Home Relationer/Kommunikation Är det för mycket drama i dina vänskapsrelationer?

Är det för mycket drama i dina vänskapsrelationer?

by Charlotta

Hur väljer du dina vänner? Hur har du valt de vänner du har idag? Minns du? Många gånger väljer vi vänner baserat på gemensamma trauman, problem eller begränsningar, de gemensamma erfarenheterna eller svårigheterna gör det lätt att relatera till varandra.

För någon att förstå ett område i livet där vi har det som svårast och känner oss som mest ensamma och missförstådda gör att vi skapar band till den personen och känner oss nära varandra, även om just problemen kanske är det enda vi har gemensamt.

Men den sortens relationer kan också vara en källa till mycket drama, speciellt om ingen av parterna jobbar med sig själv och sitt trauma, sina problem eller sina begränsningar. Om båda personerna är mitt i det infekterade, rädslobaserade kaoset där alla känslor bubblar på ytan så är sannolikheten för drama mycket stor.

För någon som själv bär på samma sorts erfarenheter kan det vara olidligt påfrestande att gång på gång utsättas för någon annans reaktioner på samma saker, man har ju liksom nog med sitt eget kaos utan att behöva dras med i någon annans.

Ett möte som till en början kan kännas som att ha hittat hem, att ha hittat någon som verkligen förstår dig, din själsfrände, kan efter en tid förvandlas till den mest påfrestande och dränerande relation du har.

Kanske noterar du redan från början en svagt obehaglig känsla men viftar undan den i glädjen över att ha träffat en likasinnad. Kanske kommer varningssignalerna först efter ett tag. Oavsett när du fattar misstanke om att relationen kanske inte är vad du hoppats på så lyssna till de varningssignalerna.

Är du själv känslig och i en labil fas av ditt liv så är det sista du behöver en nära relation med någon som är lika känslig och labil. Även om det finns förståelse där så är risken stor att du kommer att hindras i din egen läkning och utveckling.

Doreen Virtue har sammanställt en checklista med åtta punkter man kan ställa sig själv för att avgöra om en vänskap kanske inte är så hälsosam trots allt.

1. Du känner dig uttråkad och orolig för att vännen hela tiden berättar samma historier.

2. Du känner dig utnyttjad eftersom det är en ensidig vänskap, där du är den som hela tiden ger.

3. Du känner att du vill undvika personen.

4. Det känns som om du slösar bort din tid när du är med vännen.

5.  Du mår fysiskt dåligt av att vara tillsammans med personen.

6. Personen ger dig dåligt samvete, som om du är skyldig vederbörande något.

7. Du blir arg på vännen, eller på  dig själv.

8. Efter ni träffats känner du dig trött och dränerad.

Dessa varningssignaler kan även finnas i relationer som inte baseras på gemensamma trauman, problem eller begränsningar, i alla fall inte medvetna sådana. Ofta dras vi omedvetet till människor som i något avseende är lite trasiga eller mörbultade på samma ställen som vi själva är.

Är man en person med dålig självkänsla så kanske man tänker sig att man inte är värd en bättre vän än den man har och accepterar att bli utnyttjad och illa behandlad medan man själv mår sämre och sämre.

En bra tanke att följa är att välja vänner och umgänge baserat på vilken riktning man vill gå och utvecklas, inte efter var man har varit.

/Charlotta

3 comments

H 19 mars, 2017 - 22:45

Hej jag är en sådan där som har mer enstaka vänner än jätte många. Ofta känner jag direkt om vi befinner oss på samma vågplan eller vad jag ska kalla det i livet. Det som är synd är att ofta försvinner mina vänner för att de t.ex flyttar eller något annat händer. Folk som jag tycker mycket om försvinner iväg. I mitt jobb till och med börjar de personer ibland som jag tänker att vad bra de funkar. Men lyckan blir sällan långvarig och de försvinner. De får annat jobb eller så.. Kvar blir vi som jobbat där länge och irriterar varandra 🙂

Charlotta 20 mars, 2017 - 08:53

Jag känner igen det där H, så har det många gånger sett ut i mitt liv också. Människor som man skulle vilja ha nära i sitt liv flyttar långt bort, eller så behöver man själv göra förändringar som ökar avståndet. Jag ser det som en uppmaning från Universum att det finns andra människor som väntar på att få komma in i mitt liv, människor som kommer att ha stor effekt på mitt liv, kanske ännu större än de jag förlorar. För att det nya ska komma in måste en del av det gamla försvinna ut, men där är en viktig pusselbit till, jag själv måste göra min del för att vara öppen för att släppa in nya människor och sätta mig i situationer där det har en möjlighet att hända. Kanske har du också personer som väntar på att få komma in i ditt liv, du behöver bara öppna upp lite möjligheter för att det ska kunna hända?
/C

H 20 mars, 2017 - 17:44

Hej ja det kan nog vara så att jag blivit lite återhållsam att släppa in nya personer i mitt liv. Jag kanske får vidga mitt synsätt på hur allt ska vara…

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI