Home Relationer/Kommunikation Att leva med en manipulatör

Att leva med en manipulatör

by Charlotta

Ofta är han charmig och förförisk till sättet, han smickrar dig och får dig att känna dig speciell och uppskattad. Du kan inte förstå att du har sådan tur att han väljer just dig, och du faller för det. Jag skriver för enkelhetens skull han men det kan lika gärna vara en hon.

Så börjar det, men sedan fortsätter det på ett helt annat sätt. När ni väl etablerat er relation så tar det inte lång tid innan han börjar förstärka dina ömma punkter genom att fälla kommentarer om precis rätt saker vid precis rätt tillfälle. Om du är rädd att inte vara bra nog åt honom så påminner han om vilken tur du har att han valde dig och att han skulle kunna få vem han vill, om du känner dig mindre värd för att du inte har någon utbildning så kanske han påpekar vilken tur du har att han är högutbildad så att han kan försörja er båda.

Till en början verkar kommentarerna ganska oskyldiga även om de svider lite, och du övertalar dig själv att han inte menar något illa för samtidigt är han så fantastisk på alla andra sätt och säger så ofta hur mycket han älskar dig. Så du börjar ursäkta hans beteende för dig själv, och så småningom även för andra som påpekar hur han behandlar dig, och du blir så bra på det att han kommer undan med större och större överträdelser.

Innan du vet hur det gick till så vänder han varje argumenation mot dig, även om det är han som har gjort fel så vänder har det på ett ögonblick till att handla om att du inte litar på honom, att du alltid ifrågasätter honom och att du inte är tacksam för allt han gör. I din iver att hålla honom på gott humör, för han är ju så fantastisk när han är på gott humör, så anpassar du dig och börjar trippa som på äggskal runt honom för att inte väcka hans allt häftigare utbrott.

Vardagen består numera av en blandning av förtäckta hot, ständiga lögner, att han spelar offer och skuldbelägger dig och däremellan att han försäkrar dig om hur vacker du är och hur mycket han älskar dig. Med efterslängen att du måste förstår att det bara är han som kan älska dig så eftersom du ju har dina egenheter.

Samtidigt förlorar du mer och mer av din tro på dig själv, din självkänsla är ett minne blott av att regelbundet bli nertryckt och kritiserad. Och du är nu övertygad om att hur hemskt du än tycker det är att aldrig kunna slappna av och hur dåligt du än mår så skulle du inte kunna klara dig utan honom eftersom du är helt värdelös och oduglig.

I efterhand inser du att du hade en konstig känsla redan från början, att du inte riktigt visste var du hade honom, att en del saker han sa inte hängde ihop och att vissa av dina frågor aldrig fick ett rakt svar, men då kunde du inte sätta fingret på vad det var så du intalade dig att du inbillade dig. 

Det finns inga goda utsikter till att en manipulatör ska ändra sig, ofta finns det narcissistiska personlighetsdrag i botten och sådant går inte att älska bort hur gärna man än vill. De alternativ man har är att acceptera att bli förminskad och manipulerad och aldrig veta om man ska möta Dr Jekyll eller Mr Hyde, eller så tar man hjälp av de sista resterna av sitt forna självförtroende och lämnar relationen.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI