Home Personlig utveckling Hemma ska vara ett ställe att längta till

Hemma ska vara ett ställe att längta till

by Charlotta

Jag älskar att komma hem. Oavsett var jag har varit, hur roligt jag har haft eller hur länge jag varit borta så är det alltid som om jag omsluts av en varm famn när jag kommer hem. Hem till mitt eget, mina saker, det hem jag har skapat utifrån mina behov och önskemål, det jag gillar, och det som har mening för mig.

Redan när jag kommer innanför grinden eller svänger in på uppfarten så känner jag mig lite lättare om hjärtat, men det är när jag kliver innanför dörren som den verkliga förändringen sker, det är då som jag slappnar av ända in i mitt innersta, nästan som om jag egentligen är en del av huset och när jag kommer hem smälter vi samman igen i perfekt harmoni.

Att det sällan är nystädat och att det alltid finns massor som skulle behöva göras spelar ingen roll för det är hemma, där jag kan koppla av, samla energi, hämta nytt mod eller bryta ihop om det skulle behövas. Det är där jag kan bli hel om något gjort mig trasig och det är där jag finner balans igen om jag hamnat i obalans.

Var hemma är kan skifta genom livet, man flyttar, flyttar ihop och flyttar isär. I perioder kanske det är diffust var hemma är och man kanske till och med har flera platser som känns som hemma. Det spelar ingen roll om hemma är stort och påkostat eller litet och enkelt, men alla behöver ett ställe som känns som hemma, där man kan slappna av, där man kan vara den man är innerst inne och göra det man behöver göra, i den takt och på det sätt man behöver göra det för att hämta nya krafter.

Hemma ska vara ett ställe man längtar till, där man kan släppa ner axlarna och känna sig trygg, där man gillar det man ser omkring sig, där man känner sig harmonisk och stabil och där man aldrig behöver se sig över axeln eller känna sig bevakad.

Att ha en sådan plats, ett riktigt hemma, kan sänka stressnivåerna på samma sätt som att inte ha det kan höja dem. Ibland trampar man på i vardagen utan att riktigt stanna upp och känna efter om det man kallar hemma faktiskt fyller sin funktion på bästa sätt eller om det bara råkar vara ett ställe där sängen och tandborsten bor.

Finns det något du skulle behöva ändra på för att hitta den där riktiga hemkänslan som du behöver för att må som bäst?

/Charlotta

2 comments

Helena 4 mars, 2016 - 14:49

Vilket intressant inlägg. Jag känner igen mig i att det ska kännas avstressande och skönt att komma hem. Jag bor på landet,nära skog och natur som jag älskar,men det finns även en nackdel att bo på landet,man har långt in till stan,och det tar bränsle att köra in och tillbaka från stan. Om jag kunde ändra på det faktumet,att när jag ska in till stan så skulle det växa ut vingar på ryggen på mig,så jag kan flyga in till stan,så skulle jag vilja ändra på avståndet mellan stad och land. För övrigt vill jag inte ändra på något i mitt boende på landet. 🙂

Charlotta 4 mars, 2016 - 14:54

Tack för dina tankar Helena. Landet är härligt, men jag kan förstå att det kan kännas avsides ibland.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI