Home Relationer/Kommunikation Bygger relationer verkligen på kärlek?

Bygger relationer verkligen på kärlek?

by Charlotta

Det kanske låter som en konstig fråga för det är ju självklart att man väljer att leva tillsammans med någon man älskar och som man blir älskad tillbaka av. Men är det så enkelt att allt som krävs för ett lyckat förhållande är ömsesidig kärlek? Jag tror inte det, att älska någon är lätt, men att klara av att leva tillsammans kan vara nog så svårt.

Att leva tillsammans handlar mer om kompatibilitet, värderingar, sociala koder, drömmar, illusioner, mål, vanor och praktiska val än vad det handlar om kärlek. Hade det räckt med att älska en annan människa för att kunna leva lyckligt tillsammans så hade relationer varit en baggis, istället så är kärlek i praktiken snarare en bonus som bygger på att det finns samförstånd i vardagen. För inget kan vara så slitsamt som ständiga meningsskiljaktigheter kring vardagens händelser, ständig missämja för att man ser saker ur olika perspektiv eller vill olika saker i livet. Inte ens kärlek räcker för att i längden överbrygga sådana skillnader.

Det betyder också att ett uppbrott inte nödvändigtvis behöver bero på att kärleken tog slut, minst lika ofta tror jag att den verkliga orsaken är att man hade för olika syn på livet, på förhållandet, på vardagssysslorna och på framtiden.

Om någon väljer att leva tillsammans med dig eller att inte leva tillsammans med dig har alltså ingenting att göra med om du är värd att älskas eller inte. Alla är värda att älskas, det ligger i att vara människa. Vi är alla värda det bästa och all kärlek bara genom att vara de vi är, helt oavsett vad vi presterar eller inte presterar. Däremot kan våra vanor och åsikter vara sådana att de gör oss lättare eller svårare att leva med.

En kraschad relation betyder inte att ditt kärleksvärde har minskat, det betyder bara att kombinationen av dig och just den personen inte fungerade praktiskt i längden. Kanske hade ni förändrats över tiden och ville inte samma saker längre, kanske hade ni aldrig velat riktigt samma saker men lyckats dölja det bakom en himlastormande förälskelse, kanske visste någon av er, eller båda, inte ens vad ni egentligen ville förrän helt nyligen och då blev det uppenbart att pusselbitarna inte passade ihop.

På samma sätt som valet av livspartner i slutänden handlar mindre om kärlek och mer om praktiska saker, så handlar också uppbrott mindre om kärlek och mer om praktiska saker. Kärlek är avgörande när det kommer till förälskelse och passion men när det handlar om att kunna leva tillsammans under lång tid så räcker det inte långt med bara kärlek.

/Charlotta

12 comments

Anne 15 maj, 2015 - 12:48

Du är klok som en bok 🙂

Coachen 15 maj, 2015 - 12:50

Tack! 🙂
/C

Marija 15 maj, 2015 - 14:00

Du skulle sammanfattat alla dina texter du har här och ge ut det i en bok. Jag hade velat ha den isåfall nära till hands. Att få ha som ett litet uppslagsverk och att inte tappa bort sig i onödiga tankar. Kan du inte göra det? 😛 Ja jag vet internet finns överallt och du kan lätt gå in och läsa. Men en hederlig liten pocket bok 😉

Coachen 15 maj, 2015 - 18:13

Tack för ditt uppskattande förslag Marija! Överlevnadsguiden började faktiskt som ett bokmanus men när inget förlag var intresserat så blev det en blogg istället. Kanske det ändras i framtiden och det så småningom blir en bok av bloggen trots allt. 🙂
/C

Lena 15 maj, 2015 - 18:21

Så är det för mig. En relation där vi delade kärlek och passion har tagit slut. Inte kärleken och passionen men relationen. Det är så tungt så tungt. 🙁 Trodde att bara man har en sån kärlek skulle det gå men inte om vardagen inte fungerar.

Coachen 15 maj, 2015 - 18:39

Tack för att du delar med dig Lena, jag förstår att det känns tungt att upptäcka att kärlek inte räcker för att få relationen att fungera. Kram!
/C

Johanna 28 maj, 2015 - 21:27

Jag är så glad att jag fann denna sida. Du har hjälpt mig så otroligt mycket i mina svåra stunder. Utan dig och dina texter hade allt blivit tyngre och svårare. När jag läser det du skriver så mår jag alltid mycket bättre och jag får alltid svar på det jag går och funderar på.
Tack för att du finns!

Coachen 28 maj, 2015 - 22:06

Varmt tack Johanna! Det var verkligen ett fantastiskt fint omdöme du ger och jag blir alldeles varm i hjärtat av dina ord. Det gör mig väldigt glad att det jag skriver är till hjälp för dig. Tack igen, och tack och kram för att du berättar.
/C

Åsa 16 juni, 2015 - 09:54

Tack för dina klokheter! De känns mången gång som omtanken från en god och kärleksfull vän <3

Coachen 16 juni, 2015 - 10:02

Tack Åsa, vilken fin och varm kommentar! 🙂
/C

A. 15 mars, 2016 - 09:50

Jag tycker också att det vore bra om du samlade alla visdomsord i en bok, själv tycker jag att det är så många viktiga ämnen här på bloggen som lätt faller bort. Efter tips från dig så har jag nu boken ”Fri från rädsla, fri från sorg” Zenmästarens väg till visdom av Thich Nhat Hanh.
Har inte hunnit läsa den ännu på grund av jobbiga familje omständigheter, men bläddrat bland de olika ämnena. Ska läsa den och återkommer med några ord om hur den är. Tack för tipset!

Charlotta 15 mars, 2016 - 10:33

Bloggen var från början ett bokmanus, men eftersom inget förlag var intresserat av att ge ut den så gjorde jag om den till en blogg istället. Jag resonerade som så att det viktiga var att budskapet kom ut och att formen för det spelade mindre roll. Spännande med boken du köpt, hoppas den ger dig det du letar efter och behöver.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI