Home Relationer/Kommunikation Att bli bortvald

Att bli bortvald

by Charlotta

Det finns inte mycket som är lika smärtsamt som att bli bortvvald, oavsett om det handlar om att bli bortvald från en kärleksrelation, en vänskapsrelation eller för ett jobb så är det plågsamt att tvingas acceptera att någon tycker att man inte är bra nog för det man själv vill så mycket att hjärtat håller på att sprängas.

Eller handlar det verkligen om att inte vara bra nog? Jag tror inte det, och om vi vänder på steken och tillåter oss att spela några olika rollspel för en stund så blir det nog tydligt.

Om du tänker dig in i en situation där en annan person är förtjust i dig men där du inte är intresserad, är det för att den andra personen inte är bra nog? Förmodligen inte, troligtvis handlar det istället om att du inte känner den där speciella gnistan trots att personen är alldeles förträffligt bra ”på pappret”.

Och om du slutar umgås med en vän så är det förmodligen inte för att vännen inte längre är bra nog utan mer troligt för att era liv har utvecklats åt olika håll och ni inte har så mycket gemensamt längre.

Och om du vore chef för ett företag och skulle anställa ny personal, så skulle ditt fokus inte ligga på att hitta den bästa personen eller den med högst utbildning utan på att hitta precis rätt person som är mest lämplig för just det jobbet.

Det finns alltså massvis med anledningar till att bli bortvald och så länge det inte rör sig om sporter av olika slag så handlar väldigt få av dem om att inte vara bra nog. Det är mycket vanligare att det handlar om skäl som har mer att göra med den som väljer bort än med den som blir bortvald.

Jag är övertygad om att i de flesta fall gör människor som man blir bortvald av i själva verket gör oss en tjänst. För vem vill vara i en relation där man inte är till fullo uppskattad, eller på ett jobb där man inte är rätt person på rätt plats? Tänk att bli vald trots att det är uppenbart för den som väljer att valet är fel, hur mycket värre skulle inte det vara att befinna sig i en situation där omständigheterna ständigt skaver och ingenting är riktigt rätt?

Att bli bortvald kan vara något av det bästa som kan hända dig för det rensar bort det i ditt liv som inte är riktigt rätt och lämnar plats för det som är alldeles perfekt för just dig.

/Charlotta

10 comments

Anonym 25 augusti, 2015 - 14:08

Hej ett intressant ämne du tar upp om och kanske har jag själv lite erfarenheter om det. I mitt jobb tex så har jag sämre lön än personal som kommit dit efter mig och åldersmässigt är mycket yngre än mig. Jag vet vad det beror på: Det är släktskap till min chef som gynnar min ena kollega. Vi har i grund och botten samma kvaliteter för vårat jobb men t.ex när vi ska jobba över så är det oftast mig chefen ber det om. I min släkt har vi en kvinna som jämt alltid favoriserat ett av mina syskon. Jag vet att mina andra syskon tagit illa vid att höra att hon gillar/gillat vårat ena syskon mer än oss andra. Någon gång har jag väl känt avundsjuka i det men idag tänker jag att hon är ju i alla fall ärlig med vad hon tycker:) Fast själv skulle jag aldrig säga åt någon att jag gillar honom/henne mer än dig! speciellt till ett barn dessutom… Men jag känner ändå inte så stor bitterhet idag mot henne utan tänker att de är ju bra att hon finns för mitt syskon.

Coachen 25 augusti, 2015 - 17:23

Hej Anonym, tack för din kommentar. Svågerpolitik och favoriserande är visserligen likartade situationer, men inte riktigt samma sak. I dessa fallen finns en norm eller måttstock som personen förväntas följa för att alla ska känna sig rättvist behandlade och det ska gå korrekt till, men som personen i fråga väljer att inte följa. I relationen med barn inom släkten ser jag det som ett olämpligt beteende och i en yrkesroll som direkt tjänstefel.
/C

Anonym 25 augusti, 2015 - 21:03

Ja de är inte samma sak det där jag tog upp men den där bortvald känslan kom fram i mig bägge gångerna…

Sanna 1 oktober, 2015 - 17:53

Vilken fantastisk blogg! Jag Blev bortvald för 6 v sedan Och jag lever I en mardröm. Han skall gifta sig nästa sommar Och de försöker skaffa barn. Jag gråter varje dag. Det känns som jag ej kan andas. Hur fixar jag detta( är 40 plus). Kan du gr mig konkreta råd hur jag börjar leva igen och inte bara överleva? Tack!!!<3

Charlotta 1 oktober, 2015 - 18:48

Hej Sanna, välkommen hit och tack för dina vänliga ord.
Det första jag vill säga till dig är att ta det lugnt och andas. Tillåt dig att sörja den förlust du upplevt, det kan ta tid att förstå vad som hände inte bara på ett intellektuellt plan men även känslomässigt och själsligt. Tillåt dig att finna dig själv på nytt, att finna fotfäste och mening och framåtrörelse, att upptäcka vem du är nu och vad du vill. Att förstå och acceptera att detta som först verkar som ett mörkrets avgrund är första steget mot att så småningom inse att allt är precis som det ska vara och att alla förluster vi gör i livet samtidigt öppnar upp möjligheten för något nytt, något som är på väg in i livet och som passar oss bättre.

Det har bara gått sex veckor och jag gissar att du känner dig stressad eftersom han redan har långt framskridna planer i sitt nya liv med en ny kvinna. Men egentligen så är det inget som påverkar dig, att han ”ligger före” dig rent tidsmässigt är ingen garanti för att han kommer att bli lyckligare eller få ett bättre liv, kanske är det snarare tvärtom. Att byta en relation mot en annan utan tid för reflektion och utveckling är i allmänhet inte ett pålitligt recept för långvarig lycka.

Mitt bästa råd är att fokusera på dig själv, att förstå dina känslor och vad de handlar om i grunden, att ge dig själv det du behöver för att må så bra det går och att vara snäll och tillåtande mot dig själv. Analysera och känn efter men var också beredd att avlsuta och gå vidare när du funnit svaren. Att börja älta det som hänt hjälper dig inte. Om du gör detta så kommer tiden att göra resten och du kommer snart att känna fast mark under fötterna igen. Nedan finner du några inlägg som jag tror du kan ha glädje av.

Stafettrelationer
Bygger relationer verkligen på kärlek?
Kärlek behöver få växa inifrån och ut
Sanningen om relationer

/C

Tyvärr det blir inte du och jag 4 september, 2017 - 12:51

Intressant ämne, eller ska jag skriva smärtsamt… Jag har ständigt haft en känsla genom livet att bli bortvald. Det började tidigt med en pappa som valde bort livet med mig mot ett musikerliv långt från mig. Det fortsatte i skolan att jag inte blev vald till kompis eller lämnad till den sista som skulle välja lag på idrotten. Min mamma har sällan valt att tro på mig i det jag tagit mig an. I vuxen ålder så har jag sällan blivit vald eller fått känna mig speciell och betydelsefull i en relation till en man. Där jag jobbat, och jag är ambitiös och lojal, så har någon annan blivit vald när det är dags att förlänga tjänsten. Jag är livrädd om jag mot förmodan dejtar någon att bli bortvald. Jag känner att jag inte är attraktiv eller den som står där och självklart blir vald. Jag ser inte konstig ut på något vis. Inte för tjock eller för smal. Jag har inte något som skulle egentligen göra mig mindre intressant att välja.
Nu till min fråga… Vad händer med en människa som i längden blir bortvald? Kan upp lysa om att det passerat stadiet för att tänka positivt.

Charlotta 4 september, 2017 - 13:10

Välkommen hit Tyvärr det blir inte du och jag! Vad som händer? Det händer inte så mycket, mer än att personen fortsätter att vara ensam och samtidigt blir mer och mer övertygad om att det inte finns några andra alternativ än att bli bortvald, samt att upplevelsen av att alltid bli bortvald allt mer blir en del av självbilden och den egna personen och att det gör det svårare och svårare att etablera långvariga relationer. Enligt statistiken lever förvisso personer i en relation lite längre än dem som lever ensamma, men där är så många andra parametrar att ta hänsyn till att det inte behöver vara avgörande. Du skriver att du inte längre är intresserad av att tänka positivt, och det tycker jag är synd eftersom det förmodligen är där i alla fall en del av lösningen ligger. Attraktionslagen sviker aldrig och om du är inställd på att du kommer att bli bortvald så är det exakt de erfarenheterna du kommer att dra till dig. Hade jag varit du skulle jag jobba med attraktionslagen och mina tankemöster för att träna om tankarna till att välja nya och mer gynnsamma banor. Utöver det skulle jag vända mig till någon som jobbar med Emotion Code-behandlingar för att få hjälp att rensa bort de blockeringar som du sannolikt har kring de här känslorna. Tillsammans borde det kunna göra stor skillnad för dig framöver.
/C

Tyvärr det blir inte du och jag 5 september, 2017 - 17:40

Tack för ditt svar!
Jag förstår absolut det du skriver. Det man känner och förutsätter utstrålar man. Hade, till viss del, en tung dag när jag skrev här men kan nu se det med blidare ögon och ska försöka anamma din uppmaning😊
Tack!

Adriana 2 januari, 2016 - 22:27

Jag blir bortvald i relationer om och om igen. De tycker jag är en underbar kvinna…men. Efteråt är jag ledsen sedan går jag vidare. Känner dock att jag inte orkar gå in någon relation mera. Jag känns så utbytbar hela tiden. Senast i måndags planerade vi att träffas igen som idag. Fick ett meddelande om att han träffade en kvinna igår och vill utveckla det….

Charlotta 2 januari, 2016 - 22:39

Kan det vara så att du värderar dig själv för lågt och tar vad du kan få för att du tror att du inte är värd bättre? Och så hamnar du kanske i relation efter relation där det egentligen inte finns så mycket att bygga på?
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI