Home Älska sig själv Vem är DU?

Vem är DU?

by Charlotta

Ur Arkivet:

Vem är du? Alltså jag menar: Vem är DU? Om alla val och alla beslut bara berodde på dig och ingen annan, vem skulle du vara då? Hur skulle du leva, vad skulle du jobba med, vem skulle du träffa, vad skulle du äta, hur skulle du roa dig, när skulle du gå och lägga dig, vilken musik skulle du lyssna på, vilka TV-program skulle du se, vad skulle du lägga dina pengar på, vilka värderingar skulle du ha, vilka prioriteringar skulle du göra, vilka mål skulle du ha? Med andra ord: Vem skulle du vara?

Att vi formas av de människor vi umgås med är naturligt och också att vi formar dem, men det får aldrig bli på bekostnad av den egna identiteten. Att anpassa sig så mycket efter någon annan, eller att helt och hållet gå upp i andra människors önskemål och behov att man inte längre vet vad man själv tycker kan vara en farlig väg att gå. Relationer är inte för evigt och att förlora en eller flera personer som, kanske omedvetet, har varit både ryggraden och färdriktningen i livet kan vara väldigt svårt och till och med förödande.

Oavsett omständigheter så är det alltid klokt att stå i nära kontakt med sig själv, att veta precis vem man är, vad man tycker och varför man tycker så, och att också ta ansvar för sina val och åsikter och våga stå för dem. God självkännedom och självinsikt är det absolut bästa utgångsläget för att kunna kompromissa i en relation och också startpunkten för bra självkänsla.

Att veta vem du verkligen är och värdesätta din egen person, dina önskemål och dina val är inte egoistiskt, tvärtom så gör ökad självinsikt dig till en mer ödmjuk och empatisk person som också bättre förstår människorna omkring dig.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI