Home Personlig utveckling Vart tog självrespekten vägen?

Vart tog självrespekten vägen?

by Charlotta

Att vara flexibel, anpassningsbar och prestigelös är egenskaper som länge varit attraktiva på arbetsmarknaden., men även i sociala sammanhang är det en fördel att ha dessa egenskaper. Att kunna flyta med utan att hänga upp sig för mycket när det inte blir som man vill, att ha lätt för att kompromissa eller att låta någon annan få sin vilja igenom ibland, och att inte göra en stor grej av vem som har rätt, eller vems idén var från början. Det är sådana saker som underlättar det sociala samspelet.

Men vad händer om man utvecklar och förfinar dessa egenskaper för långt, är de då fortfarande positiva och användbara? Om vi tänker oss en skala där vi börjar på flexibel, eller anpassningsbar eller prestigelös, i ena änden vad får får vi då om vi fortsätter ända bort i den andra änden?

Flexibel          —–>          Gränslös

Anpassningsbar          —–>          Viljelös

Prestigelös          —–>          Utan egenvärde

En person som är gränslös, viljelös och som saknar egenvärde är en person som låter andra människor behandla den hur som helst, som tar vad som helst, som står ut med allt utan att kräva något för egen del och som bara ser till andras behov och välbefinnande. Det är en person som förlorat sin självrespekt.

Ofta finns det ett djupt och otillfredsställt behov av kärlek, ömhet och omtanke i botten, och på något sätt har personen skapat sig en föreställning om att enda sättet att få denna hett eftertraktade kärlek är att praktiskt taget förinta sig själv för att vara någon annan till lags.

Att det enda sättet att få uppleva kärlek är att förtjäna den genom att bli slav åt någon annan, att fokusera så intensivt på den personens behov och önskemål att man trycker undan alla sina egna så långt ner att man till slut glömmer dem.

Det behöver inte ens vara så att den andra personen kräver total självuppoffring, den bilden av livet kan man skapa helt på egen hand, kanske på grund av tidigare erfarenheter eller bara på grund av egna tankar och föreställningar.

Men självuppoffring leder inte till kärlek, det leder bara till behov. Att någon behöver dig är inte detsamma som att personen älskar dig. Behov kan fyllas på många olika sätt, den som behöver dig kan byta ut dig mot någon annan som fyller samma behov, medan riktig kärlek inte är utbytbart.

Inget i världen är värt att offra din självrespekt för. Dina tankar om dig själv och dina känslor kring dig själv är det viktigaste du har, det är de som styr allting annat och som formar hela ditt liv. Offra inte självrespekten för att få känna dig behövd, det är en dålig ersättning för verklig uppskattning och kärlek.

/Charlotta

 

6 comments

H 29 augusti, 2016 - 11:36

De två senaste inläggen är något jag behöver tänka på. 🙂

Charlotta 29 augusti, 2016 - 11:38

Bra att du är medveten om det.
/C

Hanna 30 augusti, 2016 - 10:30

Tack för detta inlägget :-). Har sänt vidare.

Charlotta 30 augusti, 2016 - 10:36

Tack själv! 🙂
/C

T 31 augusti, 2016 - 09:01

Det där var jag fram tills för några år sedan. Större delen av mitt liv har jag varit helt ’behovslös’. Idag kan jag blicka tillbaka och undra hur jag orkade leva så- att jag inte gick under!?
Tack för en superbra blogg!
Kram T

Charlotta 31 augusti, 2016 - 10:04

Tack för att du läser T, kram!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI