Home Relationer/Kommunikation Är män verkligen rädda för starka kvinnor?

Är män verkligen rädda för starka kvinnor?

by Charlotta

Svaret på rubrikens fråga beror i stor utsträckning på hur man definierar stark. Om stark betyder att man har förmåga att lösa problem och klara sig själv men samtidigt är varm och inbjudande, eller om stark betyder att man har förmåga att lösa problem och klara sig själv och står med armarna i kors och ser sig omkring med bestämd och avståndstagande blick.

Visst finns det män som inte kan tänka sig en relation med en kvinna som har bättre jobb eller högre lön, eller som rent generellt är så resursstark att hon klarar sig själv både praktiskt, intellektuellt, känslomässigt och ekonomiskt.

För en sådan man räcker det inte att kvinnan vill ha honom utan han behöver känna att hon inte klarar sig utan honom. Kanske som någon sorts försäkring för att hon ska stanna kvar, även om en sådan försäkring naturligtvis inte finns i praktiken.

Men de flesta män har inga problem med kvinnor som är kapabla att stå på egna ben och som väljer en man av ren kärlek och passion och inte baserat på behov. Jag vill påstå att de flesta män tvärtemot tycker det är attraktivt med en kvinna som vet vad hon vill och också vet hur hon ska se till att få det hon vill ha.

Jag tror att problemet ligger på ett annat plan, att många kvinnor som betraktas som starka och som även betraktar sig själv som starka också har en annan sak gemensamt, de upplevs som otillgängliga.

För tillsammans med de kvaliteter och erfarenheter som ofta kommer med att vara stark kommer även andra karaktärsdrag, som att utgå från intellektet och inte från känslorna, att vara tålig och uthållig även när det gör ont, att vara målfokuserad och inte bli distraherad, att kunna genomskåda onda avsikter och inte låta sig luras, och inte minst förmågan att skydda sig själv och sitt hjärta.

Det är alla kvaliteter som utåt uppfattas som styrka, oavsett vad som döljer sig på insidan, kvaliteter som är oerhört efterfrågade och gångbara i arbetslivet. Men samtidigt är det kvaliteter som bygger en effektiv mur som ingen tar sig igenom och som därmed är rena katastrofen i kärlekslivet.

En kvinna som utstrålar den typen av styrka uppfattas automatiskt som otillgänglig, ointresserad, kall, pretentiös och fullkomligt oflörtbar. Det betyder inte att hon inte är attraktiv eller intressant, men det betyder att hur attraherad mannen än är så går han inte nära henne eftersom hela hennes person signalerar ”Rör du mig så dör du!”

Om man är kvinna och känner igen sig i beskrivningen av den här välbyggda skyddsmuren så behöver man tänka till innan man ger sig ut i dejtingvärlden, och här är några saker att träna på och ta med sig ut i sociala sammanhang.

  • Kroppsspråket är stor del av det första intrycket, ha bra hållning och ett öppet kroppsspråk. Inga korslagda armar, inga upphissade axlar och inga spända ansiktsmuskler.
  • Ögonkontakt som varar mer än två sekunder och som åtföljs av ett öppet ansiktsuttryck och gärna ett leende.
  • Fysisk beröring visar öppenhet och intresse. Genom att lägga din hand på mannens underarm en kort stund inom den första minuten av samtalet förmedlar du närhet.
  • Var inte rädd för att ta första steget genom att till exempel ge mannen en ärligt menad komplimang, även män tycker om att höra att de är snygga eller har en snygg klocka eller skjorta.

Och en sak till, bara för att man har förmågan att klara sig själv och göra allting själv så behöver man inte alltid göra det. En man tycker om att kunna göra saker för kvinnan han är intresserad av, så ge honom den chansen.

Att som kvinna tydligt förmedla att ”det här behöver jag för att må bra och vara lycklig” eller ”om du vill fixa det här åt mig så vore det perfekt” är ovärderligt för mannen, för då vet hur han ska göra kvinnan glad och nöjd och slipper gissa sig fram.

/Charlotta

6 comments

H 14 juni, 2016 - 23:17

Hej,intressant ämne om ”män är rädd för starka kvinnor” Jag kom på att tänka på att jag läst att många kvinnor/tjejer dras till män som gjort grova t.ex våldsbrott. Det får kärleks brev till fängelserna och många grovt kriminella har ju gift sig också under den tid de avtjänar sina straff. Är det spänning de söker som de aldrig får av en vanlig kille/man? Hur tänker de när de skaffar en sådan partner?

Charlotta 15 juni, 2016 - 10:03

Det vanliga är att det är kvinnans vårdande sida som blir tillfredsställd av att känna att hon räddar en man, att han behöver henne och inte klarar av sitt liv utan henne. Det får henne att känna sig betydelsefull och älskad.
/C

Hanna 15 juni, 2016 - 08:28

Intressant inlägg. Har i vänskapskretsen några kvinnor som passar in på detta. De är vackra, kloka, intelligenta, starka, men har inte haft något längre förhållande i sina liv, och inga barn. Så som de diskuterat detta med mig, undrat, nätdejtat, försökt, letat fel på sig själva m.m. De är också stora systrar. Tar hand om de andra yngre 3-4 stycken i syskonskaran, … Är själv stora syster, varit omhändertagande åt alla håll, medlat, hållit känslobalansen i schack i familjen mm. Har avtackat mig den rollen, för många år sedan, för mig själv och för dem. Det resulterade i en förändring. Positiv för mig. Även för dem.

Charlotta 15 juni, 2016 - 10:28

Intressanta tankar Hanna, tack för att du delar.
/C

kreschan 16 juni, 2016 - 08:16

”För tillsammans med de kvaliteter och erfarenheter som ofta kommer med att vara stark kommer även andra karaktärsdrag, som att utgå från intellektet och inte från känslorna, att vara tålig och uthållig även när det gör ont, att vara målfokuserad och inte bli distraherad, att kunna genomskåda onda avsikter och inte låta sig luras, och inte minst förmågan att skydda sig själv och sitt hjärta.”

Jag förstår resonemanget, det är svårt att nå någon som ”inte behöver någon annan” och som klarar sig själv i alla lägen. Männen vill känna sig behövda. Men att man automatiskt skulle uppfattas som kall för det köper jag inte riktigt. Jag är en person som definitivt låter mig styras av förnuftet framför känslorna. Svårare att hitta kärlek men hellre välja omsorgsfullt och skyddar hjärtat istället för att följa känslorna och kasta mig in i något som jag vet inte kommer bli bra.

Jag tror tvärtom, att t.ex vara tålig och uthållig och inte höra av sig för mycket till en man och därmed låta mannen ”jaga” gör dig till en attraktiv kvinna i deras ögon

Charlotta 16 juni, 2016 - 09:20

Välkommen hit kreschan. Det finns naturligtvis undantag och variationer på allt. Så länge det fungerar för dig så är det en bra metod som jag tycker att du ska fortsätta att använda.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI