Home Mental träning Var finns lösningen på dina problem?

Var finns lösningen på dina problem?

by Charlotta

Lösningen på dina problem kan finnas där du minst anar, på ett ställe där du normalt sett aldrig skulle leta, eller hos någon som är den siste du hade väntat dig att få hjälp från.

Långvariga problem existerar oftast inte för att de inte går att lösa utan för att du ännu inte har hittat nyckeln till lösningen, och så länge du fortsätter att leta på samma ställen kommer du aldrig att hitta den. Men ändå är det så vi människor ofta gör, både bildligt och bokstavligt.

Hur många gånger har du inte var av med mobilen och letat bakom samma kudde i soffan flera gånger istället för att leta på ett nytt ställe? Hur stor är sannolikheten egentligen att mobilen ska dyka upp bakom kudden tredje gången du letar där om den inte fanns där första gången?

Vad är det som hindrar dig att leta på helt nya ställen efter helt nya lösningar?

Osannolikt att du skulle hitta något nytt? Knappast, nya lösningar är kanske det som världen är allra bäst på just nu och de finns överallt.

Osannolikt att de skulle fungera bättre? Tja, de kan ju knappast fungera sämre än de gamla som inte fungerade alls, för hade de fungerat så hade problemet redan varit löst.

Mer troligt handlar det om rädslor, dina egna eller någon annans. Dina rädslor för hur din världsbild ska förändras, dina rädslor för vad andra ska tänka, dina rädslor för vem du blir som person om du skulle göra något så annorlunda. Eller någon i din närhet som har dessa rädslor och överför dem på dig genom att till exempel säga att du är en idiot om du provar, eller att du är lättlurad som tror att det kan fungera, eller något annat rädslobaserat, nedvärderande uttalande vars enda funktion är att sätta upp en begränsning för dig så du ska stanna kvar i den välbekanta lilla box där personen vill ha dig för att känna sig trygg.

Så vilka oprövad vägar ska du gå för att komma framåt i ditt liv? Bakom vilka oöppnade dörrar finns lösningen på dina problem? Hos vilken outforskad bekantskap ligger kunskapen som får din värld att blomstra?

Är det inte dags att du slutar leta bakom samma gamla soffkudde?

/Charlotta

2 comments

Karin Lundberg 27 november, 2015 - 06:47

Hur ska jag bli av med avund och bitterhet?

Charlotta 27 november, 2015 - 12:36

Hej Karin! Avund och bitterhet kommer ofta från att man lägger fokus mer på andra än på sig själv och att man jämför. Jämför vad andra har med vad man själv har eller vad andra har gjort med vad man själv har åstadkommit, och att man kommer fram till att man själv inte når lika högt på värdestegen som någon annan. I grunden bottnar detta sig ofta i dålig självkänsla och lågt egenvärde. Så mitt tips är att anstränga dig för att fokusera mer på dig själv, vad du vill, vad du brinner för och vad som gör dig lycklig, och mindre på andra, samt att jobba med din självkänsla och ditt egenvärde. Här är några inlägg som handlar just om det.

Bygg din självkänsla, Dumpa inte känslor i kroppen, Bevikelser-blir du bättre eller bitter?, Bli inte avundsjuk utan bli handlingskraftig
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI