Home Relationer/Kommunikation Därför stannar många i en relation de vet de borde lämna

Därför stannar många i en relation de vet de borde lämna

by Charlotta

Vad är det som gör att det kan vara så oändligt svårt att lämna en dålig relation, trots att hela ens inre skriker av smärta, frustration, ensamhet och längtan efter att få vara den man egentligen är? Vad är det som får en att stanna år ut och år in och bara acceptera allt det dåliga medan själen, livsglädjen och självkänslan långsamt skrumpnar ihop till små svarta russin?

Många skulle nog spontant säga barnen, att man vill hålla ihop för barnens skull så att de ska få ha båda sina föräldrar under samma tak, men fråga är hur mycket det gynnar barnen när de ser hur dåligt föräldrarna mår och hur illa de gör varandra. För barn ser och tar intryck trots att man som vuxen tror att man kan dölja det som händer.

Även om det kan finnas praktiska anledningar att fördröja ett uppbrott så tror jag att de största anledningarna istället är känslomässiga. Den ena anledningen jag tänker på är att vi människor inte gärna vill ge upp hoppet utan i det längsta vill tro att den andra personen, eller situationen rent allmänt, ska förändras av sig själv. I verkligheten sker det nästan aldrig att människor spontant förändras utan någon form av kris eller avgörande yttre omständighet som tvingar fram en förändring, undantaget är människor som är naturligt förändringsbenägna och aktivt lägger vikt vid sin kontinuerliga personliga utveckling. I en relation kommer inte krisen och förändringen förrän uppbrottet är ett faktum.

Den andra är att ”man vet vad man har men inte vad man får” och det resonemanget handlar om osäkerhet inför det okända, rädslan för att vara lämnad åt sitt eget öde, att behöva klara sig själv utan ett stöd att luta sig emot, både fysiskt, emotionellt, praktiskt och ekonomiskt. Att ta steget för att lämna relationen innebär att ta steget ut ur trygghetszonen och det är ett svårt steg att ta, speciellt om den personliga tryggheten och självvärdet är förankrat i relationen istället för i den egna personen, och så är det för väldigt många.

I slutänden när allt är över och det nya livet kommit på plats är det vanligt med tankar som ”Varför väntade jag så länge? Nu äntligen känner jag ju igen mig själv igen.” De flesta relationer förtjänar en andra chans och att man verkligen anstränger sig för att försöka få det att fungera även under svåra perioder, men ingen människa förtjänar att förtvina i en relation som för länge sedan har slutat att andas.

/Charlotta

116 comments

Substaans 3 april, 2015 - 22:33

Dina tankar är så underbar att få läsa. Du sätter verkligen ord på saker man själv vill få ut o fram men som man inte riktigt vet hur man ska formulera sig.. Om man är i ett sånt förhållande..
”man vet vad man har men inte vad man får” … Hur ser du på tex.. eller dina tankar lite om.. har själv varit i ett förhållande just nu som varade i några år… Han ville separera… och går då från mig direkt till någon annan..Vanligt såklart… Men egentligen… Hur pass bra är det att gå från ett förhållande.. DIREKT in i ett annat?… Mvh .. o tack för en superblogg!

Coachen 4 april, 2015 - 09:32

Varmt tack för berömmet Substaans, roligt att du uppskattar bloggen!
Precis som du skriver så är det ganska vanligt att man går så fort som möjligt till ett nytt förhållande och i de flesta fall tror jag det handlar om rädsla, rädsla för att vara ensam, för att tvingas möta sig själv och sina tankar och känslor, rädsla för att man inte kommer att gilla vad man i så fall ser, rädsla för förändringar osv.

Personligen tror jag det är väldigt själsligt hälsosamt att få tid att landa och lära känna sig själv på nytt efter en relation, för alla relationer förändrar oss och bidrar till vår personliga utveckling, men för att kunna dra nytta av det så krävs det att man tar sig tid att reflektera över det som hänt och lära av det. Om man istället hastar in i nästa relation så är risken stor att man tar med sig en massa obearbetat bagage som kan ställa till problem.

Men man ska också vara medveten om att alla människor vill inte utvecklas och växa, att söka efter ett själsligt djup i relationen eller att verkligen förstå sig själv och sin partner, många är nöjda med att bara trampa på i vardagslunken och att allt är som det alltid har varit. Det är naturligtvis var och ens eget val, men det är klokt att försöka välja en partner med samma inställning eftersom det annars med stor säkerhet kommer att leda till besvikelse.
/C

Tob 5 april, 2015 - 20:35

Jag känner igen det här.
Jag har inga känslor kvar för min fru längre, det är totaldött även fast hon är en gudomlig mamma och en fin människa.
Det känns verkligen som jag bryter ner migsjälv i molekyler för var dag som går. Precis som du skriver så intalar jag mig att det är för våra barns skull, eller för att jag inte vill förstöra hennes liv.
Det är verkligen enormt energikrävande, jag sliter väldigt ont av detta.

Coachen 5 april, 2015 - 23:21

Hej Tob, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det är en väldigt svår situation du beskriver och det är bara du själv som kan avgöra när det skadar mer än det hjälper att försöka hålla ihop äktenskapet.

När det gäller barnen så är det lite beroende på hur gamla de naturligtvis, men det kan vara värt att tänka på vilken typ av förebilder du och din fru vill utgöra för dem. Om det hade varit något av era barn som befann sig i en relation som de mådde dåligt av, hade ni velat att de skulle stanna kvar i den då? Det de ser er göra är chansen/risken stor att de kommer att kopiera som vuxna.
/C

molly 7 april, 2015 - 23:50

Du sätter ord på mina tankar.
Precis så lever jag och har gjort under många år.
Jag är ett minne blott av mig själv. Stora delar av vem jag är, är utsuddade och nästintill borta. Det jag älskade att göra mest har jag slutat med. Mina drömmar har jag lagt i en låda och slängt nyckeln till. Mitt tålamod är under all kritik och mina skratt har tystnat och bytts ut till hårda toner.
Psykisk misshandel och normalisering har blivit min vardag. Fast jag vet vad jag måste göra så gör jag inget. Känns som att trampa i tuggumi. Lyfter foten högt för att ta klivet men lyckas inte flytta den.
Rädslan tar överhand. Modet viker sig. Jag bestämmer mig gång på gång. Mina vänner har tröttnat på mitt tjat. Eller jag är rädd för det så jag har slutst berätta hur det verk igen är.
Att han pikar och kommenterar vad jag gör. Att han nonchalerar mina önskningar och förslag. Att han struntade i att uppvakta mig på min födelsedag jag berättar inte längre.

Jag varken vill eller orkar mer.

Coachen 8 april, 2015 - 10:45

Tack för att du delar med dig Molly!
Så kan du inte ha det, du kommer att gå under om du inte lämnar honom. Vad behöver du för att våga och orka ta steget? Hur ska du göra för att hitta den hjälp du behöver? Det är dags nu, du har väntat länge nog!
Kram på dig!
/C

molly 9 april, 2015 - 16:08

Tack för dina ord.
Jag vet inte vad som krävs för att jag ska lämna…
jag har alltid krigat själv. Har fantastiska vänner och familj, men krigen i mitt liv har jag fått gå igenom själv.
Tänk om nån kom och sa; vi har fixat lägenhet till dig och barnen, Vi hjälper dig att flytta och packa för du kan inte ha det så här… då kanske jag hade orkat.

Coachen 9 april, 2015 - 21:01

Men vad bra, då vet du ju! Då kan du börja leta efter lägenhet och fråga människor om hjälp med flytten, det är ingen skam i att fråga. Anledningen till att ingen erbjuder dig hjälp kan vara att alla är så vana vid att du klarar dig själv, om du bara frågar så finns det säkert många som gärna hjälper dig, både med att leta lägenhet och att packa och flytta. Börjar du nu så behöver det inte dröja så länge innan du och barnen kan flytta. Ett litet steg i taget så är du snart där.
/C

molly 9 april, 2015 - 21:06

Tack!
Ja, jag ska fråga och be om hjälp!
Kram M

Coachen 9 april, 2015 - 21:15

Härligt att höra Molly, jag tror på dig! Berätta gärna vad som händer och hur det går för dig. Kram!
/C

Cecilia 10 maj, 2015 - 10:32

Hur hjälper man ngn som man älskar och som har känslor för mig att komma vidare?

En man som ef lång process tagit sig ur ett förhållande som inte var bra och nu valt att gå vidare och känner att det var rätt val, mår inte bra.
Förstår att han känner sorg och delvis misslyckande och att såren måste läkas och han måste få tid att hitta sig själv igen.
Hur ska jag på bästa sätt förhålla mig till honom? Vet att jag inte ska skynda fram, jag är lyhörd, backar när han känner behov av att bara vara själv.
Samtidigt vill han inte bli en eremit, han vill vara med mig, han vill vara den han en gång var med mig och vet inte hur han ska hitta tillbaka. Han känner sig som ett skal, tråkig, har tappat lust till att både göra saker och till sex.
Jag vill inte förlora denna man som jag väntat så länge på och vill hjälpa honom att tro på att livet kan va så mkt bättre och hur kan jag få honom att förstå att jag kan hjälpa honom framåt utan att han ska känna stress?

Coachen 10 maj, 2015 - 11:42

Hej Cecilia, tack för din fråga!
Eftersom du har skrivit samma fråga på två ställen så svarar jag bara på den ena, du hittar mitt svar i Frågespalten.

Christer 12 april, 2016 - 14:27

Jag levde 16 år med någon som ständigt hotade med att göra slut. Men jag stannade för att jag visste hur hans barndom var, jag ville reparera och visa att kärlek kunde läka – men jag fick käftsmällar som jag skulle tåla för att visa att jag menade allvar av att älska. Vi gick utåt sett till att ha en bra relation, men bråket och elakheterna kunde infektera precis innan gäster stod vid dörren. Då skulle vi stå och säga Välkommen.
Jag var svag och vågade inte säga ifrån. Tillslut levde jag med otrohet och han gick till andra, jag visste om det, men kunde ändå inte gå vidare. Den dagen han gjorde slut var en befrielse. Märkligt med denna historien är att jag har ett stort socialt umgänge, har ett bra arbete och en fin familj. Hur kunde jag hamna i detta?

Charlotta 12 april, 2016 - 18:16

Välkommen hit Christer! Tack för att du berättar om dina erfarenheter. Det är svårt att svara på varför just du hamnade i en dålig relation utan att kunna lämna den, men kanske hade det att göra med dålig självkänsla och en tro på att kärleken skulle övervinna alla problem? Kanske hade din sambo narcissistiska drag och styrde dig känslomässigt och du försökte laga honom genom att älska mer? Det viktiga är egentligen inte hur du hamnade där utan om du har utvecklats av erfarenheten och vet hur du ska undvika att hamna där igen?
/C

victoria 28 juni, 2016 - 02:44

Vi har,varit gifta i 6 år hela tiden har varit problem med,alkohol han misshandlar mig , svarsjuka , jag slutar med honom kastar ut honom efter en vecka vi är ihop igen , jag har 7 barn han är inte pappa till någon av mina barn , jag är självständigt och försörjer familjen , jag har gjort så mycket för honom så jag kan inte släppa taget , men jag mår dåligt för att jag fattar inte värför kan jag inte lämna honom , vi har ingen bra sex liv , han är en person som ljuger konstant , jag kan inte lita på honom allt är negativ och ändå är jag kvar , är jag sjuk som älskar,att lida ? Nu sista gången som han slog mig jag har anmäld till poiicen han vet inte , och jag har tid till en enhet om relationen tänker be om hjälp jag känner att jag måste ha stöd för,att hitta vägen ut , han börjar att bli farligt när han.inbillar sig saker som finns inte eller händelse , jag vill inte dö han kan inte ta mitt liv , han är en parasit som suger min blod men han kan prata och övertala mig och vända allt,till slut,stackars han !!!

Charlotta 28 juni, 2016 - 10:12

Välkommen hit victoria. Det du beskriver låter verkligen inte bra, men vad starkt gjort av dig att du äntligen tagit tagi i problemet och polisanmält honom, det är det enda rätta. Du förtjänar bättre än så här! Bra också att du bokat tid för att få stöd i din situation. Du är på rätt väg nu, fortsätt på den vägen och titta inte tillbaka. Jag önskar dig varmt lycka till.
(Jag redigerade bort ditt efternamn för din anonymitets skull.)
/C

Issa 31 juli, 2016 - 09:11

Jag känner igen mig väl i detta men vet inte längre vad jag ska göra, jag är gift med en man som har en dotter sedan innan, det har från dag 1 varit bråk med hennes mamma… Hennes mamma har hotat att döda oss, gått in i vår lägenhet osv. Hon misshandlade min man under deras relation. Socialen har och är inblandade på grund av henne då hon fått orosanmälningar osv. Detta har försiggått sedan 2013 och hennes mamma och min man kan fortfarande inte samarbeta. Dem går i sammarbetssamtal precis som om det ska hjälpa, hon kör ändå över honom – i vanlig ordning.

Jag och min man har tre barn ihop, och det enda våra bråk bestått och består av är angående dottern och mamman… Det är så tråkigt, känns som jag förstör vår ”kärnfamilj” om jag lämnar detta, men samtidigt mår jag som en kratta mitt upp i detta som snart är inne på sitt fjärde år…

Vet inte vad jag ska göra längre ?!

Charlotta 31 juli, 2016 - 09:56

Hej Issa, välkommen hit! Det är en jobbig situation du beskriver, hur du än gör, vilket beslut du än fattar så blir det en kombination av bra och dåligt, det finns inget beslut som blir enbart bra. Frågan är vilket alternativ som gör minst skada, om du tänker både på att ni vuxna ska må så bra som möjligt, och att barnen ska känna sig trygga och ha bra förebilder. Ibland målar man in sig i ett tankemässigt hörn för att man letar efter ett alternativ som är bara bra för alla inblandade, när det man egentligen borde leta efter är det alternativ som medför minst problem eller som gör minst skada i långa loppet.
/C

Novali 26 september, 2020 - 12:04

Hej. Jag kastas upp och ned i en bergochdalbana av min sambo i 4 år. Vi har en som på 1 år och jag har en dotter sen innan på 12. Han har adhd och aggressionsproblem. Allt jag och min dotter gör är fel. Han suckar, skäller, pikar, lägger nedvärderande kommentarer, dagligen. 1-2 ggr i veckan blir det storbråk och han skriker, är hotfull, slår sönder saker och kastar saker på mig. Han har inget tålamod med sin son heller och har skrikit jävla cp-unge och slagit hårt i bordet framför honom så han blir rädd.
Han är irriterad jämt. På allt. Han blir kärleksfull och gullig ibland men oftast bara när han druckit lite. Vi har gått i terapi men bara för jag tvingade honom och han ville inte delta. Det blev bara bråk efter över nåt jag sagt.
Jag orkar inte längre. Jag är nedstämd jämt och trött. Han tar all min energi.
Men jag har ingenstans att ta vägen. Lägenheten är min men alldeles för dyr nu när jag är arbetslös. Och jag kan inte byta den eller få en annan utan ett jobb.
Mina föräldrar bor på andra sidan stan så det funkar inte med skola och förskola.
Jag är också rädd att bli ensam. Jag är väldigt överviktig och det är svårt att hitta nån. Vill bara ha en familj som funkar..

Charlotta 26 september, 2020 - 13:32

Hej Novali, välkommen hit! Det du beskriver är precis vad den här artikeln handlar om, innerst inne vet du vad som är rätt för dig och barnen, du vet att det inte är varken fysiskt eller känslomässigt bra för er att bo ihop med en våldsam och oberäknelig man, men din självkänsla och ditt självförtroende övertyger dig hela tiden om att du inte skulle klara dig på egen hand. Detta är livet som ger dig en väldigt tydlig uppmaning att det är dags att ta itu med de saker som hindrar dig i livet, med självkänslan, självöfrtroendet, övervikten, sorgerna, besvikelserna och alla falska sanningar som du fortfarande lever efter och se dem i vitögat och säga NOG NU! Du kommer alltid att kunna finna anledningar till att stanna kvar så om du väntar på att de ska försvinna kommer du att stanna för evigt, eller tills någon av er blir allvarligt skadad så att myndigheter kopplas in. Du behöver inte veta hur allting ska ordna sig, du behöver bara börja jobba mot en förändring med ett litet steg i taget. Det enda du behöver veta är att den situationen du och barnen befinner er i inte är bra och att det ligger på dig att förändra den, ett litet steg i taget.
/C

Helena 2 december, 2016 - 23:21

Hej Jag lever med en missbrukar sedan många år tillbaka. Vi har gått isär fram och tillbaka flera gånger. Vår son har med blivit missbrukare nu. Jag orkar inte mer vet inte hur jag ska hitta kraften att få honom att förstå att han måste flytta för gått. Min bästa vän vill inte vara min vän längre om jag inte lämnar honom. Hur gör jag för att komma vidare

Charlotta 3 december, 2016 - 10:02

Hej Helena, välkommen hit! Lever man med en missbrukare är det lätt att utveckla ett medberoende, man anpsassar sig så mycket till personen med beroendet att man till slut tappar bort sig själv och inte längre vet vem man är eller vad man vill. Allt handlar bara om personen med beroendet, hur den personen mår, vilket stadie den befinner sig i, och hur man bäst kan förutse och lindra de katastrofer som ständigt väntar runt hörnet. Jag tror att du saknar kraft just nu för att du saknar dig själv, du behöver hitta små andrum som är bara dina och där du lite i taget kan hitta tillbaka till den person du var innan du träffade honom. Leta i minnet efter händelser och upplevelser som visar på vem du egentligen är innerst inne, kanske kan du till en början ta hjälp av någon från förr som kan påminna dig om det är svårt att minnas. När du hittar tillbaka till dig själv så kommer du också att hitta kraften igen och då vet du vad du måste göra. Kram på dig, du fixar det här! ❤
/C

annica 10 januari, 2017 - 17:26

Jag har läst i stort sätt allt jag har kommit över på nätet, jag lämnade min man i april förra året när jag hamnade på psyk avdelningen och sedan kvinno huset i 2 månader men när jag ordnat egen bostad så tog jag ändå tillbaks han. Vi är fortfarande särbo så inget binder mig men känslorna som finns kvar är starka och längtan till de tillfällen allt är bra tar över så jag kan inte släppa honom. bara sist i morse så vakna jag av att han ringde och tala om hur lite jag brydde mig om honom och att jag inte visade honom respekt för att jag hade lagt upp mina fotografier till salu på printler utan att säga något till honom. Om jag ifrågar sätter något så får jag bara svaret ” titta på ditt beteende du måste förstå att så här kan vi inte ha det, du gör aldrig som jag säger ” och så vidare. Jag får ofta höra att jag fantiserar eller är allvarligt psykisk sjuk om jag försöker tala om att han säger och agerar på sådant sätt att det sårar mig mycket men då får jag till svar att jag har gjort på sådant sätt att jag fötjänar det. ÄNDÅ stannar jag kvar i förhållandet hur kan jag låta detta ske jag är 50 nu och vill inte må så här dårligt resten av mitt liv. Hur gör man med kännslorna

Charlotta 10 januari, 2017 - 17:38

Hej Annica, välkommen hit. Du undrar hur man gör med känslorna, svaret är att man accepterar dem, att de finns där och gör sig påminda, att det gör ont till en början och att man måste vara bestämd i sitt val om vad som är bäst för en själv och stå emot frestelsen att gå tillbaka. Man accepterar att det att säga stopp och sätta sig själv i första rummet är något som känns ovant och onaturligt, och väljer att lyssna till den lilla svaga rösten inom en som säger att det är rätt, fortsätt på den nya vägen för det är här ditt liv finns, den gamla vägen dödar din själ. Att lämna ett destruktivt förhållande med en partner som är manipulativ och narcissistisk är på många sätt som att bli drogfri, det är uppförsbacke till en början och det är så lockande att gå tillbaka till det välbekanta, men när gränsen är nådd inser man att det handlar om livet och då finns det bara ett val.

Förmodligen har du något i din bakgrund som har tränat dig i den här sortens roll, någon som lärt dig att du inte är värd bättre eller ska förvänta dig mer, någon som agerat som förebild och visat dig att det är så här kärlek ser ut, det är detta som är att vara älskad. Oavsett vilket så hade den personen fel, det är inte så kärlek ser ut, och nu har du levt med detta tillräckligt länge för att bestämma dig för att det är nog. Det är dags att bryta gamla mönster, att acceptera att du är värd det bästa och inte ska nöja dig med någon som behandlar dig illa. Det är dags att du väljer hur ditt liv ska se ut, att du får plats att växa och blomma utan att någon hela tiden stryper din livsgnista, och den förändringen måste komma från dig.
/C

annica 10 januari, 2017 - 18:03

Tack så oerhört mycket för ditt svar Charlotta och ja det finns en hel del i min bakgrund, tårarna börja forsa bara jag läste meningen du skrev. Jag försöker hitta något sätt att hålla mig stark men det är inte alltid så lätt.

Tack igen Charlotta

Charlotta 10 januari, 2017 - 18:19

Ibland kan bästa vägen framåt vara att tillåta sig att bryta ihop först. Att låta alla de gamla känslorna få komma fram i ljuset och bli sedda och accepterade, och tagna på allvar och värka ut, så att du sedan kan lägga dem till ro med frid i själen.
/C

Terese 17 februari, 2017 - 23:40

Hej. Jag läser allt som skrivs här, och trots min unga ålder (23) har mina två senaste år varit ett kaos. Jag träffade en kille under den period jag mådde som bäst, allt var såå bra till en början och han var hur goo som helst. Sedan har all destruktivitet kommit successivt, och jag har bara sett förbi och förlåtit varje gång. Det handlar om både psykisk och fysisk misshandel. Jag har alltid klandrat mig själv för dessa saker, han har alltid sagt ”det var ju du som provocerade mig”, ”du slog mig först” osv. En liten liten del av mig vet att detta inte är mitt fel, men jag klandrar mig själv något fruktansvärt. Mitt egenvärde har helt försvunnit och han har fått mig att tro att jag inte klarar mig utan honom. Jag har brutit med honom flera gånger, men han lyckas alltid komma tillbaka till mig. Jag går alltid på hans smöriga sms, och hans gråt i telefonen. Varför? Jag vet ju att vi kommer befinna oss i samma onda spiral efter två veckor igen.
Jag har försökt med ALLT. Sagt att jag inte har några känslor, att jag inte ser en framtid med honom, verkligen försökt såra hans ”känslor” för att han ska sluta. men han fortsätter som att det vore guld och gröna skogar mellan oss i alla fall. Jag förstår inte varför? Kan han ens ha känslor kvar för mig när jag hela tiden försöker göra slut med honom eller är det bara ett sätt för honom att ha makt? Trodde aldrig jag skulle hamna i en sådan här relation men nu sitter jag här, trasig, och undrar om jag någonsin kommer kunna älska mig själv igen..

Charlotta 18 februari, 2017 - 10:03

Hej Terese, välkommen hit! Har du läst det här inlägget? Jag tror du kommer att känna igen dig i det. Om han har känslor för dig eller inte spelar ingen roll, för han skadar dig allvarligt, gång på gång. Man skadar inte den man älskar, och gör man det så är det inte kärlek. Han använder dig för sina egna behov utan en tanke på hur illa det skadar dig. Det du har gjort hittills är att försöka få honom att ta ansvar för att bryta med dig, det kommer sannolikt inte att hända. Det är du som måste bryta, du som måste bestämma dig en gång för alla att du aldrig ska varken se eller prata med honom igen. Det är du som måste ta bort alla kontaktuppgifter och blocka honom på alla ställen han kan kontakta dig, inte prata med honom inte svara på hans kontaktförsök utan bara tala om att det är slut, på riktigt den här gången, och att du aldrig vill ha med honom att göra igen. Jag vet att det är svårt, men det är enda sättet om du vill komma ur relationen. Om du inte tror du klarar det så ta hjälp av familj och vänner, tala om hur planen ser ut och att du är rädd att du kommer att ge efter, och då behöver du deras hjälp. Istället för att ringa honom kommer du att ringa dem, om de ser att du vacklar så får de lov att gripa in och hjälpa dig. Det kommer att vara jobbigt i början, men det blir snart bättre och du kommer att vara så oändligt glad att du lyckades den dagen du står på egna ben igen och känner hur självkänslan och självöfrtroendet återvänder. Lycka till!
/C

Hanna 4 maj, 2017 - 11:33

Jag har varit ihop med en kille sedan jag var 20. Nu är jag 34 år…. Det har gått väldigt mycket upp och ner i vårt förhållande. Vi passar väldigt bra ihop på många plan. Problemet är att han lider av psykisk ohälsa och dricker för mycket. Nu har det eskalerat. Han dricker nästan varje dag… jag får till och med köra honom till jobbet många gånger eftersom han inte kan köra själv då han druckit. Det är jag som städar, diskar, tvättar… samtidigt som jag sliter med jobb, skola, och annat. Jag har alltid ställt upp. Alltid funnits där. Igår när jag inte ville att han skulle dricka mer, så slutade det med att han kallar mig för saddist, att han dricker pga mig, att när han dricker är enda gången han kan koppla av och det måste han få göra.. Han hotade med att säga upp sig från jobbet, etc. Jag har snart ingen energi kvar. Eller så försvann den för längesen, jag vet inte. Många vänner har kommit och gått och jag har tyvärr inte så stor umgängeskrets som jag hade velat. Min mamma har själv levt i ett dåligt förhållande hela sitt liv och ”varit duktig och kämpat, haft tålamod”. Antar det är en av anledningarna till att jag själv hamnat där jag är nu. Jag är väldigt rädd…. rädd för att bli ensam… rädd för att inte själv få en fin familj…. rädd för att jag börjar bli för gammal…. flera jag känner har redan fått sitt andra barn… vi har inga… (som tur är). Hela tiden låtsas jag som inget hänt och försöker gå vidare… jag är rädd att jag gjort det så många gånger nu, förträngt, att om förhållandet nu skulle ta slut så skulle smällen bli så hård att jag inte skulle orka.
Samtidigt är min sambo bra på att prata.. och att lova saker… lova att sluta dricka, osv…. jag lyssnar, jag väntar, jag har tålamod, jag försöker stötta… Men nu vill jag bara lägga mig ner på golvet och gråta.

Charlotta 4 maj, 2017 - 11:51

Hej Hanna, välkommen hit! Att du skriver dessa ord nu ser jag som ett tecken på att du har fått nog, även om du inte är helt medveten om det själv än, så skriker hela din text att du inte ställer upp på hans villkor längre, det är inte detta liv du vill leva. Du har gett denna relation 14 år av ditt liv, och av vad du skriver så har det inte blivit bättre med åren. Ska du ge det 14 år till? Hur skrämmande kan ensamheten vara när du redan gör allting själv och tar allt ansvar? Är det bara en varm kropp du vill ha vid din sida? Vad behöver du för att våga ta steget och bryta upp? Kram!
/C

Emma 6 juni, 2017 - 07:17

Jag känner igen mig så mycket i detta. Lever i ett förhållande med en man som jag tror har drag i autism spektrat. Han är en utpräglad ensamvarg, vill ha saker på ett väldigt specifikt sätt och blir irriterad när man gör på ngt annat vis. Vi kommunicerar inte överhuvudtaget och han visar väldigt sällan intresse för mig eller andra människor. På många plan känner jag inte honom alls.
Vi har ett barn och en till på väg och han är väldigt kärleksfull mot sitt barn som tur är.
Ibland blir jag arg på mig själv att jag hamnade i detta. Jag vet ju att förhållandet har varit oerhört svårt sedan dag ett men ändå har jag trasslat in mig med barn, hus etc. Jag har stundtals panik över att det är så dåligt. Om 4 mån kommer bebis och jag känner mig ännu mer fast. Nu har jag som någon slags strategi en plan på att jag lämnar när lillebror börjar förskolan. Hur sjukt är inte det? Men jag ser ingen annan utväg…. han är så fel för mig på väldigt många plan.

Charlotta 6 juni, 2017 - 08:51

Välkommen hit Emma. Lasta inte dig själv för de val du gjort tidigare, jag tror det finns en plan med allt, vår egen själsplan. Det var meningen att du skulle ha den här erfarenheten, att du skulle få dina fina barn. Nu har du blivit tillräckligt medveten om situationen för att inse att det inte är hållbart i längden, och du har utformat en plan för hur du ska lösa det och när. Jag tycker det låter som en sund inställning och som att du har tagit den kontroll över ditt liv som du behöver ta. Fortsätt att göra det bästa av nuet samtidigt som du planerar för framtiden, precis som du redan gör, mer kan ingen göra oavsett vilken situation man befinner sig i. ❤️
/C

Jimmy 29 juni, 2017 - 05:00

Jag lever I ett förhållande sedan 10 år tillbaka. Vi har 2 fantastiska barn. Men jag har ingen kärlek kvar att erbjuda min vackra sambo. Det enda jag ger henne är lögner falskhet och mig själv ångest. Vi bråkar minst 10-15 ggr dagligen. Hon ger mig en sådan låg självkänsla då hon förolämpar mig framför barnen. Jag skrattar aldrig, känner mig aldrig glad eller lycklig. Min hobby var mitt liv men den fickjag lägga på hyllan. Jag vill verkligen separera men jag vet inte om jag gör det rätta ” fast I mitt undermedvetna vet jag att jag gör rätt I att separera” men efter 10 år blir det lätt en vana. Mina känslor sliter mig I stycken och jag vet inte vad jag ska göra eller vad jag vågar. Tacksam för svar

Charlotta 29 juni, 2017 - 09:29

Hej Jimmy, väkommen hit! Det är en svår situation du beskriver och den har inget enkelt svar. Du berättar väldigt lite om ert liv tillsammans men jag förstår att så som ni har det nu så känns det omöjligt att fortsätta, ni har tillsammans skapat ett mönster där ni sårar varandra och sliter på varandra och där ni tappat kontakten med kärlek och intimitet. Innan du fattar några beslut som kanske inte går att ångra så föreslår jag att du tänker igenom vad det var hos din sambo som du en gång föll för, vad som fick dig att älska henne och välja att leva med henne och bilda familje med henne. De egenskaperna finns med all sannolikhet kvar, men de har gömts under lager av påfrestningar och frustration som gjort att de inte syns längre. Förmodligen har du själv skapat samma pansar runt om dig som gör att inte heller hon känner igen dig som du en gång var. Om ni båda är villiga så går det att montera ner era försvarsmurar igen och hitta tillbaka till det ni en gång hade. Fråga dig själv om du verkligen vill separera eller om det du egentligen vill är att det ska bli bra mellan er igen?
/C

Kimbo 9 augusti, 2017 - 22:17

Hej!
Skönt att få läsa det du har skrivit i artikeln och även till andra.
Har levt ihop med en mestadels underbar tjej! Hon ger mig mycket och jag har gett henne mycket, men för min del börjar det ta slut.
Det psykiska har brutits ner i mig, mår dåligt hela tiden men har inte kunnat sätta fingret på vad det egentligen är, tills nu när andra gången tankarna kommer om att lämna henne.
MEN det är inte bara henne jag lämnar, utan även min dotter, och det är där det tar stopp. Jag kan inte se mig själv gå iväg från hemmet och lämna min dotter bara sådär..
Jag vet och jag tror även att min sambo vet att detta förhållandet är destruktivt, men ingen gör något åt det.
Vi har gått på familjerådgivning några gånger nu, och efteråt känns det skitbra verkligen, men sen kommer allt ikapp en.
Tankarna snurrar dag in och dag ut.
Hur ska jag klara ekonomin? Hur ska jag hitta ett nytt hem på 2 röda? Hur kommer min dotter att reagera? Vågar jag?
Ja, the list goes on..
Behöver verkligen få ett annat perspektiv på detta.

Charlotta 10 augusti, 2017 - 09:22

Hej Kimbo, välkommen hit! Först och främst måste du bli på det klara med att om du skulle lämna relationen så är det din sambo du lämnar, inte din dotter. På grund av praktiska omständigheter kommer du och dottern att träffas mindre, men du lämnar inte henne. Tänk aldrig ens i de banorna utan tänk istället att du kommer att göra allt som står i din makt för att ni ska träffas så mycket det bara går och vidmakthålla en bra pappa-dotter-relation.

Du skriver att det känns bra direkt efter framiljerådgivningen och det ser jag som ett tecken på att era problem har goda chanser att kunna lösas. Att ni faller tillbaka i gamla mönster igen strax efter är inte konstigt, ni har garanterat övat er på de mönstren under lång tid och det är det förhållningssättet som känns enkelt, även om ni samtidigt far illa. Att förändra tankesätt och mönster i en relation kan ta tid och inte minst medvetet arbete från bådas sida. Med tanke på att nif goda resultat från rådgivningen så tycker jag ni ska ge det ett längre försök, ta upp där att ni faller tillbaka i gamla mönster snabbt och be om verktyg för att hantera det. Det låter som att det finns hopp för er.

Skulle ni/du trots allt besluta att gå skilda vägar så låt det ta tid, både att vänja er vid beslutet men också vid att ordna allt det praktiska. Som jag förstår det är ni inte ovänner utan vill att det på något sätt ska fungera för er familj så att alla mår bra. Om enda sättet för att det ska hända är att ni lever åtskilda så är det en förändring som ni båda har intresse av att den blir så bra som möjligt, både för er själva men också för dottern. Det är lätt att hamna i kris och känna att något måste hända NU när man håller på att ge upp om en relation, men ofta är det egentligen inte så akut. Den förändring man söker behöver inte alltid komma utifrån, ibland gör den bättre nytta om den kommer inifrån, genom att förändra sin inställning till det som händer, sina förväntningar och sitt fokus kan man förändra hela upplevelsen. Det i sin tur gör att man upptäcker nya möjligheter som man inte kunde se tidigare.
/C

LIS 7 oktober, 2017 - 11:45

HEJ CHARLOTTA

har skrivit förr till dig ang mitt förhållande med min sambo.Jag är 53 år o vi har varit ihopa I 9 år men detta sista år ej bra har skrivit innan om allt o du svarat.
Men jag måste få skriva idag för jag känner mig så äcklig.Vi har inte haft sex på 18 mån han påstår jag inte vill men det vill jag visst det är bara för att han skall komma undan o äter ju Zoloft så det kan påverka ens sexliv.
Idag bad han mig runka han (ursäkta grova ord) men han vill inte ha sex bara han skall ha det skönt och jag sa nej och då blev han sur o sa att han hade I alla fall gjort ett tappert försök men vadå försök han ville utnyttja mig som en hora så känns det.Min mamma tror han ej tänder på mig mera då jag fyllde 50 år kom I klimakteriet o gick upp 13 kg så hon tror han inte tänder på mig för jag är tjock nu men han går ju på gym.
Jag känner mig så äcklad av det han sa idag och ledsen o sårad o förudmjukad som en hora att jag skall göra det skönt för han men han inget för mig.Jag bara måste få skriva för jag mår så dåligt o det är inte lönt att prata med han för han pratar sig ur det ändå,han fattar inte ,har ingen empati fast han påstår det.Jag tappa lusten idag för allt känner mig sorgsen o sårad.
och varför skall jag ha dåligt samvete för att jag vägra.Då sa han att då får jag väl själv göra det.Vad tycker du som är klok?

MVH LIS

Charlotta 7 oktober, 2017 - 12:21

Hej LIS! Det är väldigt vanligt att tappa lusten när man äter läkemedel, inte minst antidepressiva har ofta den effekten. Tyvärr kan det ställa till problem i relationen om det innebär att den ene vill ha sex betydligt oftare än den andre, i sådana fall kan man behöva hitta andra vägar för att få samlivet att fungera. Om du själv inte blir upphetsad och känner för att ha penetrerande sex men din sambo har lust så kan ett sätt vara att du tillfredsställer honom, men det förutsätter naturligtvis att känner för att göra det för honom. Det ska aldrig vara så att du känner dig tvingad att göra något du inte själv har lust med. Med tanke på att er relation är lite ansträngd även på andra områden, så tror jag att din bristande lust har flera anledningar, inte bara läkemedelsrelaterat. En kvinna som inte känner sig uppskattad, omhändertagen och älskad känner inte heller för att ha sex, oavsett vilken sorts sex det handlar om. Kanske kan du försöka få din sambo att förstå att hur mycket sex ni har står i direkt relation till hur han behandlar dig och uppför sig mot dig? Desto mer uppskattning och omtanke han visar dig desto större chans är det att du ska bli sugen och vilja vara intim med honom. Men dåligt samvete för att du inte ”ställer upp” ska du absolut inte ha, att vara intim med någon handlar för en kvinna lika mycket om tilit och respekt som om lust och upphetsning, har dessa två känslir gått förlorade så blir det väldigt långt till lusten.
/C

Helle 18 oktober, 2017 - 13:47

Hej Charlotta!
Viktig läsning! Lever i ett förhåll. Sedan 28 år, med många barn. Vi har kompletterat varandra bra, men min man är trygg och utåtriktad, smart och klok. Jag har lutat mig mot honom i allt, ändå har jag egen utbildning jobb mm. Han tog tidigt över kan man säga, hade hand om vår ekonomi, hans vänner blev mina osv. Jag bokstavligen gav bort mig själv när vi träffades. Vi har alltid haft mkt att göra, få semestrar men mycket tid o pengar har lagts på mat o fester då ffa han uppskattar detta. Då har jag haft riktigt körigt. Haft lite svårt för mycket sex, men alltid ”ställt upp”. Min man har skällt ganska mycket på bättre ordning och reda, rutiner mm samtidigt som vi i mitt tycke varit överbelastade med jobb, barn, ved, familjer, fester, socialt engagemang mm. Nu är vi båda 52 år och jag känner ingen lust eller glädje ivårt för hållande. Känner en man som har ”sett” mig och vi har fått en mkt fin kontakt sen flera år. Har funderat på skilsmässa, har också känt så mkt missnöje o besvikelse på oss genom åren från min mans håll, mkt hårda ord och någon gång fysiskt våld(sällan!) men det har satt spår i form av avståndstagande och osanningar ifrån min sida. Jag kan inte glädjas i vårt förhållande, känner mest sorg nuförtiden.

Charlotta 18 oktober, 2017 - 14:02

Hej Helle, välkommen hit och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
/C

Susanne 18 oktober, 2017 - 20:57

Hej Charlotta, jag lämnade mina barns pappa för 10 år sen och har sen dess varit tillsammans med mannen som jag trodde var mitt livs kärlek. Allt var underbart i allra första början men ganska snart märkte jag av hans introverta och egensinniga sida som ensamvarg. Var så enormt kär så jag såg inget hinder i det men med tiden så kom svårigheterna. Jag fick mkt kärlek av honom men aldrig någonsin någon bekräftelse utåt. Vi sågs bara hemma hos mig lr hos honom när han hade gjort ”sina” grejer, som meka m.m. På hans födelsedagar var jag inte välkommen fast hans ex och deras gemensamma vänner var där. Kan räkna upp 1000 ex på alla ggr han inte ville vara offentlig med mig och det har alltså gått 10 år! Vi jobbade på samma plats o han kunde bara ignorera mig på morgonen på fikat fast vi hade haft fantastisk sex hela natten. Han kunde boka resa för att åka iväg själv fast han visste att jag vill resa tillsammans med honom. Det var som att prata med en oförstående dåre när jag sa vad jag tyckte. Vi har sedan haft det lite bättre med resor tillsammans, men nu kom han o berättade att han bokat 4 veckors egen resa i vinter med sina vänner som ägnar sig åt samma hobby, men hallå….Jag tycker inte det är ok! Jag vill planera och dela mitt liv med honom.
Jag har lämnat honom många ggr, men alltid gått tillbaka pga min starka känslor o min passion för honom. Men för ca 2 år sedan när jag hade gjort slut på riktigt och var på väg att flytta ifrån vår gemensamma stad, så var han helt förstörd och grät och ville att jag flytta hem till honom…. det hade jag sagt flera ggr tidigare men han slingrade sig alltid ur det hela. Jag föll för honom igen! Sålde min bostadsrätt och när allt var klart så ångrade han sig!!! Jag stod mitt i skiten och istället för att skämma ut mig i hela stan så fick jag tigga o be honom att vi skulle försöka… Så jag flyttade dit. Kände mig aldrig bekväm utan bara inneboende. Började snoka i hans mail eftersom det kändes om någonting inte stämde o hittade en del mailande med en annan kvinna. Han förnekade att de gjort ngt annat än mailat men min tillit för honom försvann totalt…. Flyttade efter 1 år o vi ses som särbo igen men jag litar inte på honom…
Vi är alltså 50 + och håller på såhär! Jag har varit så långt ner i helvetet och mått så fruktansvärt dåligt av all väntan och ovisshet. Sökt hjälp ett par ggr men sen har det känts bättre och vi har blivit tillsammans igen. Har dock tjatat ihjäl alla mina vänner och tryckt ner mig själv genom att alltid försökt blir lite ”bättre” så att han inte ska klaga på saker som att ”jag aldrig kommer ihåg något” att jag inte försöker först innan jag frågar” m.m. Jag är en social och extrovert kvinna som är omtyckt av andra, så jag känner inte alls igen mig i hans kritik. Han är faktabaserad, intelligent och en riktig ensamvarg som gör samma saker hela tiden.
Läget nu – vi bor i olika städer o har ett distansförhållande men varje gång vi ses så grälar vi! Jag litar inte på honom och han tycker att jag bara är arg hela tiden. När jag kommer till honom så känns det som att ngn har varit där, allt är så tillrättalagt och han berättar aldrig något. Det har han aldrig gjort. Det borde vara enkelt att släppa honom men det är så sjukt svårt samtidigt. Vet ju hur underbart vi kan ha det. Förra helgen pratade vi i tlf flera timmar på natten och jag sa att jag inte känner ngn tillit längre och att jag inte mår bra…jag är bara ledsen hela tiden. Känner inte igen mig själv. Vi har inte hörts sen dess…. Kram

Charlotta 18 oktober, 2017 - 22:03

Hej Susanna, välkommen hit. Det är verkligen en besvärlig sits du har satt dig i, jag förstår att det känns jobbigt, kram!
/C

Susanne 19 oktober, 2017 - 20:04

Hej och tack C! Hade så gärna hoppast på ett klokt råd… Det är så svårt att stå emot honom samtidigt som jag ser hur jag förminskas ju längre tiden går. Så mycket ångest och sorg över ett totalt misslyckande. Tycker ju att jag satsade så mycket när jag splittrade min familj efter 24 åt tillsammans och hade förväntat mig att han skulle finnas där för mig. Men det gjorde han inte…han ville bara ses vilket fick mig att känna mig värdelös. Och sen efter flera år när vi verkligen skulle satsa så var allt redan förstört liksom.
Tänkte då att det nog går att leva ett bra liv och bara ses ibland och jag försökte. Men det kändes bara fel! Jag tror fortfarande att han inte bara har mig utan även träffar andra och vill leva sitt liv så.
Vad ska jag göra för att känna glädje och må bra igen? Känns som att livet inte är något värt om jag aldrig mer ska vara med honom igen. Kram

Charlotta 19 oktober, 2017 - 20:25

Hej igen! Då missförstod jag, jag trodde bara du ville skriva av dig, det framgick inte att det fanns en fråga bakom. 🙂 Jag vill börja med att ställa två frågor till dig som jag hoppas du vill svara så ärligt som möjligt på. 1. Vad ger relationen dig, på vilka sätt är ditt liv bättre av att han finns i det? 2. Vad vill du göra?
/C

Susanne 19 oktober, 2017 - 20:45

Åååh tack för att du svarade 🙂 Som relationen är och har varit i stort sett hela tiden, så har han stundtals gett mig en oerhört stor glädje och välbefinnande. Vi har så roligt tillsammans när det vi åker iväg på våra lång- och kortresor och då är livet på topp och jag älskar honom enormt. Men övrigt tid, hemma både helger och vardag så är jag bara ensam…oerhört ensam. Så svarat är att han ger mig allt jag önskar men bara korta stunder.
Vad vill jag göra? Jag vill leva ett ”normalt” liv tillsammans med honom där vi har en samhörighet och gemenskap och gör sånt som jag tycker är ett vanligt vardagsliv. Gå och handla tillsammans, ta en promenad till stan och ta en fika och kunna umgås med vänner tillsammans. Vi gör inget av detta.

Charlotta 19 oktober, 2017 - 20:57

Okej, då blir följdfrågan är de korta stunderna av allt du önskar värt ensamheten där emellan? Det du säger att du vill tror jag du inser inte är förenligt med verkligheten, det du beskriver är en saga, en alternativ verklighet, en önskedröm som aldrig kommer att inträffa. När jag frågade vad du vill göra så menar jag av de alternativ du har på riktigt.
/C

Susanne 19 oktober, 2017 - 21:19

Har i 10 års tid sagt till mig själv och vänner att de korta stunderna verkligen var värt ensamheten där emellan. Men innerst inne har jag alltid vetat att det inte var sant, och att jag nog trodde att allt skulle bli bättre om jag bara kunde få honom att förstå och ändra på sig. Det är fortfarande så jäkla svårt att förstå varför han inte vill leva ett, som jag ser det ”vanligt” liv. Men det kommer väl aldrig bli någon förändring och så här vill jag inte ha det längre. Han är väl som han är helt enkelt.
Känns så enormt stort och svårt att bestämma sig för att inte träffas mer. Vi har separerat och försonats så många ggr, och jag har alltid känt och trott att nu – nu blir allt bättre. Så otroligt sorgligt att släppa honom men det är det jag måste göra. Vi bara skadar och gör varandra illa ju längre tiden går….

Charlotta 20 oktober, 2017 - 10:52

Jag tror du behöver lyfta blicken och betrakta de tio åren som helhet och se på vilket sätt de har påverkat dig. Så länge du ursäktar och sopar under mattan alla de jobbiga perioderna och bara tänker på de bra tillfällena så är risken stor att du kommer att fortsätta att lura dig själv och tro att han ska förändras. Men sanningen är att om han inte har förändrats under dessa tio år så är sannolikheten att han ska göra det under nästa tio år extremt liten. Din bild av honom överensstämmer inte med den han är, du har förstorat hans positiva sidor och minimerat hans negativa med en förhoppning om att han ska anpassa sig efter din bild av honom, men det är inte den han egentligen är. Börja med att styra om dina egna tankar och fokusera på alla de dåliga tillfällena när han har sårat dig och du varit ledsen och känt dig övergiven och värdelös, för jag gissar att de är många. Gå in i känslan av att det är du som har gett honom makten att göra dig så illa ända in i själen och det betyder att det också är du som kan ta den makten ifrån honom. Han är inte den sagoprins du målar upp för ditt inre, han är den han är och det kommer han att fortsätta vara. Men du behöver inte fortsätta att låta honom styra hur du mår och känner dig, den makten bör du ta tillbaka.
/C

Susanne 21 oktober, 2017 - 10:48

Det var det klokaste och bästa jag hört någonsin! Precis så är det ju!
Vet inte hur jag ska kunna tacka dig för att du tog dig tid och gav mig detta Charlotta. Du har gett mig sanningen och ett verktyg till framtiden.
Tack igen!
Kram Susanne

Charlotta 21 oktober, 2017 - 13:44

Väl bekomme, roligt att kunna hjälpa dig. 🙂 Kram och lycka till!
/C

Rs 19 oktober, 2017 - 01:00

Hej Charlotta!
Jag vet inte vart jag ska börja…lever med mina barn varannan vecka och lever dom veckorna jag inte har barnen med en kille hos han har gjort det nu över 3 år. Jag har två liv, ett med barnen och ett med han. Jag är så på bristningsgränsen och till med rädd att brista. Jag lever med hoppet att det kommer bli bättre och vi flyttar ihop och bildar familj, familjen jag själv aldrig haft. Problemet det kommer aldrig att ske. Jag har så svårt att lämna detta destruktiva förhållande för det är det vad det är jag e uppväxt med psykisk misshandel och har bearbetat mycket. Byggt upp mitt liv inte på topp men att jag e stabil och börjat jobba och nu dessutom plugga men detta förhållande håller på att rasera mitt liv som jag har byggt upp. Hann börja jobba och hade gjort det innan vi blev ihop. Jag är så van med detta destruktiva så ja håller på att se ne på mig själv hur jag har lyckats hamna här och hur svårt det är att lämna. Han snackar skit om mig. Han anser sig som sugar Daddy och suger ut han på pengar (Han hjälper mig med mat) han säger framför mig inför sina kompisar vilket lyxliv jag har tack vare honom.han leker med sina vänners barn men knappt träffar mina och då kommer han när dom ska sova. Han säger att det e semester för honom när det e mina barnveckor. Han kallar mig både det ena och det andra jag vet inte hur många gånger jag har blivit utkastad med mina saker från honom och fått cykla hem mitt i natten. Han skäms över mig för att jag pratar osammanhängande ibland pga att jag har ADHD och vågar inte ta med mig hem till vissa ”normala” människor för han skäms så mycket. Jag vet att jag måste ta mig ur! Men Hur? Rädd att rasa? Ja det är jag. Psykolog 3 månaders väntar tid liksom. Hur ska jag bära mig åt?

Charlotta 19 oktober, 2017 - 12:10

Hej Rs, välkommen hit! Ja det är uppenbart att det inte är en bra miljö för varken dig eller dina barn, och precis som du själv har konstaterat så behöver du lämna honom och bygga ett mer stabilt och tryggt liv åt din egen lilla familj. Det som är väldigt positivt är att du är väl medveten om hur illa han behandlar dig och hur fel det är att stanna, och även att din svårighet att lämna sannolikt har att göra med att det är detta du är van vid, att hur fel och obehagligt det än är så finns det en trygghet i det välbekanta med att behandlas illa, du vet vad du har att vänta dig av honom men du vet inte hur du ska reda dig på egen hand.

Därför är det i den änden du behöver börja. Ta reda på hur du skulle lösa allting praktiskt så detaljerat du bara kan, undersöka bostadsmöjligheter, bidragsmöjligheter, vilka vänner och eventuell familj eller släkt som skulle ställa upp för dig som skyddsnät, om du kan få någon hjälp från kommunen, kanske en stödperson, finns det en kvinnojour på orten som kan agera stöd osv? Att skaffa kunskap om precis vilka möjligheter du har att klara dig på egen hand och hur du rent praktiskt ska göra det hjälper dig att känna dig starkare och få mer självförtroende.

Dina erfarenheter från uppväxten har du med dig som en mall för hur livet ska se ut, men nu har du genomskådat den mallen och kommit fram till att den inte alls är bra och därmed har du också möjlighet att välja bort den och leta efter andra och bättre mallar. Hjärnan fungerar så att den gillar att känna igen sig och stannar därför hellre i möster som är välbekanta även om de är dåliga. Det innebär att det krävs en ansträngning att bryta gamla mönster, man behöver gång på gång övertala sig själv till att välja annorlunda, trots att det känns fel och skrämmande, men därför att man intellektuellt vet att det är det rätta att göra. En bra början är att börja övertyga dig själv om att du har vad som krävs för att orka lämna honom och orka gå vidare på egen hand. Jag vet att du kan och att du har vad som krävs, och innerst inne tror jag att du också vet det, du behöver bara börja tro på det. ❤️
/C

Issa 6 november, 2017 - 18:20

Känner igen mig så mycket. Jag och sambon har en son tillsammans och känner att ja enbart är kvar för hans skull, jag har alltid velat ha kärnfamiljen. Känns bara konstig när min sambo vill kramas och pussas, och tror faktiskt bara ja tycker om honom för han är far till min son. Han har aggretionsproblem och gapar och skriker för minsta lilla, dock aldrig något fysiskt. Hans hobby går före oss då han bara är hemma på helgerna och jobbar annars utomlands. Trycker ner mig så ja inte kan klä mig hur ja vill då de är ”fult” enligt han. Har helt tröttnat men så rädd för att lämna, vill inte stå på gatan med min 6mån son och är även rädd för hans reaktion, tänk om han blir arg. Vad ska jag göra?

Charlotta 6 november, 2017 - 21:27

Hej Issa, välkommen hit. Det är en svår situation du befinner dig i och det är bara du som kan bestämma vad som är rätt för dig. Båda alternativen har fördelar och båda alternativen har nackdelar. Vad är viktigast för dig? Ibland kan det vara lättare att ta reda på vilket som skulle vara svårast att leva med istället för att fokusera på vilket man helst vill. Det kan också hjälpa att ta reda på exakt hur du skulle göra om du skulle lämna, att lösa alla praktiska saker för sig själv i teorin, för att få en bättre bild av hur svårt det skulle vara. Det kan också vara bra att fundera på vad som skulle krävas för att få er relation att fungera och bli bra igen.
/C

Anett 31 december, 2017 - 01:46

Mannen och jag träffades för 20 år sedan. Vi förlovade oss, fick barn, och gifte oss. Vi var passionerade, och gjorde allt för varandra i många år. Vi var hetlevrade båda två, och diskuterade, bråkade och grät ihop efteråt när vi grälat i många år!
Han är stark i sig själv, jag är den som tappat fotfästet. Jag har sedan ett tiotal år tillbaka mått psykiskt dåligt i vår relation. Känner mig nedtryck, förolämpad och inte älskad. Han menar att det beror på mig, och inte på honom. Passar det inte så stick, säger han, när jag vill ta upp ämnet över hur vi lever och om att jag vill att vi jobbar på vårt förhållande för att det ska bli bra. Vår dotter bryter ihop totalt när ”separation” nämns. Jag känner mig verkligen inte älskad längre, han säger elaka saker till mig, men han visar även ibland ömhet. Jag äter medicin för att jag är deprimerad, känner mig stressad i vårt förhållande och är faktiskt inte lycklig längre. Men jag vill att allt ska vara som förr, och hoppas hela tiden på att vi ska hitta tillbaka. Jag känner mig så fruktansvärt vilsen, och jag vet inte hur jag ska bete mig längre. Mitt självförtroende är noll, och självkänslan helt kass.
Jag har allt varit tjej som varit mittpunkten, sprudlande glad, och haft massor av energi till allt och alla. Nu blir jag bara sjukare och sjukare, i både kropp och själ.
Kan inte tänka tanken över att behöva se honom med en ny kvinna, det känns så fruktansvärt, för då är det ju försent att ångra något. Jag vet verkligen inte vad, eller hur jag ska tänka! Känner mig bara förtvivlad över vår familj, som inte är familj längre.
Jag är 50 år och har varit med om separation med barn innan, känner igen mina tankar då som nu, och vet hur bra det gick efter den separationen. Men har så svårt att lämna denna.
Han vill inte prata med någon terapeut eller liknande.
Tacksam för svar!

Charlotta 31 december, 2017 - 12:17

Hej Anett, välkommen hit! Det är mycket olika saker som du berättar om här och jag funderar över var problemen egentligen började, är det något du har funderat på själv? Du nämner att du lättare tappar fotfästet, att du mår dåligt i både kropp och själ, att du inte känner dig älskad, att din personlighet har förändrats och att du medicinerar mot depression. Jag tror det vore värdefullt att nysta fram vilken eller vilka delar av allt det du upplever nu som är orsaker och vad som är är effekter av dessa orsakerna.

Du skriver att du inte vill lämna relationen, så låt oss för ett ögonblick försöka se situationen ur din mans perspektiv. Han gifte sig med en glädjespruta som var den naturliga mittpunkten i alla sammanhang, en jämlike som sparrade och utmanade honom och som han kunde förenas i både i med och motgång. Det fick förmodligen honom att känna sig stark, manlig, framgångsrik, lyckligt lottad och som om han verkligen kunde ge dig det du behöver för att vara lycklig.

Sedan dess har saker och ting förändrats, du är inte glad längre, du känner dig inte som dig själv och mår inte bra, och du känner dig inte älskad. För hans del översätts det till att han inte längre har förmåga att göra dig lycklig, att få dig att känna dig uppskattad och trygg, vilket betyder att han inte längre fyller sin uppgift som man. Den maskulina energin fungerar så, du kan läsa mer om det här och här.

Läs gärna där om den feminina energin också så ser du att det är naturligt att sätta upp ett skydd av maskulin energi när man mår dåligt eller känner sig hotad. Den reaktionen handlar om ren överlevnad men får ofta effekten att mannen känner sig överflödig och att attraktionen försvinner.

Kan det vara så att ni har hamnat i en ond cirkel, att din ohälsa kanske ligger till grund för din förändring och att det får honom att känna sig hjälplös och som en dålig man när han inte kan ”laga dig”? Att han egentligen inte vill förlora dig men att det samtidigt innebär en daglig påminnelse om hans brister som man att se dig må så dåligt?

Nu spekulerar jag en del eftersom jag har begränsat med information, men om du känner igen dig och din man i ovanstående resonemang skulle jag vilja uppmuntra dig att gå till botten med dina hälsoproblem om du tror att det är där orsaken till problemen ligger, skriv gärna mer här så kanske jag kan hjälpa dig med den biten och hur du kan gå vidare.

En annan sak du kan göra är att försöka ge hans maskulina energi lite av vad den behöver för att må bra. Jag vet att det förmodligen inte känns rättvist att du måste ta första steget och ”göra jobbet” när det är du som mår dåligt, men eftersom det är du som i nuläget värnar relationen mest så är det där vi måste börja. Bara att tala om för honom hur mycket det han gör betyder för dig, att visa att han fortfarande har förmåga att göra dig glad och känna dig trygg och feminin kan göra väldigt stor skillnad.
/C

Anett 31 december, 2017 - 13:02

Det jag läser som du skriver till mig, är fasiken till punkt och prickar precis vår relation. Jag blir så tacksam över ditt svar, och precis så har jag tänkt åxå att det kan vara, och att det beror på just detta. Men är vilse själv åt alla håll, så att få höra från dig utomstående, gör mig lugn och lättad. Jag vet vad det beror på, jag vet att Vi båda har ciss del i hur det ser ut, kanske mestadels jag som bär lite mer, och går djupare ner och in i vår relation, medans han tar problemet, viftar bort det enklare än mig. Jag ältar gammalt skit.
JAg har inte ännu läst länken, men ska göra det, när det är lite lugnare idag.
Måste säga igen, att du verkligen tryckte på rätt punk, jag är så tacksam för det.
Känns så bra att ha dig som bollplank och skriva av sig, när man känner sig helt ”lost”!
Vi har båda stora hobbies som tar många timmar av dygnet, på varsit håll. Så vi är inte fastetsade vid varandra på dygnets alla timmar. Jag kommer förmodligen skriva igen, då detta kändes som en bra hjälp.
Gott nytt år!

Charlotta 31 december, 2017 - 14:46

Vad roligt att höra att det jag skrev var till hjälp för dig. 🙂 Välkommen tillbaks och Gott Nytt År!
/C

Anett 31 december, 2017 - 13:12

Oj, jag behöver fortsätta…
Där det egentliga slitningarna började är pga av min otroliga svartsjuka. Vi träffades när jag var ensam men inte han. Då gick det bra, men faktum är att jag biter mig själv i svansen, och har trott i alla år att han kommer göra samma sak mot mig. Vilket inte skett, men det har blivit ett tjatigt inlägg i vår vardag med många slitningar. Den finns fortfarande, men inte lika stark längre. Jag har sagt så dumma saker, och han har givetvis tröttnat på det.
Hur ska jag bli stark, och kvitt detta? Jag vill inte bry mig så mycket i vad han för, vilka han möter, eller pratar med. Har svårt att klara detta….

Charlotta 31 december, 2017 - 15:02

Svartsjuka bottnar i allmänhet i att man inte har förmåga att se sitt eget värde och inbillar sig att det man själv har att erbjuda inte matchar det andra har. Sitt egenvärde är något man bygger upp inifrån genom att medvetet styra sina tankar och sitt fokus. Du kan läsa om det här och här. Du kan välja att tro att din mans beteende är ett mönster som kommer att upprepas eller så kan du välja att tro att det var en engångsföreteelse som uppstod av att han träffade den rätta, dvs dig. Att förvänta sig att en relation ska ta slut är ett sätt att ta ut olyckan i förskott och kan tyvärr visa sig bli en självuppfyllande profetia. Det finns inga garantier i livet och det är något man bara måste acceptera. Oavsett vad du gör kan du aldrig garantera att han kommer att stanna, men du väsentligt öka chanserna att han vill göra det beroende på vilket fokus du själv har, läs gärna mer om det här.
/C

Olycklig 4 mars, 2018 - 23:39

Jag vill lämna den relationen jag är i idag, det har jag velat i över 1,5 år. Vi har haft det kämpigt ända sen vi träffades för 2,5 år sedan. Jag har två barn sen ett tidigare förhållande och jag var tydlig från början att de var mitt prio ett. Jag har även lagt vikt på att lyckas ha en bra relation till barnens pappa. Detta har inte varit särskilt uppskattat då den nya undrar varför jag inte fortsätter vara tillsammans med barnens pappa istället då jag försöker så mycket att få det att fungera i vardagen. Killen jag träffade var yngre och hade inga egna barn. Jag har gjort misstag längs med vägen, jag har gillat bilder på en annan kille, jag har mellan alla de gånger vi gjort slut efter en massa skrik och bråk pratat med en killkompis om hur jobbigt jag har det och om hur dåligt jag mått av min relation. Jag har sökt bekräftelse av andra genom att ha ett instagramkonto där jag lagt upp bilder på hur min träning utvecklats trots att jag visste att min pojkvän inte gillade det. Jag har svarat på meddelande i en vänlig ton om någon skrivit till mig, inget flörtade. Jag har blivit övertalad att killen skulle investera 20 000 kr av mina pengar i en säker fond, jag sa att jag var rädd för att förlora de men han försäkrade mig om att om jag gjorde det skulle jag få pengar av honom. Jag har nu fått, efter alla bråk, en mycket sämre självkänsla och har blivit så mycket mer svartsjuk än jag någonsin varit. Och jag avskyr mig själv för det. Jag vet att jag är långt ifrån perfekt och att jag gjort misstag som sårat. Idag befinner jag mig i en gråzon där jag iaf inte har honom i mina barns liv men varannan vecka får jag sådan ångest för jag vet vad jag har att vänta. Jag blev gravid och jag förstod ganska snart att med facit i handen om hur vårt förhållande varit med en massa skrik och bråk så kunde vi inte behålla barnet, jag kunde inte det. Så jag tog beslutet att göra abort, innan jag gjorde det började min hjärna åter igen tänka att det kanske skulle kunna bli bra. Men så fort jag sa det högt och verkligheten kom ifatt med allt som hänt så insåg jag att jag var tvungen att fatta detta beslut själv. En fruktansvärd upplevelse att behöva genomgå och han kallar mig nu för mördare. Jag har mördat hans barn.
Allt blir till stora bråk. Minsta lilla grej blir till ett helvete. Han skriker och gapar mycket, har aldrig slagit mig men har hött med näven. Jag har varit rädd för vad vad som skulle kunna hända fastän han då blir arg på mig för att jag tror så lite om honom. Den senaste veckan var vi vakna två hela nätterna för att han vägrade att avsluta bråket. Hade jag startat något skulle jag lösa det med. Fastän jag skulle upp kl 6 på morgonen båda dagarna. Första natten drog han av mig täcket, drog undan bäddmadrassen och frågade samma gamla frågor var 5 min. Eller så skrek han mig rätt upp i ansiktet så saliven flög. Han kastade kuddar hårt på mig och tryckte täcket hårt över mig så jag slog i huvudet i väggen. Inte hårt, men det var ju inte meningen så det skulle inte vara någon fara enligt honom. Han säger att jag är hjärndöd, dum i huvudet, idiot. Och ber mig hålla käften. Och ja jag kan erkänna att tillslut blir jag ganska likgiltig och blir kall och sarkastisk i mina svar, vilket gör honom ännu argare. Andra natten satt han och sparkade i madrassen, kastade en boll i madrassen och började sen kasta den på mig. I huvudet och på ryggen,200 ggr räknade jag det till. För att jag bett honom om att få avsluta bråket och få sova så jag skulle kunna orka jobba. Så jag slutade svara på alla hans frågor. Sen åkte täcket av igen, han hotade med att ta min bil och köra hem mina saker till mig så jag skulle få gå hem utan kläder. När inte det funkade så fortsatte han med det andra igen. För att inte behöva frysa, då jag inte fick ha hans täcke, klädde jag på mig. Då fick jag inte ligga i hans säng om jag skulle ha kläder på mig. Så jag fick lägga mig på soffan, lampa tänt och allt. Han satt bredvid och berättade vilken hemsk människa jag varit rätt igenom som bara ljugit och lurats. Jag frågade då honom varför vi inte bara slutar att träffas så att han slipper mig om jag är så hemsk men då brukar hans svar vara att om jag dragit ner honom till botten så varför ska han inte göra samma sak för mig. Så nu är mina alternativ att vi, Jag, ska lösa detta nu och allt ska bli bra eller så får det fortsätta så här för han kommer aldrig att låta mig gå. Pengarna kommer jag inte få säger han när vi bråkar men sen när allt är bra så är det självklart att det är mina pengar. Jag orkar inte med detta mer. Han har en sån hållhake med mina pengar och att han hotar med att ta livet av sig, att det är mitt fel att han gör det. Jag får sån panik och ångest över att det får fortsätta så här. Och detta är ändå inte hela historian. Jag mår så fruktansvärt dåligt att ibland undrar jag om min enda utväg ur det här är om jag inte finns längre. Men min kärlek till mina barn är för stark gör att göra en sån sak.

Charlotta 5 mars, 2018 - 09:32

Hej Olycklig, välkommen hit! Av det du beskriver låter det som om du hamnat i händerna på en manipulativ och ondskefull man, kanske har han till och med drag av nacissist och psykopat. Det finns bara en sak att göra och det är att lämna honom så fort du kan. Om det innebär att du förlorar 20 000 kr så är det ett lågt pris att betala i ett sammanhang som i värsta fall kan kosta dig livet. Ta kontakt med en kvinnojour eller prata med familj eller vänner som du litar på och som kan hjälpa dig ur den här situationen. Det är inte ditt fel att han är hemsk mot dig, inget av det han har gjort är ditt fel, det är bara hans sätt att få makt över dig att säga att det är ditt fel. Ta dina barn och dig själv bort från den relationen omedelbart. Kram!
/C

Camilla 7 mars, 2018 - 11:19

Hej,

För 1,5 år sedan sa min kille till mig att han bara är ihop med mig för barnen skull.
När han sa det till mig så ignorerade jag honom totalt och har aldrig tagit upp ämnet. Det jag gjorde istället var att försöka få bort alla känslor för honom och nu 1,5 år efter är jag helt tom.

När jag väl tog mod till mig att tala med min kille om att han hade sagt så till mig så sa han ” att det skulle ta dig 1,5år” att dra upp detta”! Han var givetvis jätte nyfiken på vad jag hade att säga. Jag sa så att mina känslor också var borta, men efter en timme kom vi fram till att vi skulle försöka komma varandra lite närmre igen och ge det fram till sommaren.

Vi pussas inte, jag har försökt att ha sex med honom men han vill inte, anledningarna är trött, har inte duschat etc. Han säger att jag måste anstränga mig mer om jag vill ha ömhet från honom. Vara lite mer romantisk så att hans känslor väcks igen! Frågade honom om inte han ska göra något, men han säger att det är jag som saknar det och han är helt död inombords, jag måste försöka väcka hans känslor.

Jag mår så dåligt och jag har bara inte styrkan att komma vidare!
Vi ska på skidsemester om någon vecka bara vi 4, ska hålla skenet uppe. Men för tusan..

Har du några verktyg på hur jag kan påbörja min resa?
Varför är jag så svag och inte vågar säga ”nu är det slut”.
Antagligen är det ju för barnens skull.. eller hur?

Hoppas verkligen att du har tid att sätta dig in i min sits och bara leda mig lite i rätt riktning.
Kram C

Charlotta 7 mars, 2018 - 11:43

Hej Camilla, välkommen hit! Det första som slår mig i din berättelse är att det verkar som om ni inte kommunicerar och fattar beslut tillsammans utan att var och en grubblar och fattar beslut på egen hand för att sedan presentera resultatet för den andra, stämmer det? Kommunikation är livsnödvändigt för relationen, att vara öppen och inkluderande och att dela med sig av tankar och känslor. Det är så man skapar närhet, förtroende och tillit. Att din kille lägger hela ansvaret för relationen på dig är oroväckande, även om det stämmer att du har varit kall och ointresserad under en längre tid så har han varit likadan om jag förstår dig rätt. Att få relationen på fötter igen är något ni båda måste vara överens om att ni vill och är beredda att kämpa för, annars är chansen att lyckas liten. På din fråga om varför du inte bara gör slut så misstänker jag att barnen bara är en ursäkt, det är nämligen ofta det. Man säger till sig själv att man stannar för barnens skull men egentligen stannar man av andra orsaker, kanske för man är rädd för förändringen en separation innebär, att man inte ska klara sig på egen hand, att vara ensam, att man inte ska kunna träffa någon ny osv. För barnens skull är det ingen bra situation att se sina föräldrar leva i en kärlekslös relation. Även om ni försöker hålla skenet uppe så brukar barn märka att mamma och pappa är ledsna, arga eller inte mår bra, och kan även uppleva att det är deras fel att ni inte får må bra. Barn lär sig också av sina föräldrar hur en relation ska se ut och fungera och kopierar ofta det de lärt sig senare i sin egen relation. Ska ni stanna tillsammans och försöka reda ut problemen behöver ni göra det som ett team med gemensamma mål och inte där den ena utmanar den andra att fixa det som är fel. Är det omöjligt så är det bättre för alla inblandade att leva och bo under andra omständigheter där ni alla kan finna harmoni och glädje.
/C

Lisbeth 5 juni, 2019 - 16:56

Tack för din oerhört intressanta och allsidiga blogg, som sträcker sig över så många viktiga ämnen.
Fantastiskt många människor får verklig hjälp av dina kloka råd.
Det är oerhört givande att läsa dina inlägg och också lärorikt att ta del av alla läsares berättelser och frågor.

Charlotta 5 juni, 2019 - 20:02

Varmt tack Lisbeth!❤️
/C

Camilla 7 mars, 2018 - 14:01

Tusen tack för ditt snabba svar.
Mitt problem är nog att jag igentligen redan har bestämt mig för att jag inte vill fortsätta vara tillsamans med honom.
Detta blev nog en självklarhet när jag tyvärr tyvärr tyvärr kysste en annan man förra helgen. =(
Det var liksom inte meningen att vara otrogen, men just då i stunden så kändes det bra när någon ”ville” hålla om mig.
Jag har inte dåligt samvete (konstigt nog) och om han hade gjort det samma så vet jag inte om jag hade brytt mig så mycket.

Jag måste ta ett snack med min sambo igen och jag mår ju inte bra så som det är idag.
Känner mig orklös men måste hitta kämparglöden och ta mig igenom detta svarta moln som jag är inne i just nu.
Har du ett sista tips på hur jag ska börja?
Kram C

Charlotta 7 mars, 2018 - 14:10

Det viktiga är inte hur du börjar utan att du börjar.
/C

camilla 26 mars, 2018 - 14:59

Hej,

Jag är bara tvungen till att skriva till dig igen då jag tycker att allt är fruktansvärt jobbigt just nu.

Lördag kväll:
Vi hamnar i en djup diskussion där jag säger att jag vill gå och tala med någon. Min sambo vill inte gå till en familjeterapeut och då sa jag att då finns det igen framtid för oss, han blev helt tyst och talade inte med mig förrän dagen efter.

Söndag kväll: Frågade jag om han hade funderat och hur han mådde efter lördagens samtal men han hade inte ångrat sig gällande terapeuten. Men att han var villig att kämpa för vårt förhållande….typ…..

Han sa att det är upp till mig att få det att funka för han tycker det är jag som har förstört förhållandet. Jag sa till honom att det är svårt för mig då jag heller inte riktigt har några känslor för honom kvar, men självklart kan man bygga upp detta igen. Men då var det enligt honom upp till mig och sedan så ger sig resten sa han.

Men detta kan väl inte vara rätt?
Han säger själv att det låter jätte konstigt och fel, men det är så han känner. Han säger att han är helt död inuti men en del av honom vill ändå kämpa och om jag närmar mig honom och pussar på honom etc. Så ger det sig tillslut…

Snälla ge mig styrka! Kram Camilla

Charlotta 26 mars, 2018 - 15:30

Det är inte ett optimalt läge ni befinner er i men det går att reparera om det verkligen är det du vill och det är det han vill. Om du accepterar att initialt ta det större ansvaret och få honom intresserad igen så kan även det vara en framkomlig väg även om relationen har bättre förutsättningar om ni båda hjälps åt att återskapa känslorna och attraktionen. Som jag förstår det är din sambo inte intresserad av att arbeta för relationen i nuläget, är du beredd att göra hela jobbet själv? Kram!
/C

John 9 juni, 2019 - 19:43

Hej. Tittat på dina videos på Youtube och dom är mycket bra! Jag är uppväxt med en djupt deprimerad pappa så jag har det med mej.alla vi tre syskon har våra psykiska problem. Mina problem är att jag är en introvert grubblare med usel själkänsa som har det ganska bra med jobb hus å sambo. Jag har totalt fastnat i mina negativa tankar som handlar om mitt mående, ja du vet! Försöker att hitta på saker men tankarna tar över oavsett😈 nu håller även sambon på att lämna mej. Motionerar dagligen äter bra ingen alkohol. Det ändå är att jag röker😡 känns inte som jag är deppig för jag har ju lust att göra men förväntansångesten tar över. Mycket värre vid stress. Då bara snurrar det. Jag vrider å vänder men hittar inget som funkar. Om du fick ett råd vad skulle du säga då?❤

Charlotta 9 juni, 2019 - 20:17

Hej John, välkommen hit och tack för dina vänliga ord om mina YouTube-videos. Om jag fick ge ett enda råd skulle jag rekommendera en skicklig Body Code-terapeut, Body Code är senaste generationens alternativmedicin och den mest kompletta och effektiva formen som jag hittills kommit i kontakt med. Om jag fick ge ett råd till skulle jag föreslå att du börjar jobba med mental träning, en bra start kan vara här på bloggen där jag har skrivit massor om både mental träning och självkänsla. Jag skulle inte utesluta att det finns fysiska orsaker (som man i så fall kan hitta och åtgärda med Body Code) men att det också rör sig om invanda tankemönster som du behöver joba med. Att börja jobba med tankemönster utan att först åtgärda de fysiska komponenterna är dock att göra det väldigt svårt för sig själv och att bara åtgärda den fysiska delen utan att förändra tankemönster räcker sällan, så en kombination av båda är att föredra.
/C

Vilsen 12 juni, 2018 - 23:18

Hej Charlotta. Vilken givande och klok sida du har.

Jag och min sambo har varit tillsammans i 4 år och har en son på 2 år. I perioder så bråkar vi väldigt mycket; det är ofta dramatiska brål där vi är väldigt elaka mot varandra verbalt och vi gör ofta slut med varandra. Min sambo blir också ofta väldigt högljudd och hotar ofta med saker som att slå ihjäl mig, slå in pannbenet på mig etc. Dåochdå slår han mig också; inget jätteallvarligt som ger bestående skador och oftast inte några blåmärken heller. Han kan tex kasta omkull mig på golvet, trycka upp mig mot väggen, kasta saker på mig, dra mig i håret, spotta på mig, ta strypgrepp, vrida om en arm eller ett ben hårt. Efteråt låtsas han inte om att det hänt. Några gånger, enstaka tillfällen, har jag ”gett tillbaka” genom att riva honom eller kasta något tillbaka. Detta har han pratat mkt om efteråt; om hur jag faktiskt misshandlat honom. Det handlar dock inte ens om 5 ggr och det är mkt mindre än en bråkdel av de ggr han slagit mig. Ibland har vi kunnat ha seriösa diskussioner om vårt förhållande där han har bett om ursäkt för sitt beteende och då det har blivit bättre. Slutat har det dock inte. Jag känner mig dock inte som en slagen och nedbruten kvinna utan rätt stark i övrigt men vilsen i vår relation. Och så gör det jätteont inom mig att han inte bryr sig om ifall vår son är närvarande när detta sker. Han kan tom hålla honom i famnen när han slår mig och jag skriker.

Jag vet inte riktigt vem jag själv är längre. Vad tycker jag är roligt? Hur ser mina drömmar ut? Jag vet inte. Jag är inte själv en idealisk partner; säger ofta elaka saker som sårar när jag blir arg. Känner ofta att jag borde bättra mig för att saker och ting ska bli bättre.

De sista månaderna har vi haft det mkt bättre dock. Vi har gått parterapi vilket varit bra. Jag fick dock lova att inte ta upp något om att han slår innan vi gick dit, annars tänkte han inte följa med. Allt har inte varit perfekt, några bråk och slag har förekommit, men betydligt bättre och jag har gått från att dagligen fundera på att lämna till att tro på oss igen. Bara tanken på att bara få hälften av mitt barns uppväxt skrämmer mig ngt enormt. Och vi har det rätt mysigt ibland, bor fint, har trevliga gemensamma vänner och familjer etc. Men idag hade vi ett nytt bråk och jag blev väldigt nedstämd efteråt. Hur vet man om man ska kämpa för sitt förhållande och familj eller om man ska lämna…? Känner mig så vilsen och osäker på livet…

Charlotta 13 juni, 2018 - 08:16

Hej Vilsen, välkommen hit! Det låter som om ni båda två egentligen är väldigt ur balans i er själva, att ni båda två mår dåligt, känner er osäkra och otrygga och att den vilsenheten går ut över den andre personen och över relationen. Jag skulle säga att det är inte i första hand relationen som behöver lagas och läkas utan det är ni två individer. Vad är det för fysiska obalanser, själsliga sår och otillfredsställda behov som får er att bli så snarstuckna och så arga? Om ni vill rädda er relation är det i den änden ni behöver börja, två människor som är ur balans kan aldrig ha en balanerad relation. Första steget i det arbetet är att vara helt ärliga, både med er själva, varandra och med terapeuten. Att lägga tid och energi på att gå i terapi och samtidigt undanhålla information från terapeuten blir ganska meningslöst. Om din sambo inte förmår vara ärlig eller kan se sitt eget personliga ansvar i detta och är beredd att jobba med sig själv så är nog tyvärr utsikterna för positiv förändring väldigt små. I det läget behöver du fundera på vad det gör med din son att växa upp i en familj där det är naturligt att föräldrarna bråkar och där det är naturligt att det förekommer psykiskt och fysiskt våld. Barn lär sig genom att observera och kopiera och det de upplever i sin vardag är det som blir norm i deras liv.
/C

Agnes 16 april, 2019 - 08:04

Hej!
Jag lever i en relation sedan 21 år tillbaka. Min man hade redan 2 små barn när vi träffades och efter 4 år tillsamman föddes vår dotter. När jag ser tillbaks på mitt liv ser jag att jag borde sprungit från början. Mamman till de stora barnen jävlades från dag 1 och baktalade mig både till släkt och vänner. Ringar på vattnet som skapar rykten tyvärr. Min man styrde vårt liv mot sina vänner och så här 21 år senare har jag inte en enda vän. Jag umgås inte heller själv med hans vänner ensam. Min känsla så här i backspegeln är tyvärr att han endast ville ha någon (mig) till att sköta hus o hem och hans barn. Han är nämligen inte minsta intresserad av att ta hand om något annat än sin egen kropp. Vi bor på en slags gård med hans 2 bröder och hans föräldrar. Och jag är totalt ensam. Vår dotter är fantastisk men går med stora kliv mot ett självständigt vuxenliv precis som det ska vara. Klart hon inte vill vara med sin mamma!
Där vi bor är ett hus som maken redan hade när vi träffades och tillhör gården kan man säga: jag äger ingenting. Mannen driver ett litet företag som är mycket lönsamt så han har dubbel lön mot mig men vi betalar lika mycket varje månad till ett gemensamt konto för att täcka boende o mat. Det som blir över behåller var o en. Maken har förstås massor med pengar och reser för dem med sina kompisar. Träningsresor till fjällen, cykelresor till Mallorca, bestiga berg som Kilimanjaro och i Peru mm mm. Han åker också till en liten stuga i Norrland som hans släkt har som jag inte gillar. Han är väl borta närmare 5 veckor per år bara på dessa ego resor. För att kunna göra alla dessa äventyrsresor måste han förstås hålla sin kropp i trim och han lägger säkert en 20 timmar i veckan på träning. Jag träffar honom med andra ord inte mycket.
Jag har ett ganska tufft jobb som kräver mycket av mig så jag är trött när jag kommer hem och behöver lugn för att varva ned. Jag sköter all mathantering (planering, inhandling, tillagning), all tvätt och 95% av städningen. Jag finns också alltid där för min dotter med läxläsning och skjutsning om hon behöver. Jag har också den inställningen att det är viktigt att finnas där om hon vill prata om sin dag eller vad som händer, vad hon funderar på. Kort sagt en närvarande förälder. Jag vet att hon litar på mig.
Maken tycker att jag är lat o fet. Han pikar mig jämt och svarar att jag måste ut o gå hela tiden. De få dagar per år vi har gemensam semester måste jag gå hela tiden. 25 000 steg/dag och han är ändå inte nöjd.Sexlivet ebbar ut då jag inte känner någon uppskattning längre och skäms för att jag inte har den där vältränade kroppen han åtrår. Han tiger i dagar/veckor om det är något som inte passar honom. Det är en förödande bestraffning; tystnad. Han pratar aldrig särskilt mycket men när tystnaden lägger sig över oss blir man helt knäckt. Då är det mycket konstigt om det råkar komma någon o hälsa på, han pratar o skrattar som om allt är toppen för att sedan återgå till tystnad direkt när dörren stängs.
Glädjen är helt borta i mitt liv. Det känns som jag spelar teater för alla. Egentligen är de bästa stunderna när jag är ensam hemma med dottern och vi småpratar. Snart är de stunderna borta de med och jag kommer vara helt ensam. Jag fattar att jag måste gå, men till vad? Och jag undrar var jag ska hitta kraften att bryta upp? Och var hittar man en skattkista så att man har råd?

Charlotta 16 april, 2019 - 08:54

Hej Agnes, välkommen hit! Det är en väldigt jobbigt situation den du beskriver och jag förstår att det måste kännas hopplöst emellanåt. När så många år har gått och man kanske redan från ett tidigt stadium befunnit på vägar som långsamt men säkert bär bort från varandra istället för mot varandra är det svårt att se de gemensamma beröringspunkterna och den attraktion och de känslor som fanns där från början. Sanningen är dock den att ni en gång har valt varandra och att orsakerna till det finns kvar där någonstans under allt det andra. När man kommer till ett läge där man inte längre orkar fortsätta på samma sätt längre har man alltid ett val, att lämna eller att göra en genuin ansträngning att förändra det man har till att bli något man vill stanna kvar i. Om tanken på att lämna känns allt för svår finns alltså möjligheten att stanna kvar, kavla upp ärmarna och jobba sig förbi alla besvikelser och allt missnöje för att hitta en grund som det går att bygga vidare på. Detta måste dock vara ett gemensamt beslut och önskemål eftersom det inte räcker att den ene partern är engagerad.

Finns inte viljan att försöka reparera kvarstår alternativet att lämna. För det behövs, som du skriver en plan, ekonomiska resurser och kraften att orka. Detta är något som man inte alltid har tillgång till i samma stund som man inser att man inte står ut längre och istället behöver man ge sig själv tid att lägga upp en plan, att skaffa finanser för att klara sig på egen hand och att bygga upp sig själv och sitt nätverk för att klara processen. Att acceptera att det kan ta flera år innan man kan göra slag i saken kan kännas oöverstigligt i stunden men visar sig i slutänden ofta vara väl spenderad tid.

Ibland kan det faktiskt räcka med att man som kvinna talar om för mannen att man är på väg att lämna för att situationen ska förändras. Väldigt många män blir fullkompligt tagna på sängen när kvinnan bryter upp för att hon inte orkar leva tillsammans längre, kvinnan upplever att hon varit tydlig med hur dåligt hon mår i relationen och att det är uppenbart att det inte fungerar. Mannen är däremot ofta helt ovetandes och blir genuint chockad när han blir lämnad, chockad och förtvivlad över att han inte hade vetat tidigare för då kunde han ha ändrat sig. Man ska aldrig överskatta mannens förmåga att tyda kvinnans signaler eller tänka att det måste han förstå av sig själv för det är inte alls säkert att han gör, det är mycket troligare att han lever i fullständig ovisshet och tycker att allt är bra så länge det praktiska i vardagen fungerar.
/C

Agnes 16 april, 2019 - 12:34

Tack för din svar! Jag måste fundera och smälta. Vi får se vilken väg det blir, bara det blir en bättre!

Isa 4 juni, 2019 - 12:20

Hej

Jag vill verkligen bryta mig loss från mitt ex som jag fortfarande träffar.
Vi har separerat vårt boende men vi träffas ändå och jag blir aldrig fri.
Jag väljer att vara trygg och minska oron och obehaget i nuet medan det på långsikt växer och växer så att jag knappt star ut med att jag gör så här mot mig själv – och inte ger mig chanson för något annat i livet.
Jag star och stampar på samma ruta utan att komma vidare – utan framtidsplaner, utan utveckling av mitt liv, utan barn.
Varför har jag så enormt svårt för att klippa kontakten och släppa kontrollen på vad som händer med honom eller med mig efteråt?
Hur kan jag hitta beslutsamhet och styrka att göra detta? Jag vet att jag inte kan leva så här men gör ingen förändring.
Uppgiven tjej på 32år

Charlotta 4 juni, 2019 - 13:25

Hej Isa, välkommen hit! Jag vill råda dig att ställa exakt den frågan till dig själv, ”Varför har jag så enormt svårt för att klippa kontakten och släppa kontrollen på vad som händer med honom eller med mig efteråt?” Vad är det som skrämmer dig? Vad är det som oroar dig? Vad är det du är rädd ska hända om du lämnar honom? Vilka fördelar har du av att stanna kvar? Vad ger er relation dig fortfarande? Om du verkligen vill gå vidare men ändå stannar kvar så finns det saker som håller dig kvar, det du behöver göra är att identifiera precis allting som gör att du väljer att stanna istället för att gå. Hur obekvämt eller pinsamt det än kan kännas behöver du spalta upp och sätta namn på allting som fortsätter att binda dig till honom trots att du egentligen vill bryta och gå vidare. Först när du vet vad det är kan du komma underfund med hur du ska hantera det och kunna undanröja de hindren.
/C

Greken 13 juni, 2019 - 11:49

Hej! Jag känner igen mig i det du skrev. Min fru har för 3 år sedan flaggat att ”nånting saknas” i relationen och hon känner att jag inte är tillräkligt ”inspirerande” trots att jag är en fantasktiskt pappa och en fin människa. Vi har 2 barn var 21,16 och 17,14 år samt ett barn 9 år
tillsammans. Sexlivet finns inte kvar sedan 2 år tillbaka och jag har levt på förhoppningen att det blir bättre. Parterapin har vi varit på för 1,5 år tillbaka men det gav inte så mycket. Nu vill inte min fru gå på terapi igen utan tycker att vi låter tiden visa. Vi har en bra kommunication, bråkar aldrig och är öppna mot varandra. Hon säger att hon älskar mig och kan tänka sig vara kvar med mig och att hon har inte träffat någon annan utan att hon fantiserat att hon gjorde det. Jag har berättat för henne att jag inte kan leva i en relation utan beröring och intimitet och att jag inte tror att jag kan orka leva så och frågat om hon är villig att göra något men svaret är om vi kan ge tid till varandra och om möjligt vara ifrån varnadra.
Jag känner att det är väldgit svårt att detta håller men jag kämpar. Jag tycker att hon borde ta ansvaret eftersom det är hon som känner att ”något” saknas….

Charlotta 14 juni, 2019 - 09:03

Hej Greken välkommen hit och ursäkta att svaret dröjde, mitt webbhotell har problem med driftstörningar. Av det du beskriver får jag intrycket av att du har svårt att se situationen ur din frus perspektiv, och kanske gäller även det motsatta, att hon har svårt att se den ur ditt. För att en relation som fungerar dåligt ska kunna bli bättre krävs det att båda parterna dels är beredda att vara ärliga mot sig själva och faktiskt se inte bara var den andra personen har brustit utan även var man själv har brustit, och dels krävs det att båda parterna är beredda att förändra sin egen inställning och sitt eget beteende. Väldigt ofta är en eller båda inte beredda att göra detta, det vanliga är att man tycker att problemen beror på den andra personen och att det är den personen som därför ska ändra på sig, eller i alla fall att den ska ändra på sig först för att man själv sedan ska kunna göra vissa förändringar. Men ansvaret för relationen är bådas, och man kan vara alldeles säker på att om en relation som en gång var bra har blivit dålig med tiden så ligger inte ansvaret på den ena personen utan på båda.

Du skriver att parterapin inte gav så mycket och så kan det klart vara, ibland hittar man inte rätt terapeut på första försöket och då får man göra ett nytt försök. Men det är också viktigt att man faktiskt genomför de övningar och förändringar som man kommer överens om under terapin, relationen räddas inte hos terapeuten utan hemma i vardagen. Man måste vara beredd att vara sårbar och ta första steget, och kanske ibland även andra och tredje steget om man verkligen vill laga sin relation. Ett halvhjärtat försök där man fortsätter att lägga skulden på den andra personen är egentligen inget försök alls.

Så frågan är om du vet vad det betyder när din fru säger att något saknas? Min gissning är att hon vet mycket väl vad detta något är men att hon inte vågar berätta det av rädsla för att såra dig. Kanske tror hon att du inte kan eller vill göra den förändring som krävs för att åtgärda det som saknas och tycker därför det är bättre att inte säga något för att det riskerar att skada relationen ännu mer? Istället hoppas hon kanske att du själv ska inse vad som saknas är eller att hon ska lära sig att leva utan det. Det faktum att hon vill stanna kvar ser jag som ett tecken på att kärleken trots allt finns kvar och att hon vill att ni ska hitta tillbaka.

Jag säger inte att allt ansvar ligger på dig, det ena leder till det andra och ni är som sagt två som har bidragit till att ni är där ni är. Men faktum är att i de flesta relationer som har problem upplever kvinnan att mannen inte lyssnar och förstår tillräckligt väl och inte heller håller jämna steg med kvinnan i sin personliga utveckling. Resultatet blir ofta att kvinnan känner sig ensam i relationen och som om mannen är kvar i dåtid medan hon själv rör sig mot en intressant framtid. För att komma vidare krävs det att ni båda vågar vara fullständigt ärliga och sårbara om vad som är problemet så att ni tillsammans kan börja jobba på att lösa det. Finns det kärlek så finns det alltid hopp och nyckeln ligger i att svälja stoltheten och lägga allt fokus på att hitta tillbaka till alla de saker som gjorde att ni från början blev kära i varandra.
/C

Entreprenörn 19 januari, 2020 - 02:31

Jag gick länge med en känsla av att saker var annorlunda att nånting var fel.
Jag tog upp detta och att jag ville komma på vad för att det gick utöver oss. Vår kommunikation började skära sig bör gemenskap som engång var började tyna bort.
Vi grälade mer högljutt och oftare som vi inte kom överens.
Barnen började få problem i skolan av att de märkte att mamma och pappa inte har det så bra ihop.
Jag ville verkligen försöka hitta fram till hur detta skulle kunna vända men fick bara höra att det var mitt problem.
Hon kände inget av det så det fick jag lösa själv.
Sagt å gjort jag tog kontakt med präst, samtalskontakt via 1177 och en samtalspsykolog via vårdcentralen.
Jag försökte med deras råd och tips ändra vardagen ändra mitt sätt att se på saker ur ett annat perspektiv försökte lyssna och agera utefter uppkomna situationer med större förståelse och agerande utifrån de tips och råd jag fått.
Detta är över 1 år sedan jag började med samtalskontakt för egen del nu har jag även fått till en konsultation för snart 6 månader sedan där vi går tillsammans där vi får tips och råd för hur kommunikation och agerande kan ändras i ett försök att faktiskt komma tillrätta med oss och att vi skulle finna tillbaka till varandra.
Sakta har också hon börjat å se att det har funnits slitningar och problem som vi inte lyckats lösa och faktiskt inte har kommit särskilt långt med den dag idag. Även hon ser att vi har ett förhållande där saker saknas att det inte är det det en gång var.
Allt detta gör ont så fruktansvärt ont för oss båda det vet jag och på det senaste mötet så så jag själv att jag måste få en paus i detta för jag mår inte själv bra. Jag bryter snart ihop ramlar ner som ett korthus eller nått liknade.
Detta mottogs med bestörtning vilket jag också kan förstå. Jag hade börjat att försöka ta upp det hemma att det funkar inte men det blev alltid till ett gräl en situation där ord flög genom luften där barnen ibland hamnade i kläm varpå jag svalde och hellre tog det på annan mark.
Efter 1,5 timme på konsultationen kunde vi gå hem tillsammans dock ledsna och uppgivna.
En paus skulle det bli dock klarar jag nu själv inte av att släppa då jag är rädd för barnen rädd att hon inte skall klara av det. Hon vill bara att allt skall vara som det en gång var men det är förflutet vi är båda andra personer idag och gnistan vi hade är inte den samma längre och jag vet inte hur den skulle kunna komma tillbaka igen. Det räcker ju inte bara av att jag finns där som hon säger att det gör det måste ju vara så mycket mer än att bara finnas?
Hur skall jag göra tror du?

Charlotta 19 januari, 2020 - 10:30

Hej Entrerenörn, välkommen hit! Grunden i alla välfungerande relationer är två välfungerande individer. Det som ofta brister när relationen blir lidande är inte det praktiska eller fysiska utan det känslomässiga och själsliga, de flesta människor är mycket bättre på att ta hand om sin kropp än sin själ och då är ändå väldigt många människor inte överdrivet bra på att ta hand om sin kropp. Enligt min erfarenhet är det ofta i själen på den ena parten eller båda parter som det har börjat skava när problemen visar sig i relationen. Det vanliga är då att man försöker fixa relationen och att det inte hjälper speciellt mycket, vilket är naturligt eftersom relationsproblemen är ett symptom och inte orsaken. Så min fråga är hur ni båda mår själsligt, känns livet meningsfullt, inspirerande och tillfredsställande, älskar ni er själva, har ni utrymmer att utvecklas och växa, och upplever ni att ni har ett syfte utöver det vardagliga? Om du svarar nej på någon av dessa frågor är det där jag skulle börja. Läs gärna detta inlägg om kärlek och relationer. Lycka till!
/C

Elin 17 juni, 2020 - 08:00

Så glad att jag hittat din blogg. Du sätter ofta orden mitt i prick på mina känslor.

Jag är 30 år och lever med min sambo sedan 12 år tillbaka. Vi känner varandra utan och innan, har allt tillsammans. Det vackraste är vår son som är 1,5 år. En jobbig känsla har infunnit sig i kroppen sedan månader, kanske år. Älskar jag honom? Ska vi leva ihop resten av livet? Känner mig så olycklig. För 4 veckor sedan så exploderade jag, mest själsligt – berättade för honom att jag inte har några känslor för honom. Han bröt ihop och var villig att göra allt för att detta ska förändras.

Jag har alltid dragit det tyngsta lasset i hemmet. Känt att jag har tagits förgivet, inte känt mig sedd och älskad. Jag är också i mer behov av närhet än vad han är. Vill gärna hålla hand och att man ser och berör varandra. Jag har också känt att han är så nöjd med tillvaron och inte vill hitta på något, för många nej i vardagen. Kanske ska tillägga att han är pappaledig sedan 6 månader tillbaka. Världens bästa pappa verkligen.

De senaste 4 veckorna har han ändrats totalt, han städar, lagar mat, SER mig, vi har haft mycket sex, han har köpt mig små överraskningar flera gånger, vi har även haft en dejt i veckan med barnvakt och åkt hemifrån. Jag däremot- känns som att jag inte gör ett skit för att det ska bli bättre. Känner mig helt död.

Hela tiden finns hjärnspökena där ”älskar jag dig?” ”Känner mig olycklig” ”hur skulle det vara att bo själv?”

Får sån ångest över hur han känner och mår. Igår när jag kom hem så hade jag ångest över allt detta vilket han märkte av, såg senare på kvällen när jag kom hem från en promenad att han gråtit. Han är så rädd att jag ska komma på att jag vill separera sa han.

Jag har alltid varit en sprudlade människa, sådär galet lycklig . Nu kan jag knappt höra vad mina kollegor pratar om för jag mår så dåligt över mina tankar. Jag har ett tråkigt jobb i en matvarubutik dessutom. Klär aldrig upp mig längre, tränar knappt nu vilket jag alltid gjort, gör i princip ingenting förutom att jobba. Jag är SÅ TRÖTT. På ALLT.

Kram

Charlotta 17 juni, 2020 - 10:49

Hej Elin, välkommen hit! Jag vet inte hur mycket du hinnit läsa av bloggen och om du vet att jag ofta jobbar intuitivt med mitt team av multidimensionella guider? Så är det i alla fall och när jag läser din berättelse får jag en stark känsla av dels att du upplever situationen som hopplös och dels att det egentligen inte handlar om din sambo utan om dig själv och hur du lever i stort. Vi befinner oss i en mycket speciell tid i mänsklighetens historia där det sker extremt stor och snabb utveckling både på individnivå och hos mänskligheten kollektivt, en del av detta visar sig i form av all den oreda och aggression vi ser i världen för närvarande. Det är väldigt många som plötsligt ser sig själv, sitt liv och omvärlden mer nya ögon och inte alls tycker om det de ser men inte vet hur de ska ändra på det eller hantera känslorna kring det. Denna reaktionen är fullt normal och på sikt kommer denna utveckling och frekvenshöjning att leda till att världen blir bättre för oss alla, men innan vi är där kommer det att vara stökigt både i samhället och i oss själva.

Min känsla är att det obehag, den rastlöshet och det missnöje med situationen du upplever skulle finnas kvar även om du separerar från din sambo men att du då dessutom skulle uppleva ånger för att du lämnade, kanske inte direkt medan allt är nytt men när den nya vardagen infinner sig. Mitt råd är istället att börja jobba aktivit med din egen personliga utveckling och gärna bjuda in sambon till att göra detsamma om den möjligheten finns. Gör det till ett projekt att lära känna dig själv på djupet, din känslomässiga sida, din mentala sida och din själsliga och andliga sida, vem är du innerst inne, vad får ditt hjärta att skratta, själ att jubla och din passion att glöda? Vad brinner du för? Vad engagerar dig? Vad skrämmer dig? Vad roar dig? Vad gör dig intresserad? Vad skulle du kunna tänka dig att lägga till i ditt liv för att göra det mer intressant? Vad skulle du kunna ändra på för att göra livet mer meningsfullt? Vad skulle du kunna lämna bakom dig för att du är genuint klar med det?

Jag tror att det du känner är ditt högre jag som kommunicerar med dig och säger att det är dags att ta tag i livet på riktigt och inte bara låta åren rinna på utan att du är riktigt engagerad och inspirerad. Du har en uppgift att fylla i det här livet, kan du känna vad det skulle kunna vara? Om du ger dig själv möjligheten att växa som människa är sannolikheten stor att du kommer att upptäcka att mannen du lever med egentligen är precis vad du vill ha, du kunde bara inte se det medan du kände dig fången i dig själv. Om din sambo vill vara med på den resan är det ännu bättre och något som har potential att stärka er relation oerhört mycket. Överlevnadsguidens material är en bra början på den resan men det finns väldigt mycket mer både i bloggväg, på YouTube, i form av böcker och kurser. Det är en helt ny del av livet att utforska och den har mycket mer att ge än vad man först kan tro.❤️
/C

Cecilia 20 september, 2020 - 08:53

Hej Charlotta! Jag och min man har varit ett par i 18 år, gifta i 14. Under småbarnsåren tappade vi bort varandra en hel del och jag svek honom på ett fruktansvärt sätt, detta är nu 8 år sedan. Han visste inte då om vi skulle kunna gå vidare, men vi har kämpat på. Oftast i uppförsbacke och med många bråk. Jag var nära att gå in i väggen pga stress på arbetsplatsen vilket gjorde att jag under flera år avvisade honom helt och inte kunde vara intim. Vi har alltid pratat mycket och kunnat komma fram till att vi faktiskt ändå vill ge det en chans till, och sen en till osv. Han har mått mycket dåligt och legat sömnlös på nätterna, men inte gett upp helt. Jag bytte jobb och tog mig ur psykisk ohälsa på egen hand, (detta tog 2 år) och för 1 år sedan kände jag att jag mådde såpass bra att jag gärna ville flytta till ett större boende. Han kände att det skulle bli som en nystart och även jag. Allt kändes väldigt bra och jag började vilja vara intim igen då jag verkligen längtade efter honom och oss, som det var i början. Vi bråkade dock återigen en hel del, på något sätt från gamla vanor. Han berättade ett halvår efter att vi flyttat in att han inte känner på samma sätt längre och kan inte längre vara intim då han blivit nobbad så många gånger. Känner inga sådana känslor, men att han älskar mig ännu. Han ville ge det en chans och se hur det blev under semestern, så fick vi se sedan. Jag ändrade på mig då jag visste att jag varit väldigt passiv och låtit honom under många år sköta hela lasset eftersom jag inte orkat. Så jag började ta hand om hemmet och släppte fram alla känslor som jag burit inom mig och har varit mycket fysisk och rört honom. Han har verkat tycka det har varit bra och har efter hand börjat ge lite tillbaka och vi har varit intima flera gånger, han har också tagit några initiativ. Jag frågade i början om han trodde att det kunde bli bra, och han svarade att han nog trodde det. Vi var på semester och han sa att det var den bästa semestern han haft kände han. Sedan kom vi tillbaka till vardagen och det flöt på bra. Även om han sa att jag var väldigt mycket på honom som kändes väldigt ovant och att han inte var där ännu. Han har tyckt att det har varit jobbigt att prata så mycket om det som jag har velat och har önskat att tiden skulle få gå och att vi bara skulle se hur allt blev efter hand. Men jag har haft väldigt svårt att bara slappna av och låta det ta tid så jag har tagit upp saker många gånger och då har han känt att han känner mer att han inte orkar.

Sedan var han med om en cykelolycka för 3 veckor sedan då han slog i huvudet mycket hårt och tappade medvetandet. Då förändrades allt. Han hade nog en hjärnskakning och blev väldigt annorlunda, vilket är förståeligt. Han kunde inte vara nära mig pga skadorna så vi tappade närheten lite grann även om jag försökte. Eftersom jag märkte att det blev så stor skillnad så har jag velat prata jättemycket om det och han har sagt att han vet inte än, har velat ge det till årsskiftet. Dock säger han att han inte känner annorlunda nu än när han berättade för 4 månader sedan. Han säger att han ör nöjd med att vi bara sitter tillsammans i soffan och tex tittar på tv, men att han inte kan ge mig någon intimitet just nu, han känner ingen attraktion (fast vi har varit intima även om det blivit ganska stelt mellan oss sedan olyckan) och att han ser hur dåligt jag mår och att jag behöver få intimitet som han inte kan ge. Jag har sagt att jag kan vänta på honom och att jag kände så också under en lång period när jag mådde dåligt.
Det har ju trots allt funnit en hel del intimitet under sommaren, och det kan väl inte bara vara för att det varit så längesedan? Hade han inte känt attraktion så hade han ju inte tagit egna initiativ eller kunnat genomföra något?

Sen kan han säga att ”ibland känns det helt rätt” (med mig) eller vilja kramas, för att dagen efter inte komma ihåg att han sagt detta eller att han har velat kramas. Han kan också säga ena dagen att han inte är attraherad alls, för att nästa dag säga ”men lite attraktion finns det ju, det märker du ju” eller att ”just då, när du frågade så var det så jag kände, att det inte finns någon attraktion” Han har en gång sagt att han inte vet om han älskar mig eller om han kanske bara vill älska mig. Han tar ofta upp sveket som han nog inte kunnat släppa fast han säger det.

Jag vet inte hur vi ska gå vidare. Hans förslag är att vi ska bo kvar i huset och fixa iordning saker för att senare sälja till våren och då ha egna boenden. Om det är för jobbigt för mig att han bor kvar så kan han flytta så länge men att vi delar på kostnaderna. Han vill lösa det på bästa sätt och inte bråka. Han vill inte skicka in skilsmässoansökan och börja leta annat boende nu direkt, utan låta det lägga sig.
Jag skall själv gå till en kurator och jag har föreslagit att vi tillsammans ska gå på familjerådgivning för att försöka få lite syn på det utifrån, men han är väldigt negativ till detta och säger att det är iallafall inget som kommer göra att han känner annorlunda. Kan smällen mot huvudet ha gjort att hans känslor förändrats och att han inte kommer ihåg riktigt hur han kände innan? Jag behöver hjälp! Jag är helt förtvivlad och känner ännu starkare för honom efter den fina sommaren. Vill så gärna att allt skall bli bra!

Charlotta 20 september, 2020 - 12:02

Hej Cecilia, välkommen hit! Du och din man har gått igenom mycket tillsammans och som jag läser din kommentar har ni oftast tagit er förbi saker lite som att ni hållit andan medan ni låtit dammet lägga sig och sedan har ni trampat vidare så gott det går. Er vilja att fortsätta försöka visar på en grundläggande kärlek och lojalitet men samtidigt så får jag intrycket av att ingenting av det som hänt egentligen är utagerat på ett sådant sätt att ni båda är färdiga med det, istället bär ni fortfarande sår inom er efter det som har varit. En förutsättning för att verkligen kunna gå vidare är att man kan förlåta det som hänt på en sådan nivå att det inte kommer upp igen vid varje ny svårighet. Har man inte gjort det lever man med en inre gryta som ständigt står och småputtrar och vid konflikter alltid riskerar att koka över. Hur man gör för att kunna förlåta är individuellt, det är inte alls nödvändigt att reda ut det som hänt genom att prata upprepat och ingående om det, i många fall handlar det mer om ett inre beslut. Jag tror att det är något som ni båda behöver fundera på för egen del, vilka sår bär ni fortfarande med er och vilka händelser, övertramp, handlingar och ord har ni inte förlåtit varandra för? Är ni beredda att verkligen förlåta och vad behöver ni i så fall för att kunna förlåta?

När jag läser det du skriver får jag också en känsla av att han genom åren har varit mer tålmodig med dig än vad du nu är med honom, men jag vet inte om det stämmer eller om jag missuppfattar. Ställ gärna den frågan till dig själv, du vill se resultat i er relation nu, vill att han snabbt ska komma fram till vad han vill, vad han känner och hur ni ska göra, är det riktigt rättvist med tanke på situationen och er historia? Satte han dig under motsvarande press när du gjorde ditt övertramp eller när du var sjuk? Ni har en historia av att använda tiden som kraft för att komma förbi svårigheter, det är inte orimligt att ge er själva den möjligheten även nu, kanske behöver ni tid var för sig i relationen för att processa er gemensamma historia och hitta tillbaka till att kunna leva tillsammans i relationen?

Vad gäller din mans huvudskada kan den absolut ha gjort att han förändrats men det behöver inte röra sig om en fysiologisk personlighetsförändring, det kan lika gärna handlar om att han ser sitt och ert liv ur ett annat perspektiv nu. Människor som upplever ett trauma som kunde kostat dem livet får ofta en annan syn på livet efteråt, ofta blir det väldigt viktigt för dem att vara genuina med sig själva och sin omgivning eftersom de inte längre står ut med att slösa med tiden på något som inte känns äkta. Med tanke på att det bara är tre veckor sedan olyckan har han mer läkningsarbete att göra, både fysiskt och känslomässigt och det går ännu inte att säga varken när han kommer att vara klar med det eller hur han då kommer att se på livet och er relation. Att fatta livsavgörande beslut under den närmsta tiden är av den anledningen kanske inte det bästa, men om ni känner att det är något som måste göras och som inte kan vänta så skulle jag råda er att ändå gå lite försiktigt fram. Oavsett så är det hur han känner nu som gäller och som du måste förhålla dig till, inte hur han eventuellt kände tidigare.
/C

Cecilia 20 september, 2020 - 20:11

Tack snälla för ditt otroligt snabba svar! Det känns väldigt skönt att se hur någon utifrån ser på saken! Jag ska göra som du råder mig, försöka bygga upp mig själv och bli min egen individ igen, i relationen och fokusera på att jag o barnen mår bra, kommer ut och gör lite saker osv. Och under den tiden skall jag låta honom vara så han kan få läka och reflektera och så får jag bara försöka lägga band på mig under tiden och ge honom samma som han gett mig under så lång tid. Jag hoppas detta skall leda till att vi kan fortsätta tillsammans för han är mannen i mitt liv, men bestämmer han sig för att det inte går så får jag bara acceptera det förstår jag även om det är otroligt svårt. Tack återigen för ditt svar, det har gett mig perspektiv på saken

Charlotta 20 september, 2020 - 20:27

Det låter som ett klokt beslut, är det meningen så kommer ni att hitta tillbaka och gör ni inte det så finns det något annat som väntar för er båda.
/C

Elin 17 juni, 2020 - 21:26

Grät av ditt svar, du skriver så bra. Är så rädd att komma fram till att jag vill lämna min sambo. Vill så gärna att allt ska vara som vanligt och bli bra.

Känner att jag tappat bort mig själv, vet inte alls vad jag vill göra med livet. Tänker mycket på att plugga vidare till något roligt men kommer inte på vad.

Hur ska jag nå min själsliga och mentala sida? Vill verkligen växa som människa och lära känna mig själv på djupet men behöver mer konkreta tips på hur jag ska börja, vad är det för kurser? Har några youtubekanaler att rekommendera? Borde jag ta kontakt med en psykolog för att reda ut mina tankar? Har haft lite kontakt med någon från Mindler och även via vårdcentralen men det kändes bara värre efteråt.

Kram

Charlotta 17 juni, 2020 - 21:52

Jag rekommenderar att du börjar med att läsa dig igenom bloggens inlägg, eller i alla fall dem som tilltalar dig. Att växa som människa är precis det som hela bloggen handlar om och du hittar massor med användbara verktyg här. Psykolog tror jag inte är till stor hjälp i det här fallet, det är inte tankarna som behöver bearbetas utan själen som behöver få komma till tals och det är inte psykologernas område utan den spirituella världens. Jag lägger några olika länkar här nedan som kan vara startpunkten för vidare läsning, lyssning och sökande.

Överlevnadsguiden på YouTube
Tidningen Free
Marie Forleo
Gabrielle Bernstein
Zoeland

När det gäller kurser finns det lokala arrangörer över i stort sett hela Sverige så sök i området där du bor efter kurser och föreläsningar i t ex själslig utveckling. Det är stor skillnad i sökresultat beroende på om man söker på ”personlig utveckling” eller ”själslig utveckling” och i det här sammanhanget tror jag att det är det senare du har mest nytta av.

Men som sagt, mitt huvudtips är att du fortsätter läsa här på bloggen allt som du tycker känns intressant och när du har frågor och tankar är det bara att kommentera så svarar jag. Den här resan som du påbörjar nu är en process som kommer att fortsätta resten av ditt liv om du vill och som bara kommer att bli bättre och bättre, mer och mer intressant och mer och mer givande ju längre du håller på, så det handlar inte om att uppnå några snabba resultat. Istället handlar det om att upptäcka dig själv och livet på nytt, en process som alltid leder till mer glädje, inspiration och tillfredsställelse. Tillåt dig att fokusera på detta en period och låt relationen fortsätta utan några dramatiska beslut, när du ger dig själv tid och utrymme att växa kommer du att börja se saker och ting på ett nytt sätt och också känna på ett nytt sätt. Kram!
/C

Sandra 22 juni, 2020 - 18:16

Vad glad jag är som hittade hit! Jag bor tillsammans med min sambo sen 6 år tillbaka, vi har varit tillsammans i 7 år. Vi har två barn tillsammans, en 5-åring och en 1,5-åring. Båda barnen har sovit väldigt dåligt vilket gör att jag har sömnbrist, dessutom har jag dragit det tyngsta lasset i hemmet då sambon jobbat på sjön. Nu jobbar han i land sen 7 månader tillbaka efter att jag nästan gick in i väggen. Jag trodde relationen skulle bli bättre då men det är sämre. Jag har inte känt någon attraktion till honom på säkert 4 år, och vi har typ inte rört varandra sen vår yngsta son blev till, alltså på över 2 år. Jag vill inte, han vill. Till en början tyckte jag att vi hade gemensamma mål i livet men nu känner jag inte så längre. Vi har ett hus med stor tomt och håller på och bygger en stuga. Jag känner att jag inte kommer orka med både hemmet och stugan. Jag vill flytta till stan Till något mindre, han vill bo kvar på landet. Jag vill sälja stugan, han kan absolut inte tänka sig att sälja stugan. Och han har alltid varit ”hård i orden” på ett sånt sätt som sårat mig men som han kanske inte menat. Han har också alltid rätt (enligt honom) och har svårt att säga förlåt. Alla våra bråk genom åren ligger som öppna sår inom mig eftersom han aldrig kunnat be om förlåt. Jag upplever att jag bett om förlåtelse när jag gjort fel, men han har så svårt för det. Jag vet inte vad jag ska göra men jag stannar enbart kvar för barnen. Jag vill inte leva halva livet utan dom, men får snart inte luft i förhållandet med sambon. Vi går i terapi och det har varit bra, ändå tvivlar jag på att jag någonsin kommer att få tillbaka mina känslor för honom och jag tror också att han har svårt att ändra sitt beteende. Ska jag stanna eller gå? All min energi går åt till detta

Charlotta 22 juni, 2020 - 18:58

Hej Sandra, välkommen hit! Vad bra att ni går i terapi, att ändra på gamla invanda tankar och mönster tar tid och när det är två personer som ska göra det tillsammans tar det ofta mer tid. Dina känslor för honom kommer inte att komma tillbaka av sig själv, det är inte så känslor fungerar, känslor följer tankarna och speglar det budskap tankarna förmedlar. Frågan är alltså om du vill återuppväcka dina känslor för honom alternativt hitta nya känslor för honom för om du vill det kan du alltid välja att göra det. Om du däremot inte längre vill lägga den tid, det arbete och energi det kommer att kräva att hitta tillbaka så är det ett projekt utan framtidsutsikter. Frågan är självklart också om din sambo är beredd att göra sin del av arbetet och lägga tid och engagemang på att ändra sitt beteende. För att skapa en gemensam lycklig relation måste ni båda vilja ha relationen och ni måste båda vara beredda på att göra jobbet vilket bland annat består i att ändra på era egna tankar, mönster, vanor och föreställningar om både er själva och varandra. Det är svaren på dessa frågor som avgör om du ska stanna eller om gå och de svaren har bara du och din sambo.
/C

Maria 25 augusti, 2020 - 21:16

Hej jag har läst så många kommentarer nu.
Du känns så klok i dina svar, så hoppas du kan hjälpa mig reda ut mina tankar lite.
Lämnade en fantastisk person för min nuvarande för att han inte ville ha barn och min nuvarande hade lika framtidsplaner som mig. Tänkte att vi borde passa bättre ihop då vi ville samma sak, (vi träffades på jobbet) han var fantastisk i början brydde och engagerade sig med min son. Men så fort jag blev gravid (planerad graviditet) så ändrades han han ville ha koll (när jag tänker tillbaka visade han sådana tendenser innan också men inte så tydligt) han började bli sur och ignorera mig om han ansåg att jag var ansvarslös dvs att jag åkte och träffade kompisar när han tyckte jag borde vila.. Blev värre efter våran son föddes, Han kunde skicka långa sms om att han ville vara ifred när han kom hem då han måste städa för att han inte ville bo i en svinstia. Utan att veta att jag hade storstädat hela morgonen innan jag åkte iväg. Så fort jag gjorde något blev han på dåligt humör. Sen flyttade vi en bit ut på landet och allt blev bättre då jag inte hade samma möjlighet att träffa kompisar och jag började plugga 100% med sonen hemma heltid. Fick ingen hjälp för han anser inte riktigt att det är samma som 100% jobb. När jag sen hjälpte min bästa vän en dag så tyckte han jag var borta för länge så han ignorerade mig i två dagar för att han vart sur. Det tog knäcken på mig. Känner att jag förlorat mig själv från att ha varit en person som skuttat mig fram alltid skrattat, folk har beskrivit mig som den som alltid är glad och spelar ingen roll vad som händer jag har alltid varit den glada som ställer upp för vänner och familj. Jag känner inte igen mig längre jag är låg, stressäter så jag gått upp så mycket i vikt, vågar inte bjuda över min familj utan att fråga honom först fall han inte orkar.
Efter att han ignorerat mig i två dygn för att sedan bete sig som allt var som vanligt kände jag vara nej stopp. Jag satt mig ner och gjorde slut jag orkade inte mer, men han lyckades övertala mig. Han skulle göra mer hemma osv, aldrig hört eller sett någon som gråtit så mycket och högt som han gjorde då. Jag kände mig så elak. Och mycket riktigt han städar och lagar mat nu, byter fortfarande aldrig blöja (han skyller på att han inte ”fick” när sonen var prematur född) och jag känner mig så elak.. Vi har det inte dåligt nu vi bråkar inte, vi har det trevligt när vi gör saker men känns mer som en vän..jag ser hur han anstränger sig men jag känner bara att jag inte vill. Jag längtar efter att få vara själv och vara glad igen.
Jag är inte attraherad av honom längre jag älskar honom inte heller. Jag älskar inte mig själv heller längre min självkänsla är så låg. Jag vill hitta mig igen. Men Kan inte låta bli att känna mig elak att vilja lämna honom. Han gör allt ”rätt” nu och han anstränger sig.. Men jag känner att det inte räcker.
Jag orkar inte mer men hur lämnar man någon för att känslorna är borta? Ekonomiskt kommer det bli tajt men jag kommer klara det.
Känner mig så elak som stannar nu när jag vet vad jag vill och jag ser hur han försöker..
Fungerar på att lämna honom när han kommer hem ikväll.. Han jobbar sent och är ledig imorgon.. Kommer det någonsin vara lätt att göra ett sådant val? Tänk så är det inte fel egentligen bara att jag inte vet hur man är nöjd i det man har? Är rädd för att göra fel, men jag är inte rädd för att vara själv det har jag varit förut och då var jag så lycklig så att vara själv är jag inte rädd för.
Har inte skrivit allt som hänt osv men en del, men kan tillägga att han hade en tuff uppväxt med en dålig pappa som han inte har relation med i dag.
Förlåt för rörig text hoppas att du förstår vad jag menar, även om du kanske inte kan ge ett svar innan jag gjort mitt val.
Tack för en mycket bra sida är väldigt glad att jag hittade hit!

Charlotta 25 augusti, 2020 - 21:35

Hej Maria, välkommen hit! Det du beskriver är ett skolboksexempel på en manipulerande person, någon som avskärmar dig från ditt tidigare liv och tidigare relationer för att få ensam kontroll över dig och som skruvar runt på ord och känslor så mycket att du till slut anklagar dig själv för precis allting, hur ologiskt det än är. En person som får dig att tappa bort dig själv och glädjen i livet är inte värd besväret att försöka rädda relationen för, sannolikheten att han kommer att förändras i grunden är väldigt liten trots att han just nu och under hot har gjort en (tillfällig) förbättring. Hans uppväxt kan vara en förklaring men det är inte ett argument för dig att stanna kvar. Din prioritet ska alltid vara ditt eget välmående och dina barns välmående och det är inte elakt utan sunt. Du har helt rätt i att ett sådant beslut aldrig är lätt, inte ens när man vet att det är rätt. Lyssna efter rösten som finns i djupet av ditt hjärta och följ vad den säger. Egentligen behöver du inte veta mer än att du inte känner igen dig själv med honom, en partner ska vara någon som gör att du kan vara allt du är och mer därtill, inte någon som gör att du måste censurera dig själv och göra dig mindre än vad du är.❤️
/C

Maria 25 augusti, 2020 - 22:16

Tack Charlotta för att du svarade.
Började gråta när jag läste ditt svar, känns så skönt att läsa även om det är lite som att läsa vad man vet innerst inne.
Känns som det var en behövlig stöttning innan ett ändå stort beslut!
Återigen tack är verkligen glad att jag hittade hit speciellt ikväll, har mått så dåligt över det här nu ett tag

Charlotta 25 augusti, 2020 - 22:23

Väl bekomme Maria, roligt att jag kunde vara till hjälp. Det kommer att kännas bättre när beslutet är fattat och levererat för då är du på väg även om det finns praktiska saker kvar att lösa. Lycka till, du vet innerst inne vad som är rätt för dig!
/C

Maria 25 augusti, 2020 - 23:46

Insåg ikväll hur manipulativ han faktiskt är jag sa att jag inte har känslor kvar och att jag vill vara lycklig och att jag inte känner det med och för honom. Han anklagar mig för att attackera honom att jag säger att det är hans fel och att han faktiskt har ändrat sig, fast jag var super tydlig sen börja han säga att jag förstör barnens lycka och han tycker inte det är läge att lämna nu. Jag har gömt mig inne hos minsta barnet som vakna, då han inte lyssnar på vad jag säger.. fick ett sms nu jag bifogar texten
—-
Jag tycker det är helt fel tillfälle, det som sårar mig är att du vägrar prata med mig förs än ”det är för sent”. När iaf jag äntligen började må bra, när jag äntligen kunde börja se en bra framtid. Känns sjukt tråkigt att du river sönder allt för hela familjen. Vi har haft en dipp, jag tror att med denna erfarenhet kommer vi studsa ut och må bra själva. Men framför allt tillsammans, hela familjen. Vi har precis passerat målsnöret. IDAG! Tror INGEN vill tillbaka till dippen som var, tror ingen av oss kommer tillåta en sån dipp igen. Vi har precis haft våran lägsta punkt, tror inte vi någonsin kommer fall så djupt igen. Tror bara saker kan bli bättre från och med nu. Varför just nu!?
—–
Är helt förstörd och så arg på att han säger att min lycka inte är viktig (inte så han säger men han säger att om jag lämnar förstör jag allt) och med målsnöret menar han ekonomiskt då hans lön och mina pengar börjar bli stabilare..
Hur lämnar man en sån här person? En som vägrar lyssna

Charlotta 26 augusti, 2020 - 10:12

Hej igen! Hans sms ser helt normalt ut i mina ögon men det betyder inte att du har fel i din bedömning utan bara att det är omöjligt för någon på utsidan av relation att se precis vad som försiggår inne i den. Det är aldrig orden i sig som är det avgörande utan hur de sägs och vetskapen om hur de får dig att känna, och det kan bara du veta. Du vet om du blir manipulerad och du vet om du mår dåligt tillsammans med honom, tvivla aldrig på dig själv. Oavsett vad han säger så vet du vad han gör och du vet vad du känner, orden är inte viktiga, handlingarna och känslorna är viktiga.

Man lämnar en sådan person på samma sätt som man lämnar vilken annan person som helst, man bestämmer sig, packar och går. Han behöver inte lyssna för han behöver inte förstå ditt beslut, han behöver bara acceptera det.
/C

Helena 4 oktober, 2020 - 13:20

Hej bästa Charlotta!
Jag fastade för min sambo för 10 år sedan för saker hos honom som jag tyckte var fina som hans kärlek till hans vuxna barn med särskilda behov. Det var så mycket kärlek som han gav till hen.
Idag så mår jag dåligt av det och ser det som det är alldeles för mycket av det och tycker nästan att det är nån slags besatthet över att han ska vara där och ställa upp på det sättet som han gör. Idag blir jag till och med arg när han åker eller ens ringer hen.
Jag önskar att jag fick samma kärlek tillbaka som jag tyvärr känner att jag inte får på samma sätt, inte med omtanken, inte med medkänsla och inte kropps mässigt heller. Men det håller inte min sambo om. Han tycker att jag blivit självisk och tänker bara på mig. Han undrar hur jag kunde ändra mig så mycket.

Jag undrar hur jag kunde ens fasta för honom och allt som jag tyckte om hos honom för den han var har totalt förändrats och stör mig helt och hållet.
Känner mig skyldig och taskig för alla bråk jag startar med honom angående vad jag känner. Men på nåt sätt kan jag inte låta bli.
Min partner säger att jag gav mig an i detta medvetande om allt. Och det stämmer. Jag accepterade allt då, men nu är jag bitter och arg person som vill ändra på honom på alla möjliga sätt.
Vet att det är fel, men varför känner jag mig som helt annan person och tycker inte om att honom längre för Hur han är överhuvudtaget.
Samtidigt så sitter jag kvar utan att varken acceptera att så är det, eller fatta beslutat att flytta. Nåt behöver jag göra, men vet inte vart jag ska börja.
Hur vet jag vad som är rätt och fel?? Vad jag vill? Varför det är som det är?? Och hur kunde det bli så här.
Hoppas att du kan ge mig något svar på varför du tror att det är som det är.
Tänkte lämna förhållandet för det håller inte längre men vågar inte det heller pga är rädd att känna mig ensam.
Vet att jag plågar min partner men även mig genom den personen jag blivit, har väldigt svårt att acceptera mig så som jag känner och är idag.
Idag är jag sjukskriven, har utmattningssyndrom och känner mig totalt förlorad och osäker på vem jag är. Har nog aldrig vetat egentligen vem jag är och vad jag vill.
Ps. Har haft taskig uppväxt med mina föräldrar som inte funnits där för mig och som aldrig gett mig några positiva känslor tillbaka.
Kan du ge mig några tipps?
Mvh förtvivlad kvinna

Charlotta 4 oktober, 2020 - 15:11

Hej Helena, välkommen hit! När jag läser din berättelse får jag en bild av situationen som jag vill dela med mig av till dig, så får du tala om huruvida du kan relatera till det eller om jag har missuppfattat. När du träffade din sambo befann du dig i ett helt annat livsläge än vad du gör nu, dels var det innan din utmattning och innan sjukskrivningen, dvs du var förmodligen mitt uppe i karriären och ett intensivt liv på olika sätt, dels var det precis i början av de energiförändringar vi nu står på toppen av och vid den tidpunkten var det ännu väldigt få som kände av dem. Kanske var du angelägen om att träffa någon, kanske hade du erfarenheter från tidigare relationer där det blivit väldigt tydligt vad du INTE ville ha. Din sambo dök upp och i perspektivet av var du befann dig då, vad du letade efter och hur du kände så verkade han vara så bra som det kunde bli. Du valde, förmodligen omedvetet, att fokusera på de sidor av honom som tilltalade dig mest och hade överseende med de andra. Sedan dess har väldigt mycket hänt, både inom dig och utanför dig.

En utmattning är en form av uppvaknande, man har levt på ett icke gynnsamt sätt tillräckligt längre för att kroppen till slut ska dra i nödbromsen. Kroppen är helt beroende av själen för att kunna vara stark och välmående, om man har en stark och tydlig kontakt med den man egentligen är kan kroppen utstå väldigt mycket, om man däremot inte har den kontakten blir kroppen väldigt svag och känslig. Att drabbas av utmattning är ur ett energiperspektiv kroppen som talar om att man behöver byta fokus från det externa till det interna, från utsida till insida. Det finns så klart en massa fysiska komponenter också som mathållning, livsstil, läkemedel osv, men det mest avgörande är tryggheten i, och övertygelsen om, jaget. Av den aneldningen är det fullt naturligt och alldeles nödvändigt att man under en utmattning börjar betrakta, reflektera, analysera och ifrågasätta både sig själv, sitt liv, sin partner, sin livssituation, sitt jobb, sitt umgänge, sin närmiljö och världen som helhet. Vem är jag i detta? Är detta min väg eller lever jag egentligen någon annans liv? Är jag genuin i hur jag lever? Vill jag leva så här? Vill jag fortsätta vara den jag har varit till nu?

Dessa frågor är livsförändrande och kan upplevas som så skrämmande att man i det längsta undviker att ställa dem, men de måste ställas. Ofta ställer man dem först omedvetet och jag tror att det är där du befinner dig nu. Du har dessa frågot inom dig men har ännu inte riktigt vågat konkretisera dem eftersom du är rädd för vilken effekt de skulle få på ditt liv. Däremot känner du redan tydligt effekten av dem, vissa saker/personer tål du helt enkelt inte längre, bara tanken på dem skaver så att du knappt står ut. Ditt förnuft (egot) försöker tala dig till rätta och hitta en massa anledningar (t ex läskigt att vara ensam) till att du inbillar dig eller överdriver men i ditt inre vet du vad som gäller, vad du behöver lämna bakom dig för att kunna utvecklas till den person du egentligen alltid har varit men inte vetat om eller inte låtit ta plats.

Det som hänt på utsidan är att mänskligheten har tagit steget fullt ut in i det stora uppvaknandet men alla har inte kommit lika långt, vissa har knappt ens börjat än medan andra snart är framme. Alla följer sin egen väg och ingen väg är fel, däremot kan det bli smärtsamt tydligt att vissa människor i ens liv följer en helt annan väg och att det inte längre är möjligt att följas åt. Din främsta prioritet är alltid ditt eget välmående, att du mår bra, kan utvecklas och är lycklig är ditt ansvar och ingen annans och det gör per definition dig själv till den viktigaste personen i ditt liv. För att vara sann mot dig själv måste du följa din väg och är du inte säker på vilken väg det är behöver du ta reda på det.

Uppväxten är inget misstag, du har själv planerat allt det här, precis som det har spelats ut, för att du skulle få bästa förutsättningar för att kunna vakna upp precis i detta nu vi befinner oss i. För att höja sitt medvetande och vakna krävs det att det blir tillräckligt obekvämt där man är för att man aktivt ska börja söka efter något annat, annars fortsätter man i samma spår av ren bekvämlighet. Det är så vi människor är funtade. När du sitter i tystnad och stillhet, andras lugnt och avslappnat och lyssnar inåt kan du ställa frågor till dett eget högre jag. Den första impulsen du får till svar är i allmänhet det budskap som kommer från själen (jag behöver lämna förhållandet) och alla motargumenten som kommer efteråt är egot som föredrar status quo. Lyssna till impulserna som kommer inifrån, de som vet vad du ska göra, de som känns varma, kärleksfulla, starka och mäktiga, det är rösten av ditt högre jag. Följer du den rösten får du automatiskt hjälp av universum men du måste våga ta steget utanför din bekvämlighetszon. Du behöver inte veta hur allting ska lösa sig eller spelas ut, du behöver bara veta vilket som är ditt nästa steg.

Ju mer du börjar lyssna till och följa den vägledning desto mer kommer du att hitta hem till dig själv igen och desto starkare och tydligare kommer vägledningen att bli. Räddningen finns inom dig och vägen dit går via sänkta axlar, lugna, djupa andetag, avslappnade muskler och fokus på de svaren som kommer inifrån. Gör det till en daglig vana att sitta med dig själv en stund och bara slappna av och andas. Om du vill meditera gör det, annars bara sitt med dig själv. De känslor som kommer får komma men du engagerar dig inte i dem, de tankar som kommer får komma men du engagerar dig inte i dem. Se dem som moln som glider förbi på en blå himmel. Var uppmärksam på din kropp och kontrollera så att du är avslappnad i alla delar och inte spänner axlar, käke, panna, fötter, händer eller någon annan kroppsdel. Bara sitt och andas och fokusera hela din uppmärksamhet på att ge dig själv kärlek och att känna att kärlek kommer till dig från naturen, djuren, träden, växterna, mänskligheten, planeten, kosmos, dina förfäder, guiderna, änglarna, de uppstigna mästarna, galaktikerna och Källan.❤️
/C

Helena 5 oktober, 2020 - 19:28

Hej finaste Charlotta!
Tack så mycket för det långa, kloka inlägget.
Har läst det om och om igen och ska fortsätta göra det några gånger till.
Allt du skriver stämmer på mig, tycker jag.
Och många gånger har det hänt att jag fått de impulser du skriver om som är budskap från själen, men jag har aldrig tänkt att det är just det är. Budskap från själen.
Utan att jag har tänkt mera som att det var bara vanliga tankar. Tankar som förvirrad mig fram och tillbaka.
Min sambo tyckte dock att det var typ nån 40 års kris jag hamnat i. Men jag har känt ca i 2års Tid att jag har blivit mycket annorlunda person. Ändå så har jag hållit fast vid det och vägrade att släppa taget och vågade inte ändra på det.
Enda sättet jag försökte att ändra det genom var att anstränga mig att göra bättre i förhållandet och inte klaga så mycket, och inte bry mig om saker som irriterar mig och försöka ändra på mig och mina känslor till känslor jag hade tidigare i förhållandet. Så fort jag inte trivdes och gnällde och bråkade så klagade jag på mig själv till mig själv att varför kan jag inte vara den jag var i början av förhållandet. Försökte bli av med alla känslor som gav mig obehag. Men det funkade typ i några timmar som Max och sen var jag lika arg och irriterad som vanligt.
Men nu har jag alla fall beslutat mig för att flytta och börja om och hoppas på att detta kommer ordna sig för mig.
Har tidigare flyttat ut 3 ggr på 6 månader men alltid kommit tillbaka för det kändes för jobbigt att stå ut med känslorna av ensamhet. Nåder för mig och min sambo.
Både jag och min partner förstår att detta funkar inte längre för vad vi än säger om att jag ska anstränga mig mera eller att jag ska “bara” ändra på mig och acceptera allt som innan funkar ju inte på mig längre.
Ska försöka lita på att allt kommer ordna sig. För så som det känns så kan det inte bli värre.
Är just nu i akutfas i min utmattning så det tar mig långt tid att svara tillbaka.
Tack för kärleken och jag får börja ta för mig av kärleken som finns överallt.
💓🦋

Charlotta 5 oktober, 2020 - 19:40

Hej igen! Det du beskriver när du gång på gång och på olika sätt har försökt övertyga dig själv om att du känner fel och att du borde känna annorlunda är ett väldigt effektivt sätt att tappa bort sig själv och gå in i vilsenhet, det kan mycket väl också ha förvärrat utmattningen. Det du omedvetet gör där är att du tränar dig i att inte lyssna till dig själv (din själ) utan istället enbart lyssna till en kombination av andra människor och ditt ego. Håller man på med det en längre tid kommer man att börja må psykiskt mycket dåligt eftersom själen är ditt jag, din styrka, din visdom, din trygghet och din balans. Det du behöver göra nu är det precis motsatta, lyssna så mycket du kan till dig själv, till själen och träna dig i att både lyssna till dig själv och lita på dig själv. Är du konsekvent i det kommer du att snabbt börja känna dig bättre till mods och det kommer också att underlätta din fysiska läkning.
/C

Josefine 10 november, 2020 - 20:45

Hej!
Jag har varit gift i 3,5 år. Tillsammans i 8år. För 2 år sedan hade vi en kris. Jag flyttade ut ut vår lägenhet och vi jobbade med oss själva. Han med sin depression och jag att hitta mig själv. Efter x antal månader fann vi tillbaka till varandra. Vi har nu varit åter tillsammans i 2 år. Idag irriterar jag mig på att han blandar ihop ord, avslutar inte meningar, kan säga lite konstiga och plumpa saker i sociala sammanhang, glömmer saker och jag vill att han ska visa mer intresse för mig som person i vardagen. Hur det gick med en presentation/möte på jobbet som vi kanske pratat om kvällen innan. Få en uppföljningsfråga liksom. Det är då jag känner mig älskad. Jag har pratat med honom om allt det här. Men går sådär.. hur kan jag sluta irritera mig på detta. Jag vet att jag älskar honom och vill skapa familj med honom men detta retar mig så ofantligt. (Jag 32 och han 38år). Hur ska jag göra för att inte irritera mig på ordmixen- då jag upplever att det ibland är svårt att föra en dialog på grund av det.
Tacksam för svar.

Charlotta 10 november, 2020 - 20:58

Hej! Det du kan göra är att fokusera på det du älskar med honom istället för det du irriterar dig på. Men du bör nog också fundera på varför han inte är mer intresserad av att ge dig det som gör att du känner dig älskad när det inte är svårare saker än att han är uppmärksam och intresserad av dig och kommunicerar på ett tydligt sätt.
/C

Josefine 10 november, 2020 - 22:36

Tack.
Ja precis. Det har jag funderat mycket på och han har heller inget bra svar på varför han inte kom tillfredsställa mig i det. Han uttrycker att han tycker det är tråkigt att jag uppfattar det på detta sätt. Och att det inte alls är att han inte bryr sig. Han menar att jag lika gärna kan bara berätta allt. Medan jag gärna vill få frågan, då jag tar det som en bekräftelse på att han lyssnat, ger mig råd och bryr sig. Så jag är liten handfallen där…

Charlotta 11 november, 2020 - 09:07

Människor engagerar sig i det som är viktigt för dem, är något tillräckligt viktigt gör man vad som krävs för att inte riskera förlora det. Hur viktig är du för honom? Att säga att man älskar någon och bryr sig är väldigt enkelt, det är handlingarna som visar om man menar det.
/C

Lisa 15 november, 2020 - 01:15

Hej. Tack för den fina, kloka texten.
Jag och min sambo har varit tillsammans i 10 år. Vi har två barn tillsammans. Han är en underbar människa när han är nykter, men han har en förkärlek till alkohol och blir inte alls trevlig av att dricka. Han har även missbrukat droger och haft ett spelmissbruk.
När han druckit sprutar det elaka ord och kommentarer från honom. Vid tillställningar/middagar med vänner kan han inte dricka ”lagom” och blir oftast berusad och tar upp saker han aldrig annars skulle göra, vilket gör att man får sitta och skämmas. Dagen efter har han ångest och försöker kompensera för det dåliga dagen innan.
Jag har många gånger tänkt tanken på att lämna, men det har inte blivit av.
Han har svurit många gånger att han ska bättra sig, och ibland gör han det men han faller tillbaka igen.
När jag har nämnt för honom att jag inte orkar med kan han säga saker som att ”Lycka till, du kommer aldrig klara dig ensam” eller ”Du har inga bevis mot mig”..
Jag har så svårt att ta steget. Ingen vet om hur jag har det. Har aldrig vågat berätta för någon. Har ingen jag känner att jag kan berätta för, och jag är så rädd för hur han ska bete sig OM jag skulle ta steget. Tack för att jag fick ventilera lite här.

Charlotta 15 november, 2020 - 09:44

Hej Lisa, välkommen hit! Jag förstår att situationen är svår. Dock är jag inte så säker på att ingen vet, människor är generellt mer uppmärksamma på sådana saker än vad man tror och kanske hoppas. Det är mycket möjligt att en del personer i din omgivning är har en ganska god uppfattning om din sambos problem och din situation men inte vill säga något av respekt, istället väntar de på att du ska nämna något och öppna upp för samtal så att de får en chans att stötta dig och erbjuda sin hjälpa. Att du inte vågar ta steget nu betyder bara att du ännu inte är redo, kanske finns det fler möjligheter att utforska för att hjälpa din sambo komma på fötter och ta tag i sina problem? När du känner att du uttömt alla möjligheter och inte längre kan acceptera att leva under de omständigheterna kommer du att finna både modet och styrkan att fatta beslutet att lämna relationen. Tills dess kan det vara en god idé att börja planera, både känslomässigt, praktiskt och ekonomiskt för när den dagen eventuellt kommer.❤️
/C

Hasse 17 november, 2020 - 10:05

Hej Charlotta
Så många fina ord, och oerhört kloka inlägg och kommentarer. Jag har sökt och sökt efter ord som beskriver mina känslor och hittar dem här. Så skönt att veta att jag inte är unik i min situation och att jag inte är ensammen i världen med att känna så här. Många tårar har fällts när jag förskt hitta en lösning på min situation utan att såra de jag bryr mig mest om.
Jag och min fru har varit gifta i 25 år och ett par i 30år. Vi träffades som 20 åringar. Egentligen har vi aldrig varit ”superkära” men hängt ihop ändå. Vi har två underbara vuxna barn och i alla år har jag och min fru varit ett bra team i Familjen AB. Med åren har vi växt ifrån varandra och under många år hade vi en ganska kall relation där vi inte pratatade så mycket, vi kramades inte, vi höll inte varandra i handen men var aldrig elaka eller höjde tonen. Vi har hela tiden haft relations-Luther på våra axlar där familjen går först, du har inte konflikter och utåt visar man alltid att livet är bra.
Sex hade vi inte på många år och en inbygd frustration byggdes upp inom mig. Jag beslöt mig för att träffa någon vid sidan om, för att dämpa den sexuella frustrationen men ändå kunna ha kärnfamiljen kvar. Jag ville både ha och äta kakan. Jag träffade en jämnårig kvinna i samma situation som jag. Detta fungerade bra, jag blev trevligare och roligare som person och trivdes med mig själv trots att jag konstant hade dåligt samvete mot min fru och mina barn.
Att få känna kärlek, ömhet och närhet var något underbart. Att få vara romantisk och uppleva lite som en tonårsförälskelsen gjorde mig yngre, mer kreativ och plockade fram saker i mig själv som sedan länge varit begravda. Så kom en dag då vi blev påkomna och min fru fick reda på relatonen på ett brutalt sätt. Det var hemskt att såra min fru och mina barns mamma. Hela hennes värld hamnade upp och ner. Jag kände mig verkligen usel som människa och man trots att jag kände att jag inte ville haft det ogjort.
Vi beslöt oss ändå att försöka igen, vi gick i parterapi, vi började göra saker ihop igen, vi pratade med varandra och inte om varandra. Vi fick en liten nytändning. Vi visade känslor för varandra, vi kunde kramas och vi hade sex igen. Det kändes bra och jag var glad för kärnfamiljens skull att vi lyckades hålla ihop. Men inte glad för mig själv.
Vi har en mycket bättre relation än tidigare, men jag är inte kär. Vi är så olika och jag känner att jag håller igen allt jag vill göra för det är jag som står i skuld till min fru för jag svikit henne. Jag har blivit fånge i mitt eget hem. Jag är en man med massa känslor och det flesta beskriver mig som mycket snäll. Jag har många vänner, stor släkt flera hobbies och har en positiv syn på livet. Jag är vältränad och tagit hand om mig i alla år. Min fru är motsatsen, inte många vänner, jätte liten släkt, ganska ensammen, få hobbies och ser glaset som halvtomt. Hon har varit lite deprimerad fra och tillbaka och inte tagit hand om sig så väl. Om vi skulle skiljas har hon sagt till mig att hon hade blivit ensammast i världen, hon hade förlorat allt och förutom barnen hade hon inte haft något att leva för. Hon har också hotat med att berätta för barnen om min otrohet.
Allt detta skrämmer mig något fruktansvärt. Jag vill inte försätta min fru sen många år, min livspartner och mamma till mina barn i en sådan situation. Jag vill inte heller försaka min relation till mina barn. Jag älskar när vi träffas som familj över semestrar och högtider. Men jag gråter för mig själv varje natt för jag längtar efter en riktig relation. Jag vill längta hem till den jag älskar. Jag vill på ett ärligt sätt kunna säga ”Jag älskar dig” och jag vill kunna överösa den jag älskar med kärlek och romantik. Men jag vågar inte ta steget, jag känner mig ensammen i min situation och det är väldigt svårt att hitta någon att prata med.
O, detta blev långt, men skönt att skriva av sig.
Tack igen för alla kloka ord
Kram Hans

Charlotta 17 november, 2020 - 12:27

Hej Hasse, välkommen hit! Relationer är en av de största läromästarna under våra liv, många gånger väljer vi att leva med människor för att de hjälper oss att utveckla vissa sidor hos oss eller att inse eller uppnå vissa saker. När jobbet är gjort känns relationen inte längre meningsfull och det uppstår ett behov av att gå vidare i livet för att kunna utvecklas mer. Detta är en naturlig del av livet, våra mål om livslång monogami går inte alltid hand-i-hand med hur vi har planerat våra liv ur ett högre perspektiv. En relation är inte misslyckad för att den tar slut, faktum är att en relation aldrig är misslyckad eftersom man alltid lär sig något eller kommer ett steg närmre att lära sig något.

Ur det perspektivet kan man också betrakta din frus situation på ett annat sätt. Av det du beskriver misstänker jag att en av de saker hon vill lära sig (ur ett högre perspektiv) i det här livet är att bli mer drivande i sitt eget sociala sammanhang, att ta för sig mer av vänskap, relationer och livet i allmänhet. Så länge hon har tryggheten i sin familj är sannolikheten liten att hon kommer att självmant ta steget utanför sin bekvämlighetszon och göra detta. Att hjälpa henne att förlora sin yttre trygghet och bli tvingad att söka sin inre trygghet, och därmed finna sin egen styrka och förmåga, kan vara en av de viktigaste uppgifterna du har i hennes liv. På samma sätt kan en av hennes viktigaste uppgifter i ditt liv vara att få dig att våga bryta upp och våga följa din inre kompass istället för att underordna dig livet och acceptera en situation som inte längre fungerar. Livet är till för att levas, inte för att ångras. Men fatta alltid besluten med kärlek och respekt mot alla inblandade.
/C

Hasse 17 november, 2020 - 13:55

Tack Charlotta. Så klok du är. Ja livet skall levas. Min utmaning är att jag 90% av tiden alltid sätter mig själv i andra hand. Så beslut med kärlek och respekt det tar jag, men kanske borde ge mig själv mer kärlek och respekt.
Återigen Tack. Du har en viktig roll.

Emma 17 november, 2020 - 11:50

Tack för den här bloggposten! Jag är i en situation där jag lever med en sambo och två små barn. Sambons och min relation har knakat länge, vi har gått en kortare period i parterapi. Vi har sovit väldigt dåligt de senaste 6 åren pga barnens sömnproblem. Detta har såklart gjort relationsproblem ännu större. För en månad sedan blev jag sjukskriven pga sömnbristen och jag har en viss utmattning. Men den främsta orsaken till min trötthet och orkeslöshet anser jag att är relationen. Det tar så otroligt mycket energi att leva tillsammans men inte se någon framtid ihop. Sambon tror dock att allt kan bli bra – bara småbarnsåren är över. Jag känner inte likadant, jag varken vill eller orkar jobba på vår relation då det finns så många ”öppna sår” från våra år ihop. Vi har aldrig kunnat reda ut ett bråk, delvis för att min sambo inte kan säga förlåt. Jag har tagit upp det med honom och han går nu i terapi för sin låga självkänsla.
Hade vi inte haft barn hade jag lämnat för längesen. Det finns ingen kärlek kvar från min sida och ingen tillit till honom. Men jag är livrädd för att skada barnen, för att de ska må dåligt över delat boende och jag ser inte hur jag ska kunna hantera både deras och min sorg över familjen. Vi har aldrig bråkat framför barnen, men jag tror att de känner av att stämningen är dålig hemma och att jag mår dåligt. Vår parterapeut och min nuvarande terapeut anser att jag behöver sova ”ikapp” först, före jag kan ta något beslut angående relationen. Och jag förstår deras tanke. Men min känsla är att jag inte kommer få tillbaka min ork förrän jag lämnat förhållandet. Kan det vara så eller lurar jag mig själv? Jag vågar inte lita på min magkänsla som skriker att jag behöver lämna. Och dessutom vet jag inte hur jag skulle klara av barnens sorg som sagt. Hjälp!

Charlotta 17 november, 2020 - 12:36

Hej Emma, välkommen hit! Jag förstår ditt dilemma och det kan mycket väl vara så att det är rätt för dig att lämna relationen. Det bästa för barnen är naturligtvis att ha två föräldrar tillsammans som älskar varandra och trivs ihop, men det näst bästa är att ha föräldrar som lever isär som älskar sig själva och sina liv och som är glada och harmoniska. Att ha föräldrar som lever ihop och mår dåligt, är spända, arga, ledsna och i ständig konflikt är mycket sämre.

Med det sagt så är jag benägen att hålla med era terapeuter. Man har väldigt dåliga förutsättningar att fatta bra beslut vid sömnbrist, den kanal som ger information till din intuition (magkänsla) stängs av och fungerar inte under stress, oro, rädsla, sömnbrist och liknande tillstånd. I praktiken innebär det att du i nuläget sannolikt inte ens har tillgång till din magkänsla utan det du känner är överlevnadsinstink. Det är alltså en mycket god idé att först sova ikapp och komma i balans innan du fattar några avgörande beslut om relationen och framtiden. Börja med att fokusera på att ta hand om dig själv så att du känner dig så stark och harmonisk som möjligt och fundera först därefter hur ni ska gå vidare med relationen.
/C

Sofie 17 november, 2020 - 12:54

Hej Charlotta.
Jag lever med en man som är väldigt dominant. Jag upplever att han kör över mig i alla diskussioner , han är irriterad jämt och fräser, suckar och stönar när jag inte gör som han tycker är rätt eller tillräckligt fort. Han har ett hett temperament och svårt att tygla sig när han blir arg. Då kan han slå i väggar, kasta saker, skrika och få svarta ögon.
Jag upplever dessutom ständig kritik från honom. Allt jag gör ifrågasätts och han förklarar gärna hur jag är som person och alla mina brister.
Jag känner hur min självkänsla blir sämre och sämre och han tar all min energi.
Jag läste om psykisk misshandel och väldigt mycket stämde men inte det systematiska nedbrytandet som beskrivs utan jag tror mer att han vill ha kontroll men det är omedvetet.
Sen läste jag om olika personlighetstyper och förstod att mycket av hans beteende inte beror på hans ilska som jag trodde utan är personlighetsdrag.
Jag som alltid varit en människa som försöker se det positiva i allt blir mer och mer smittad av hans negativitet.
Frågan är, om mycket av det jag inte vill/kan leva med ligger i hans personlighet finns det då hopp om förbättring? Det är så mycket så det känns som att då skulle han behöva bli en helt annan person. Och han tycker själv inte att han behöver ändra på nåt utan att det är jag som är känslig och överdriver.
Jag kastas hela tiden mellan hopp och förtvivlan för jag vill inte lämna men hur lever man med nån som är så olik en själv att det blir destruktivt?

Charlotta 17 november, 2020 - 13:03

Hej Sofie, välkommen hit! Spelar det någon roll om man kallar hans beteende för personlighetdrag eller psykisk misshandel? Du mår uppenbart inte bra av hans förhållningssätt mot dig och han vill inte ändra sig eller ens erkänna att problemet existerar. Den egentliga frågan är kanske istället hur långt det måste gå innan du är beredd att stå upp för dig själv?
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI