Home Personlig utveckling Vems åsikter om dig är viktiga?

Vems åsikter om dig är viktiga?

by Charlotta

Ur Arkivet:

Det finns människor som säger att de inte alls bryr sig om vad andra människor tycker och tänker och det är möjligt att det är så, men jag är tveksam. Jag tror snarare att alla har några personer vars åsikter de bryr sig om och tar hänsyn till även om de kanske inte bryr sig om alla människors åsikt. Vad jag däremot är helt säker på är att det finns många människor som lägger väldigt stor vikt vid alla möjliga människors åsikter och tankar, människor som de knappt känner, sällan träffar, inte precis tycker om och kanske inte ens hyser någon närmre respekt för. Men vad de tycker känns ändå som viktigt, är inte det konstigt?

Det jag tänker på är alla tillfällen som man avstår från att göra något eller säga något för att man tänker ”Vad skulle ”Stina” tänka?” Och ”Stina” kan då vara grannen, kollegan, klasskompisen, släktingen, en avlägsen bekant man ibland möter på stan eller vem som helst. Det kan naturligtvis också handla om sambon, bästa vännen eller en familjemedlem men ofta oroar man sig mer för vad människor längre bort från en kommer att tycka eftersom man förväntar sig att de närmaste känner en så väl att de har större förståelse.

Vad det handlar om när du befinner dig i en sån situation är att du söker bekräftelse på den du är, de val du gör, de tankar du tänker, de saker du planerar osv, från människor utanför dig själv. Människor som lever helt andra liv med annat fokus, andra kunskaper, andra insikter och andra prioriteringar tillåts alltså att ha inflytande över dina val och beslut bara för att du vill ha bekräftelse. Och tillåts kanske till och med att ha väldigt stort inflytande över dina val och beslut? Den bekräftelse du får då grundas dessvärre inte på dina förutsättningar, erfarenheter och ditt livs möjligheter utan på de andra människornas förutsättningar, erfarenheter och möjligheter, vilket naturligtvis inte stämmer det minsta med dig. Den enda bekräftelse du borde söka är din egen för det är den som räknas, det är du har bäst koll på förutsättningarna och det är du som ska leva med konsekvenserna. Vad andra tycker är mindre viktigt eftersom det är ditt liv det gäller, alla andra har dessutom egna liv att fundera på och ta ställning till.

Det är inte fel att bry sig om vad andra människor tycker, men välj noga vilka människor du vill ge inflytande över ditt liv och låt ingen annan människa ha mer inflytande över dig och ditt liv än vad du själv har. Den persons åsikter som betyder allra mest för dig, ditt liv och din utveckling är din egen. Värdera alltid din egen åsikt högst!

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI