Home Relationer/Kommunikation Bråka som ett proffs

Bråka som ett proffs

by Charlotta

De människor som står oss närmast är också de som har förmågan att såra oss mest, och oftast. Nära relationer är perfekt grogrund för små irritationsmoment att växa sig stora och starka tills de en vacker dag verkar vara nästan det enda som finns kvar.

Varje gång som en ny konflikt eller meningsskiljaktighet dyker upp så drar allt det gamla igång igen. I vilken ände bråket än börjar så slutar det alltid på samma ställe, med två personer som försöker få fram sin ståndpunkt utan att lyssna på den andre.

”Varför ska jag lyssna, jag har ju hört det tusen gånger förr.”

Från den platsen leder två vägar, om man inte väljer att stanna kvar där vill säga, för det är också en möjlighet. En möjlighet som många väljer just genom att inte välja, att bara acceptera att det är så här det är och vi sitter fast. Men det finns som sagt vägar därifrån, två stycken som jag ser det.

Den ena vägen leder ut ur relationen, bitterheten och de sårade känslorna tar överhand och sätter effektivt käppar i hjulet för alla former av försoning. Till slut vet man inte längre vad man en gång såg i varandra och uppbrott blir ett sätt att överleva.

Den andra vägen leder längre in i relationen till en plats där man vågar sänka garden och ta ansvar för sin del av situationen, och den vägen börjar med att våga lyssna. Verkligen lyssna och ta in det som sägs.

Ett vanligt bråk blir ofta en tävling i att göra sin röst hörd, att förekomma den andra med sina egna argument och att tysta sin motståndare. Båda sänder men ingen tar emot. Kommunikation blir knappast mer ineffektiv än så.

Det finns ett annat sätt, men det kräver att en, eller båda, vågar släppa på prestigen och bry sig mer om relationen än om att ha rätt. Här är hur det går till rent praktiskt:

När bråket är ett faktum och man för tusende gången märker hur alla de gamla grejorna är på väg upp igen så slutar den ena parten prata och börjar istället att bara lyssna. Men då gäller det att verkligen lyssna, inte bara på det som sägs utan också på vad som menas, på nyanserna, på känslorna bakom orden och på frustrationen och förtvivlan som speglas. Och hur gärna man än skulle vilja så får man i det läget inte bemöta det som sägs på något sätt, allt ska få komma ut och fram i ljuset utan att hindras på vägen med ifrågasättande. När den som ger uttryck för sin ilska tystnar så säger den andre: ”Och mer då?”, och ger på så sätt utrymme för mer gammalt skräp att få komma upp och bli lyssnat på.

Processen fortsätter på samma sätt tills det inte längre finns mer att ösa upp ur den känslomässiga brunnen. Då lägger sig lugnet och det finns utrymme för tankar och reflektion. Med fördel kan man låta det gå lite tid innan man under lugnare former pratar igenom en del av det som kom fram, med avsikt att förstå, inte att motbevisa. Om behovet finns så kan man vid ett annat tillfälle byta roller så att den som lyssnade får en chans att tömma sin egen känslomässiga brunn och bli lyssnad på.

Det som händer i en människa när hon får prata till punkt och verkligen bli lyssnad på utan att få mothugg är oerhört renande och lugnande, och öppnar upp för att kunna hantera de enskilda problemen på ett mer objektivt och pragmatiskt sätt framöver. Motsatsen, att uppleva att man aldrig blir lyssnad på eller förstådd är stressande och förtärande och blir lätt en neråtgående spiral.

/Charlotta

1 comment

Marija 12 juni, 2015 - 22:11

Jag är så tacksam för din sida. Tänk vilka ting man ska gå igenom i livet.. Också sitter man och ”letar” efter svar.. eller inte svar men vägledning i livet..Till att försöka förstå diverse händelser,med och motgångar.. Du anar verkligen inte vilka perspektiv jag har fått på saker och ting i livet,efter jag fann din sida. Mycket av det du skriver tänker man redan..Fast nu har man mer gått in i det på djupet..kanske.. mer att jag fått använda ditt omdöme för att testa mitt eget. Ett tufft halvår har passerat, men med dina spalter om allt från förändringar till att finna sin egen väg och allt som innefattar i ens vardag.. Så ska du veta att du gör en skillnad. Enorm skillnad. Så fortsätt med dina positiva och energipåfyllande texter dels att ej förglömma läsvärda. Du har gjort en skillnad i mitt liv,hur man kan förhålla sig och tackla situationer i livet, och att inte fastna i en och samma sekvens. mvh.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI