Home Personlig utveckling Välj dina strider och strid ärofyllt

Välj dina strider och strid ärofyllt

by Charlotta

Även med de bästa intentioner så kommer du aldrig att kunna bli omtyckt av alla, vara vän med alla eller ens vara överens med alla i din omgivning. I alla fall inte om du har en egen åsikt och står upp för dig själv och andra, vilket jag hoppas att du har och att du gör. Att gå genom livet utan att komma i konflikt med en enda människa innebär förmodligen att du låter andra köra över dig och undviker att ta ställning. Om inte du står upp för dig själv eller de som är svaga, vem ska då göra det? Du kanske uppfattar det som att du är snäll och medgörlig men du gör varken omgivningen eller dig själv en tjänst genom att ständigt vika dig för andras åsikter och önskemål och risken är stor att omgivningen kommer att utnyttja dig.

I andra änden på skalan har vi dem som brusar upp för minsta lilla. Även om världen är full av orättvisor så är det inte rimligt att ta allting personligt och bli arg och upprörd ständigt och jämt. Det är inte heller ett bra sätt att hantera konflikter, dels får vredesutbrott inte riktigt samma effekt om du får dem hela tiden och omgivningen vänjer sig vid att du alltid är förbannad, och dels så är det direkt ohälsosamt att ofta vara arg. Lika skadligt för hälsan som det är att stänga in känslor och lägga locket på, lika skadligt är det att ständigt vara upprörd.

Som vanligt är det ett mellanting som fungerar bäst, ett läge där du tar ett par sekunder och reflekterar över om det som har hänt är lönt att hetsa upp dig över, om det är en strid som är värd att ta. Är det inte det så andas lugnt och bestäm dig för att du står över sådant uppförande, du är en bättre människa och tillåter dig inte att sjunka så lågt att du går igång på saker som egentligen är oviktiga, orimliga, barnsliga, banala eller rent av obegåvade. Ta inte diskussionen utan bara avsluta den och gå därifrån om det är enda sättet att kunna behärska dig. Se det som en seger och ett tecken på personlig utveckling att du kan välja dina strider och att du väljer dem med omsorg.

Om du däremot kommer fram till att det är en situation där det är viktigt att du står upp för dig själv eller för någon eller något annat, där det är direkt olämpligt att du ger efter eller där någon kanske försöker lura dig eller komma undan sitt eget ansvar så ska du absolut stå på dig och kräva det som är rätt. Förklara din ståndpunkt, hur du uppfattar det, vad du anser och vad som generellt gäller och håll dig till fakta och till saken. Se till att du hela tiden håller dig till sakfrågan och undvik alla former av personangrepp och annan smutskastning och för allt i världen ta inte till våld! Så länge du håller dig till sakfrågan och till fakta så behöver du aldrig hamna i en situation där det i efterhand blir genant eller pinsamt för att du har sagt eller gjort saker som du ångrar. Oavsett vad den andra personen säger eller gör och oavsett hur het striden blir så vet du att du har uppträtt hedersamt och fört en ärofylld kamp och det är inget att skämmas för när man talar för något man tror på. Och skulle det visa sig att du faktiskt har fel och att den andra personen har rätt så är det mycket lättare att backa och ändra sig om du inte under vägs har kallat den andra personen fula namn eller något annat dumt.

/Coachen

DSC01061

Powered by Calculate Your BMI