Home Personlig utveckling Vill, behöver och måste

Vill, behöver och måste

by Charlotta

Ur Arkivet:

Jag vill ha choklad!

Jag behöver choklad!

Jag måste ha choklad!

Ofta är det mest en språklig fråga att välja hur man uttrycker sig och i exemplet ovan beskriver de olika ordvalen förmodligen inget annat än hur sugen någon är på choklad, men ska man läsa det ordagrant så uttrycker den första meningen en önskan, den i mitten ett behov och den sista ett krav.

Drar man innebörden till sin spets betyder det att om personen i första meningen inte får choklad blir hon besviken, den andra personen riskerar psykisk eller fysiskt illamående om hon inte får choklad medan det kommer att hända något förskräckligt och oåterkalleligt om den sista personen inte får choklad. Naturligtvis är choklad bara ett exempel, och ett väldigt banalt sådant, men metoden går att applicera på alla liknande situationer, stora som små.

Vad är då vitsen med den här fördjupningen i ordens egentliga innebörd? Jo, att tänka på hur du använder dessa tre ord kan ge värdefull insikt i din hälsa och hur du lever ditt liv, vad som är viktigt för dig som person, hur du egentligen mår och vilka prioriteringar du gör.

Med den livsstil som många av oss har idag där vi dagligen översköljs av intryck och påtryckningar från alla typer av media men också av människor i vår omgivning är det lätt att tappa bort sina egna önskemål och behov.

När du frågar dig själv vad du vill ha, behöver och måste ha så finns det inte alltid snabba och enkla svar utan ibland kan det krävas reflektion och eftertanke, något som tar tid och energi och som vi sällan prioriterar, och därför är det lättare att inte ställa sig frågan utan bara följa med strömmen och göra som alla andra.

Att ge dig själv tid till att fundera över och bestämma vad du innerst inne har för önskemål, vad du vill, vad du behöver och vad du måste och inte minst vad du varken vill, behöver eller måste, kan i längden vara det som skiljer dig från en lång sjukskrivning för utmattningssymtom eller från att en dag vakna upp och undra vem som stal ditt liv.

/Charlotta

2 comments

Ella 14 oktober, 2014 - 22:21

Hej!

Hur gör man egentligen för att vara nöjd med sig själv och sitt liv? Jag känner sådant missnöjde över mig själv och mitt liv (i perioder) och detta påverkar mig väldigt negativt. Hur kan jag vända detta positivt?

Tusen tack på för hand!

Mvh
Ella

Coachen 16 oktober, 2014 - 10:26

Hej Ella, tack för din kommentar!

Det är en väldigt stor fråga du ställer, kanske i storleksordning med ”Vad är meningen med livet?”, och svaret handlar också på sätt och vis om samma saker. För jag tror nämligen att det är precis det vi är här för att lära oss, att uppskatta det vi har, att fokusera på de små fina detaljerna i livet och vara tacksamma för varje sak som går rätt och som är bra i våra liv. Problemet är att vi från barnsben blir matade med en föreställning om att lycka ska komma dundrande in i livet och skölja över oss med sådan kraft att allt blir vackert och felfritt i ett enda svep och sedan ska vi därefter vara lyckliga för då har vi allt, men det är långt ifrån så livet fungerar. Lycka är inte ett mål utan en inställning, man väljer att vara lycklig genom att fokusera på det som är bra, på det fina och på de möjligheter man har och så gör man det bästa av det. Lycka kommer inte utifrån utan inifrån och har man kanske hela sitt liv tränat sig i att vara olycklig och fokusera på problemen (inte sällan för att man har kopierat sina föräldrars inställning till livet) så tar det både tid och kraft att ändra på det och börja fokusera på det som är bra istället. Man brukar säga att ”Gräset är inte grönare på andra sidan, det är grönare där du vattnar det.” och i det här fallet innebär det att andra människor är inte automatiskt lyckligare och mer nöjda med sina liv än vad du är utan de som är lyckligare och mer nöjda är det för att de ger sin energi till de bra och fina sakerna i livet istället för till sina problem och det de är missnöjda med.

Jag kan tänka mig att du kanske hade hoppats på ett lite annorlunda svar, men sanningen är den att lyckan sitter inte i vad du har omkring dig utan vad dina egna tankar sysslar med, och det är i den änden du måste börja för att bli mer nöjd med ditt liv. Om det sedan innebär att du så småningom vill göra förändringar även på andra områden i livet eller om du upptäcker att du faktiskt har allt du vill ha och behöver, så är båda alternativen lika bra för då gör du det av rätt anledning.

Kramar från Coachen!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI