Home Personlig utveckling Vilken livshistoria styr ditt liv?

Vilken livshistoria styr ditt liv?

by Charlotta

Alla gör det, men alla är inte medvetna om det. För vissa är de till stor hjälp, för andra innebär de mest problem, historierna vi berättar för oss själva. De flesta historierna är så gamla att vi inte ens riktigt vet var de kommer ifrån, men ändå tillåter vi att de går på repeat i huvudet hela tiden.

”Pappa lämnade oss för att han inte älskade mig.”

”Jag är för dum för att lära mig något viktigt.”

”Pengar finns det alltid för lite av.”

”Mina föräldrar älskar mina syskon mer än mig.”

Historierna är många och ofta sorgliga eller till och med tragiska, men lika ofta är de inte sanna. Många av våra historier bygger på upplevelser i barndomen. Något hände och barnet som var du drog den enda slutsats som kunde dras, med den väldigt begränsade livserfarenhet som du då hade.

Hade samma sak hänt idag så hade du förmodligen kunnat se många olika anledningar till det som hände eller det som sas, eftersom du nu har mer livserfarenhet, mer kunskap, bättre slutledningsförmåga och vidare referensramar. Men som barn hade du inte de möjligheterna utan du använde det du hade och gjorde det till sanning.

Nu är det tid att upptäcka att du inte behöver leva efter den livshistorian längre, att det inte är sanning längre utan ett barns upplevelse av vad som hände. Nu är tiden när du kan kliva utanför din egen upplevelse och se på händelsen med betraktarens ögon istället för genom barnets ögon, se vad som egentligen hände och förstå att det fanns andra parametrar som du inte uppfattade då och som du inte förstod betydelsen av.

Nu är tiden inne att skriva om ditt livs historia så att den för dig framåt istället för att dra dig bakåt. Att skriva om den så att du kan hämta kraft ur den istället för att låta den göra dig svag. Att börja berätta en mer sann livshistoria för dig själv.

”Pappa lämnade oss med sorg i hjärtat och trots att han älskade mig över allt annat, för att han och mamma inte kom överens längre och han inte ville utsätta mig för allt deras bråk.”

”Jag hade en elak lärare som inför hela klassen påstod att jag var dum bara för att han kände sig hotad av min intelligens och snabbtänkthet.”

”Mina föräldrar växte upp under svåra förhållanden och är vana vid att det alltid är ont om pengar, men så behöver det inte vara. Jag ska skaffa mig ett bra jobb och vara sparsam för att visa hela släkten att det går att leva annorlunda.

”Mina syskon hade en hel del problem när vi var små så mina föräldrar var tvugna att lägga väldigt mycket tid och energi på dem. Eftersom jag inte hade några större problem och klarade mig bra själv så fick jag mindre uppmärksamhet, något som jag vet att mina föräldrar hade svåra skuldkänslor för trots att de gjorde allt de kunde.”

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI