Home Personlig utveckling Vi driver våra bästa vänner till antidepp

Vi driver våra bästa vänner till antidepp

by Charlotta

Det här är nog bland det sorgligaste jag läst på senare tid. Förskrivningen av antidepressiva mediciner till husdjur har ökat med 35% på fyra år och åtta av tio behandlade djur är hundar. Inte nog med att väldigt många människor mår så dåligt att de inte klarar sin vardag utan antidepressiva mediciner, nu har vi lyckats få våra husdjur att uppnå samma beklagliga hälsostatus. Artikeln tar inte direkt upp några orsaker till den ökade förskrivningen utan man hänvisar bara till att djurägare är mer medvetna och söker mer hjälp till sina djur och det är ju för all del bra, men det är ju knappast det som är orsaken till att djuret mår dåligt från början.

Personligen tror jag att det finns flera orsaker men i alla fall två som har stort genomslag och en av dem är aveln. Min uppfattning är att det inom hundavel är vanligt att prioritera utseende framför mentala meriter. I hundvärlden finns det tester för att avgöra en hunds mentala status och många tar det på stort allvar, men ännu fler ser utställningsmeriter som det främsta urvalsisntrumentet när det handlar om att välja avelsdjur. Avelsbasen för många raser är redan liten som den är och begränsas ytterligare av de krav på meriter som finns för att ett djur ska anses lämpligt för avel så det är mer eller mindre ofrånkomligt med en viss inavel. Rädslor är en av de saker som har visat sig ha stor genomslagskraft när arvsanlag för detta dubbleras. Låter man sig dessutom styras alltför mycket av utställningsmeriter samtidigt som man kanske har överseende med vissa mentala svagheter så har man snabbt ett recept för hundar som har lätt för att utveckla rädslor.

Den andra faktorn som jag är säker på spelar väldigt stor roll är hur husse och matte mår. Om en hunds närmaste människor mår dåligt eller är obalanserade så är risken stor att även hunden kommer att må dåligt och komma ur balans. Hundar är väldigt lyhörda och känsliga varelser och om de lever i en familj där det förekommer stress, irritation, frustration, aggression, ångest, depression, neuroser, sorg, sjukdom eller andra långvariga problem så kommer hunden att påverkas av detta och ofta själv utveckla antingen psykiska eller fysiska besvär, eller båda delar. Rädslor av olika slag ligger nära till hands även här.

Så hur sorgligt det än är så tror jag att vi människor oavsiktligt gör våra djur sjuka genom att vi inte själva är lugna, harmoniska och nöjda med livet. Även om detta naturligtvis är oerhört tråkigt så finns det faktiskt en liten ljusglimt i eländet. Om man inte mår bra, eller har svårt att finna glädjen i livet, eller inte riktigt orkar bry sig om sin hälsa för egen del så kanske man i alla fall är rädd om sin bäste vän och vill att hunden ska må bra. Så om inte för sin egen skull så kanske det är värt besväret att skapa balans och harmoni i livet för att pälsklingen ska må bra.

/Coachen

DSC01072

Powered by Calculate Your BMI