Home Personlig utveckling Vilka falska sanningar styr ditt liv?

Vilka falska sanningar styr ditt liv?

by Charlotta

Det finns sanningar och så finns det sanningar. En del av de sanningar som du har levt med större delen av ditt liv kan vid en närmare granskning visa sig vara inte fullt så sanna och pålitliga som du har utgått från, och om du verkligen vågar studera dem ingående kanske du till och med kommer att upptäcka att de är rena lögner som dessutom har begränsat dig och gjort livet onödigt svårt. Ofta så introduceras dessa falska sanningar tidigt i livet, det kan vara av föräldrar och syskon och andra närstående som egentligen vill dig väl eller så kan det vara av personer som faktiskt vill skada och trycka ner dig.

Det som sägs i all välmening kan till exempel vara budskap i den här stilen:

”Nej det tycker jag inte du ska göra, du kommer bara att bli besviken när du upptäcker att du inte klarar av det.” Vilket leder till den falska sanningen att du är sämre än andra och inte klarar av annat än det vanliga.

”Starka färger klär dig inte så bra. Titta så snygg den här grå tröjan är, ta den istället.” Vilket leder till den falska sanningen att du inte kan ha starka färger på kläderna.

”Oj, har du fått matteläxa? Nej, det kan jag inte hjälpa dig med, matte är alldeles för svårt.” Ett bra sätt att göra matte till skolans svåraste ämne och alldeles omöjligt att bemästra.

Saker som sägs för att skada kan handla om uttalad mobbning eller vilka elakheter som helst:

”Du är så ful att du aldrig kommer att få någon pojkvän.” Den falska sanningen blir kanske att du är ful eller att du inte duger att älskas och leder till att du förblir singel hela livet.”

”Du tror väl inte att jag vill vara vän med någon som är så dum som du?” Vilket blir till en falsk sanning som säger att du är korkad och obegåvad eller som säger att du inte har några vänner och inte kommer att få några heller, eller båda delar.

”Du skulle aldrig klara dig utan mig.” Ett sätt att försöka manipulera dig till att tappa självförtroende och bli beroende av en människa som inte vill dig väl, och tyvärr ett sätt som oftast lyckas och får dig att förlora både självförtroende och självkänsla.

Oavsett vad avsikten var när det sades så har så har den typen av budskap en benägenhet att fastna i medvetandet, speciellt om det upprepas många gånger, och så småningom växa sig stort och oöverkomligt och bli en falsk sanning. Första gången du hör någon säga det kan det låta orimligt och du inser att det inte är sant, men får du höra samma sak igen så börjar tvivlet gnaga och till slut så känner hjärnan igen budskapet så väl att du tror det är sant.

Det behöver anturligtvis inte vara så dramatiska falska sanningar som i exemplen ovan, det kan räcka med att du har fått höra att du inte kan sjunga, eller att du är oteknisk, eller inte kan laga mat, eller köra bil, eller plugga, eller fatta egna beslut eller precis vad som helst. Gör dig själv en tjänst och börja ifrågasätta allting i ditt liv som begränsar dig. Kläm och känn på det som håller dig tillbaka och fundera på var det kommer ifrån och om det verkligen stämmer med verkligheten eller om det kan vara fråga om en falsk sanning.

En falsk sanning som begränsar dig helt i onödan, som gör ditt liv mindre och tråkigare och som säger att du inte kan eller att du inte duger precis som du är. För om det visar sig vara en falsk sanning så kan du sticka hål på den och då öppnas helt nya möjligheter i ditt liv, spännande situationer och möten som du kanske aldrig trodde du skulle få uppleva. Du kanske är jätteduktig på att sjunga, en stjärna på att laga mat eller en hejare på att meka med bilen.

Oavsett vad det handlar om så låt aldrig någon annan människas uppfattning eller idéer få avgöra vad du kan och inte kan eller vad du är eller inte är. Den enda personen i världen som ska få lov att bestämma vad du är eller kan är du själv, och har du inte redan tagit den makten så är det dags att börja nu!

/Charlotta

4 comments

Andrea Nilsson 18 augusti, 2014 - 15:27

Hej Bengt aka coachen! Jag har nu läst dina ruttna tips och jag vill verkligen inte tacka dig för dom. Om du har hört något av det du ger exempel på t.ex. ”Du tror väl inte att jag vill vara vän med någon som är så dum som du?” Så är det troligtvis SANNINGEN! DU ÄR RUTTEN

Coachen 18 augusti, 2014 - 16:46

Hej Andrea, tack för din kommentar!

Jag beklagar att du mår dåligt och känner dig illa behandlad av livet och människor omkring dig. När man själv mår väldigt dåligt är det vanligt att man tror att man kommer att må bättre om man får tillfälle att vara otrevlig mot någon annan, och att det ska hjälpa att såra någon annan på samma sätt som man själv blivit sårad, men det fungerar inte så. Den sekunden man trycker på tangenten och skickar iväg det elaka budskapet, eller precis i det ögonblicket man säger de sårande orden så kan man uppleva en viss makt och att ett hämndbegär tillfredsställs, men sekunden efter så har det försvunnit igen, och ofta mår man istället ännu sämre av självföraktet för det man sagt eller gjort.

För mig som mottagare är det enkelt att inte ta till mig den sortens budskap eftersom det är så tydligt att det handlar om avsändaren, och den personens egen livssituation, och inte om mig, och jag tolkar det mer än någonting annat som ett desperat och ganska valhänt försök att starta upp en dialog och be om hjälp.

Berätta gärna om vad det är som känns så svårt och hopplöst i livet och som har sårat dig och gjort dig så arg, så lovar jag att göra vad jag kan för att hjälpa dig.

Varm kram
Coachen

AP 6 augusti, 2015 - 23:00

Kan nog vara ett av de bästa svaren jag läst!!

Coachen 7 augusti, 2015 - 09:27

Tack AP. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI