Home Personlig utveckling Vanliga fallgropar

Vanliga fallgropar

by Charlotta

Vissa saker behöver bara göras. Man kan skjuta på dem eller försöka att inte låtsats om dem eller komma med undanflykter men i slutänden så vet man innerst inne att man verkligen borde göra det.

Det kan handla om att börja äta bättre, att börja motionera, att gå ner i vikt, att bryta upp från ett jobb eller en relation som inte fungerar eller något annat livsavgörande. För det är det de ofta är, de sakerna som man borde göra, livsavgörande alltså. Och det är också en av anledningarna till att det blir så svårt, det känns stort, ogreppbart och oöverstigligt. Man vet vad man har men inte vad man får, som det heter. Och även i situationer där man i teorin vet vad man får, och att det är något mycket bättre än det man har, så kan ofta vägen dit kännas alldeles för svår och osäker för att man ska våga sig ut på den.

Livscoachen och författaren Marie Forleo har studerat undanflykterna närmre och kommit fram till att det finns fyra stycken som leder popularitetsligan när det gäller att antingen undvika att ta tag i saker som man vet med sig att man borde göra eller att undvika att ta till sig information som skulle kunna vara en dörröppnare och leda framåt i livet.

”Det där kommer inte att fungera på mig.” är ett påstående som omöjliggör utveckling genom att man redan på förhand bestämmer sig för att något inte kommer att fungera, utan att ha satt sig in i detaljerna eller att ha provat. Alla resultat går inte att förutse, är resultatet värt att uppnå så är metoden värd att prova.

”Jag vet redan det där.” är ett påstående som stänger medvetandet för vidare informationsinhämtning. Det man redan vet eller kan behöver man inte studera vidare, men i själva verket så är risken stor att man lurar sig själv och kanske inte alls har all kunskap i ämnet, att man inte fullständigt har förstått hur det fungerar eller att man missat någon avgörande komponent. Det är aldrig fel att fortsätta inhämta information, även i ämnen som man tycker att man redan behärskar, för det finns alltid mer att lära.

”Jag kan inte” och ”Jag har inte tid” är båda två ursäkter som egentligen inte säger någonting alls mer än att man inte har lust eller att man inte är villig att prioritera det som är aktuellt. Det man inte kan kan man i allmänhet lära sig och är något tillräckligt viktigt så tar man sig tiden som behövs.

Vilka är dina skäl till att inte ta tag i eller gå vidare med det du vet att du borde göra?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI