Home Personlig utveckling Vilka är dina känslomässiga mål?

Vilka är dina känslomässiga mål?

by Charlotta

Har man inga pengar tror man att livets problem skulle lösa sig och man skulle bli lycklig om man bara hade pengar.

Har man lite pengar tror man att livets problem skulle lösa sig och man skulle bli lycklig om man bara hade mer pengar.

Har man mycket pengar tror man att livets problem skulle lösa sig och man skulle bli lycklig om man bara hade ännu mer pengar.

Bara den som har enorma mängder pengar vet med säkerhet att pengar inte är lösningen på livets problem.

Pengar kan underlätta och göra livet enklare och mer behagligt, men pengar löser inte problem, många skulle till och med hävda att pengar gör det direkt motsatta, skapar problem. Pengar skapar inte heller lycka, då skulle alla de rikaste människorna i världen vara lyckliga och alla de fattigaste olycklig, och så är det inte heller.

Coachinggurun Tony Robbins menar att det finns sex grundläggande behov som driver oss människor och att det är genom att uppfylla dessa sex behov som vi blir lyckliga. Alla människor har alla dessa sex behov men de är olika starka hos olika människor, och det avgör också hur vi griper oss an livet och vad vi behöver för att bli lyckliga.

De sex grundläggande behoven är:

  1. Visshet – Vi behöver känna trygghet och att livet är förutsägbart, att vi vet vad vi vaknar upp till varje morgon, att vi kan planera och räkna med vissa grundläggande saker.
  2. Ovisshet – Enbart visshet skulle tråka ut oss bortom allt förstånd, alltså behöver vi variation och ett visst mått överraskning för att göra livet intressant.
  3. Betydelsefullhet – Vi behöver känna att vi har betydelse, att vår existens spelar roll och att våra liv har någon slags mening.
  4. Kärlek och samhörighet – Vi behöver ge och ta emot kärlek för att känna oss levande, känna oss del av ett känslomässigt sammanhang. Dock behöver detta inte ske genom en partner utan kärlek till en vän, ett husdjur eller livet fyller samma funktion.
  5. Utveckling – Motsatsen till att utvecklas är att stagnera, att upphöra att växa, att förtvina och börja dö. Om man inte fortsätter att utvecklas så är det omöjligt att känna genuin tillfredsställelse.
  6. Givande – ”Det är roligare att ge än att få” heter det, och faktum är att det ligger mycket sanning i det. Att få dela med sig av sig själv, det man har och det man kan så att det kan hjälpa någon annan är något av det mest tillfredsställande man kan göra.

Tänk på vad du önskar dig av livet, vad du drömmer om, och fundera på vilka av dessa sex behov som är involverade i din längtan. Är det känslan av att vara betydelsefull som är viktigast för dig, eller är det känslan av kärlek, eller är det kanske att kunna ge till dem som har det sämre?

Vårt fokus ligger på olika saker men vi delar alla de sex behoven för att känna lycka och tilfredsställelse. På vilka av behoven ligger ditt fokus, vad är viktigast för dig? Hur överensstämmer det med hur du lever ditt liv?

Att vara medveten om vad det egentligen är som driver en att vilja ha ut mer av livet kan vara skillnaden mellan att slita på ett jobb man vantrivs bara för att få ut lönen varjer månad eller att säga upp sig, sälja lägenheten och köpa en båt för att bli dykguide i Västindien.

Men besluten behöver inte vara så dramatiska. Insikten om vad som egentligen betyder något kan vara det som gör det möjligt att uppskatta livet precis som det är, att kunna vara tacksam för det man har istället för att jaga det man tror man behöver.

/Charlotta

2 comments

H 25 juni, 2016 - 11:15

Hej Charlotta, håller med det här inlägget helt åt hållet. Glad midsommar och måste medge att jag börjar acceptera mitt liv lite mer nu känns det som 🙂

Charlotta 25 juni, 2016 - 11:35

Roligt att höra H, fortsatt glad midsommar till dig också. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI