de flesta fall när man pratar om främlingsfientligheten så handlar det underförstått om människor med annat geografiskt och kulturellt ursprung, men om man tar fasta på ordets egentliga betydelse inkluderas alla främlingar. Vilka är då främlingarna och varför är vi fientliga mot dem? En främling är någon du inte känner, preciserar vi begreppet något mer så representerar en främling någon som inte är som du själv, någon som i något avseende är annorlunda jämfört med hur du själv är. Dessutom måste det som utmärker sig vara något som skiljer sig även från de flesta andra i din omgivning. För hundra år sedan, innan vi gjort resandet till vardagsmat, var en främling någon som kom från grannbyn.

Men oavsett vilka personer som räknas som främlingar så undrar jag vad vi ska med fientligheten? Främlingar borde framkalla känslor av intresse, spänning och nyfikenhet men istället så känner vi oss hotade och blir fientliga. Vad säger det om oss européer som grupp? Tänk dig att du själv flyttar till ett annat land med en annan kultur och där människorna har ett något annorlunda utseende. Vem är det som är en främling nu? Hoppas folket där inte är fientliga. Främlingsfientlighet existerar egentligen bara i grupp eller på distans, för samma ögonblick som du möter en främling på tumanhand och lär känna honom eller henne så är det ofrånkomligt att du upptäcker att likheterna är långt fler än olikheterna.

En av anledningarna till att främlingsfientligheten fått fäste just nu kan vara att vi brottas med mycket oro över förhållanden som vi inte kan påverka. Det är ekonomiska kriser, arbetslöshet, global uppvärmning, översvämningar, torka och snöoväder, terroristhot och hot om pandemier. Allt det här gör att vi känner oss väldigt utsatta men inget av det är något vi kan göra något åt. I sådana situationer är det lätt att föra över sin oro, sin rädsla och sitt missnöje till något mer konkret som faktiskt går att påverka, som till exempel att hata människor med ett annat ursprung, som pratar ett annat språk, tror på en annan Gud och andra vanor än vad vi själva och våra närmsta grannar har.

Att tycka illa om någon eller vara rädd för någon enbart på grund av vilken kultur eller religion en person tillhör, vad personen representerar eller var den kommer från är inte bara ologiskt utan också osmart och kanske även ohälsosamt. Ingen mår bra av eller blir gladare och lyckligare av att hata och slåss, det är bara uttryck för andra känslor som personen inte har bearbetat. Det finns många problem i världen men vi löser inte dem genom att kämpa mot varandra, vi löser dem bara om vi kämpar tillsammans mot problemen.

/Coachen

DSC00071

4 comments

Susann 23 juli, 2013 - 08:44

Tror att den statistiken är svårtolkad om hur främlingsfientliga vi är.
Vi är ca 9 miljoner människor i det här landet. Ungefär hälften arbetar. Det gör att 4-5 miljoner ska försörja resten. Tror att mycket av det som kallas främlingsfientlighet egentligen är en oro för att vår lilla klick skattebetalare ska bli ansvariga för alla jordens människors försörjning och behov av sjukvård. Det är orimligt, men har inte med hat att göra. Tycker man inte att alla månniskor i världen har samma rätt att komma hit och får sjukvård och annat så blir man betraktad som främlingsfientlig. Man skulle få helt annan respons på ifall saken gällde att människor ville komma hit och ansluta sig till vår lilla skara skattebetalare. Tror man behöver sortera upp äpplena och päronen innan man får nån verklig bild av läget.

Susann 23 juli, 2013 - 10:46

En sak till om detta (dina blogginlägg får mig verkligen att tänka till). I begreppet främlingsfientlighet har man även sett att man innefattar fientlighet och skepticism till främmande ideologier/kulturyttringar/religioner/värderingar. Man är främlingsfientlig ifall man inte tycker att att alla sådana har samma värde och samma rätt att finnas/utövas i vårt land.
I förlängningen betyder det faktiskt att vi bejakar kvinnofientlighet och intolerans. Patriarkla föråldrade värderingar har plötsligt fått gräddfil, och kan rida på människors skräck för att verka främlingsfientliga.

Coachen 23 juli, 2013 - 15:00

Hej Susann!

Det gläder mig att mina inlägg får dig att tänka till, men jag delar inte din uppfattning kring främlingsfientlighet. Det du beskriver i ditt första inlägg är inte ett invandrarproblem utan ett socioekonomiskt problem. Det är vi själva som har skapat de regler som säger att människor kan komma hit och bli försörjda istället för att behöva försörja sig själva. Så behöver det inte vara.

Att alla människors lika värde skulle innebära att man bejakar kvinnofientlighet och intolerans kan jag inte hålla med om. Svenska lagar och regler gäller alla som befinner sig i Sverige, oavsett vilken religion man tillhör eller vilket kulturellt arv man har. Tvärtom så uppmärksammas och fördöms kvinnofientlighet när den uppträder i Sverige medan den hade kunnat gå omärkt förbi i ett annat land.

Susann 23 juli, 2013 - 18:40

Det finns ju länder som inte har det så. Tror att Spanien och Australien har något system med att man måste bevisa att man kan betala för sig och klara sig själv för att få lov att komma in.
Fast vår invandring bygger ju på en humanitär grund. Man ska få komma hit för att man har det svårt där man är och behöver hjälp. Då kan man ju inte ställa sådana krav.
Ibland ser man rubriker i tidningen där man vädjar till folk att tycka synd om någon som är i behov av avancerad sjukvård och inte kan få det i sitt hemland. I humanitetens namn ska de då kunna få stanna här och få vad de behöver. En fin tanke som jag gärna instämmer i, men om man drar det till sin spets… om det blir ett prejudicerande ärende…. har då alla rätt att komma hit med sina stora behov som de inte kan få tillgodosedda i sitt hemland? Världen är full av lidande människor. Det finns kanske hundra miljoner som det är synd om och som skulle behöva någon som tog hand om dem och gav dem vård och omsorg.
Hur många av dem har vi möjlighet att hjälpa? Var gör våra knappa resurser (vi är bara 4-5 miljoner betalare) mest nytta. Vi kan omöjligt mätta alla eller bota alla eller ta ansvar för hela världen.

Ser man sen till historiens exempel så finns det en del orsaker till försiktighet. Tänker på europa för några hundra år sen. På alla fälttåg som drog kors och tvärs över kontinenten för att förhärliga kungarnas ära. På sin väg plundrade de och stal allt de kom över. Tror inte att den tidens folk tyckte det var så kul med främlingar.
Ett annat exempel är hur amerikas indianer fick sällskap av invandrare från europa. Hur gick det för dem? Jo, de finns väl än, men som en skugga av sina fornstora dagar. Så inte är det helt riskfritt med invandring, och nog finns det fog för en viss försiktighet.
Fast det är inte politiskt korrekt just nu, utan man måste bara ropa hurra och mera för att inte bli betraktad som människofientlig. Hoppas det blir lite mer balans i debatten så småningom och att den inte blir så polariserad. Det gangnar ingen

Jag har jobbat ihop med ganska många människor från andra länder och jag tycker om en del och andra inte. Ungefär i samma utsträckning som med svenskar, så där är det ingen skillnad för min del. Folk är som folk är mest för det mesta, med samma önskningar och liv och leverne.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI