Home Personlig utveckling Vem kan se hur dina tankar går?

Vem kan se hur dina tankar går?

by Charlotta

Jag undrar hur ofta det egentligen blir fel helt i onödan? Missförstånd som uppstår på grund av att man är otydlig, har olika referrensramar eller olika förväntningar. Vid fel tillfälle kan den typen av händelse vara ödesdiger för en relation, vänskap, grannsämjan eller för släktgemenskapen och i det läget är det verkligen guld värt att kunna förflytta sig utanför sitt eget huvud och försöka sätta sig in i hur den andra personen kan ha resonerat.

För att ni bättre ska förstå vad det är jag pratar om ska jag berätta om en liten episod som utspelade sig i min trädgård för något år sedan. En kompis och jag pratade om växter, blommande marktäckare närmre bestämt och jag som i det läget var osäker på vad jag skulle göra med trädgården som redan då befanns sig i ett djungelliknande tillstånd erbjöd kompisen att komma och hämta en tuva av en väldigt söt blommande marktäckare som jag hade i trädgården. Jag förklarade att jag ändå hade alldeles för mycket av den växten och att den inte kunde stå kvar där den stod, så hon fick gärna ta en rejäl bit. Kompisen blev glad och tackade ja men sa samtidigt att hon inte visste när hon kunde komma. Ingen fara sa jag och förklarade var växten stod och att hon kunde komma när det passade henne bara hon tog med sig spade och något att ta klumpen i så spelade det ingen roll om jag var hemma.

Jag är ganska säker på att vi båda upplevde att vi var helt överens om vad vi bestämt, så döm om min förvåning när jag några dagar senare upptäcker att i princip hela marktäckaren är borta och att det enda som återstår är några utspridda stackars skott i kanterna. I mitten av växten fanns plötsligt bara en stor jordig grop. Min första reaktion var att jag blev arg och besviken och muttrade något opassande om opålitliga och giriga människor. Så gick jag och tittade på det där hålet några dagar och kunde inte begripa hur någon kan få för sig att ta nästan allt och definitivt den finaste delen av en växt när man får lov att ta en tuva. Men så började jag fundera på vad jag egentligen sagt och hur det skulle kunna tolkas. Jag hade ju menat att jag skulle ha kvar växten men att den skulle flyttas någon annanstans och att den var så stor så där var råd till att skänka bort en bit. Men kanske hade jag varit så otydlig att det hade kunnat uppfattas som att jag inte skulle ha växten kvar alls. Hade jag fått veta att någon skulle gräva upp och slänga en jättefin växt och att jag fick ta en bit så hade jag också tagit den finaste biten och så mycket jag kunde för att det hade varit synd att den skulle gå till spillo.

Än i denna dag vet jag inte hur kompisen egentligen tänkte, men eftersom hon för övrigt är en förnuftig person så valde jag till slut att tro på den senare versionen, den där hon räddade växten från en säker död. Visst hade jag kunnat fråga, men av någon anledning kändes det inte riktigt bra då och sedan blev det aldrig av. Förhoppningsvis trivs marktäckaren bra hos henne och de små skotten som blev kvar i min trädgård verkar ha tagit sig igen, så om några år till så är den nog sig själv och jag har en fin martäckare igen jag också.

/Coachen

DSC01177

Powered by Calculate Your BMI