Home Personlig utveckling Varför tycker du om det du tycker om?

Varför tycker du om det du tycker om?

by Charlotta

Är du säker på att du vet vad du tycker om? Vet du varför du har valt de saker du har hemma, varför du har valt de kläder du har, varför vissa saker intresserar dig och andra inte gör det? Visst låter det som en banal fråga, det är väl klart att man vet vad man tycker om, eller? Frågan är egentligen vad man menar med att tycka om och varför man tycker om.

Det är lättare att förklara med ett exempel, så tänk dig en favoritsak som du har hemma, gärna något du haft länge. Eftersom det är en favoritsak så är det förmodligen något som du gärna vill ha kvar och skulle bli ledsen om du blev av med. Men tänk dig nu att du inte hade den saken, aldrig hade haft den och aldrig ens hade sett en sådan sak tidigare. Om du kom in i en butik och såg den för första gången, skulle du då vilja köpa den?

Själv kan jag utan närmare eftertanke säga att jag har fullt med saker som jag värdesätter väldigt högt och skulle bli mycket ledsen om jag blev av med men som jag förmodligen inte skulle välja att skaffa om jag aldrig haft dem innan. Skulle jag däremot förlora någon av de sakerna idag så skulle jag mycket väl kunna leta efter en likadan för att ersätta den jag blev av med. Hela situationen låter helt ologisk och smått vansinnig, men vad det handlar om är naturligtvis det som man ofta lite nedsättande brukar kalla affektionsvärde. Det är saker som är starkt förknippade med minnen, glada minnen, trevliga minnen, sorgliga minnen eller kanske barndomsminnen, men de påminner om en annan tid som man inte kan återvända till och om personer som man kanske inte längre har tillgång till i sitt liv.

Så vad man egentligen tycker om och värdesätter är inte så mycket sakerna i sig utan vad de representerar, minnena och personerna. Det kan vara den fulaste kruka du någonsin sett, men eftersom den stod på mormors veranda där du brukade bli serverad nybakade bullar och hemgjord rabarbersaft när du var liten och tillbringade en del av sommarlovet där, så älskar du den och betraktar den som en av dina käraste ägodelar.

Saker är nästan aldrig bara saker, och är de bara saker så är de nästan alltid tråkiga. Jag tror det är därför jag hellre handlar på auktion och loppisar, för de sakerna är inte bara saker, de är saker med minnen och historier, även om det inte är mina minnen och historier.

/Coachen

DSC01153

Powered by Calculate Your BMI