Home Relationer/Kommunikation De ultimata relationsråden

De ultimata relationsråden

by Charlotta

Nog för att jag tycker att jag ger ganska bra relationsråd, men så långt som att kalla dem för de ultimata råden skulle jag ändå inte gå. Men när 1500 lyckligt gifta personer slår sina kloka huvuden ihop och skakar fram 13 äktenskapliga råd så borde det vara så nära de ultimata råden man kan komma.

Den amerikanske författaren Mark Manson driver en blogg med några hundratusen läsare. I samband med att han gifte sig i vintras frågade han sina bloggläsare om deras bästa relationsråd, sedan läste han igenom och insåg att vissa av råden upprepade sig. Ofta.

Kriteriet för att få svara var att man skulle ha varit gift i tio år och fortfarande vara lycklig, och nästan 1500 personer svarade med sina bästa råd. Här nedan kan ni läsa resultatet som består av de råd som var mest frekvent förekommande.

 1. Var tillsammans av rätt anledning. Inte för att någon annan tycker ni är rätt för varandra, eller för att det är dags att stadga sig, eller för att det är läskigt att vara ensam, eller mer ekonomiskt att vara gift, eller för att en relation löser alla problem, eller någon annan sekundär anledning. Var tillsammans för att ni älskar varandra, för att ni passar som hand-i-handske och för att ni inte vill leva utan varandra.
 2. Ha realistiska förväntningar på äktenskapet och romantiken. Verkligheten är inte en Disneyfilm, ni kommer inte att vara upp över öronen förälskade i varandra hela tiden, vissa dagar kommer ni inte ens att vilja se på varandra, än mindre ta i varandra. Vissa dagar kommer kärleken och romantiken naturligt, andra dagar är det ett jobb som ska göras, det är det ”i nöd och lust” handlar om. I slutänden handlar de svåra dagarna om ett löfte som man har bestämt sig för att stå fast vid, och att man varje dag väljer sin partner igen.
 3. Den viktigaste egenskapen i en relation är inte kommunikation utan respekt. Ni kommer inte att älska varandra alla dagar, ni kommer inte ens att tycka om varandra alla dagar, och ni kommer inte att kunna kommunicera med varandra alla dagar, men se till att oavsett vad som händer, hur arga, besvikna och hur mycket ovänner ni än blir, att ni alltid respekterar varandra. Förlorar ni respekten för varandra finns ingen återvändo.
 4. Prata öppet om allt, speciellt om det som gör ont. Prata med varandra om det som är svårt och som känns jobbigt, inte med andra. Förtroligheten, öppenheten och sårbarheten behöver finnas inom relationen inte med någon på utsidan. Relationsproblem löses inte av var och en för sig utan av båda tillsammans.
 5. En hälsosam relation kräver två hälsosamma individer. Det är inte din uppgift att göra din partner lycklig, lika lite som det är din partners uppgift att göra dig lycklig. Ni ansvarar båda för era egna liv och er egen lycka, och först när ni till fullo tar det ansvaret kan ni dela livet och lyckan tillsammans. När du själv är i balans och harmoni har du oändligt mycket mer kärlek att ge och är väsentligt mer benägen att kompromissa. Så länge ni utnyttjar varandra som livbojar är relationen på väg i fel riktning.
 6. Ge varandra utrymme. Lev inte genom din partner, underhåll ditt eget liv med egna vänner och intressen och låt en del av dem överlappa för er båda. Att ha ett eget liv gör att du fortsätter att utvecklas och fortsätter att vara intressant och ha nya saker att bidra med i relationen. Om ni delar precis allt har ni snart ingenting att prata om och fascineras av hos varandra. Att låta sin partner fortsätta utvecklas och vara sitt rätta jag är den mest grundläggande formen av respekt.
 7. Du och din partner kommer att utvecklas och förändras på oväntade sätt, välkomna det. De karaktärsdragen du blev kär i från första början kommer med stor sannolikhet att förändras längs vägen, intressena ni delade kommer att försvinna och nya intressen kommer at dyka upp, och prioriteringar och åsikter kommer att förändras. En del saker kommer att vara små, andra jättestor, och det är ert uppdrag att släppa det gamla och välkomna det nya, och naturligtvis få samma bemötande tillbaka.
 8. Bli skicklig på att gräla. Konflikt är grunden till utveckling och att gräla kan vara ett bra sätt att hålla relationen levande, om man gör det på rätt sätt. Grälar man på fel sätt lägger man istället grunden för separation, och det man ska undvika är personangrepp, skjuta över skulden, att trycka ner och visa förakt, och att ignorera eller bemöta sin partner med tystnad. Håll grälet sakligt och var beredd att ge efter eller förhandla och kompromissa när du inser att du kanske hade fel eller när grälet gått i stå.
 9. Bli skicklig på att förlåta. Lever man i en relation så är det omöjligt för den ena parten att vinna ett gräl, för relationens del är det inte en vinst när den andra förlorar. Enda sättet att vinna är att komma överens och låta båda känna att resultatet av grälet är acceptabelt. Att avstå från att gå in för den dödande stöten när båda två redan vet att den ene har rätt, är en kärlekshandling och gör det möjligt att avsluta grälet med hedern i behåll för båda. Alla problem behöver inte lösas, alla problem kan inte lösas, en del lär man sig leva med och acceptera. När grälet är över så låt det vara över, på riktigt, oavsett hur det slutade. Dra det inte vidare till nästa situation eller nästa samtal, och låt det inte hänga över er som ett mörkt moln. Lär dig skilja på intention och handling/resultat och se att tanken kan vara god även om metoden är under all kritik.
 10. Små saker ackumuleras till stora saker. Att skapa tid för varandra i vardagen, även för små saker som i vardagsstressen kan tyckas oväsentliga och lätta att prioritera bort, är det som i längden kan göra hela skillnaden. Att ta sig tid för lunch tillsammans, en kvällspromenad, en liten oväntad present, en omfamning och ett kärleksfullt ord när man som minst anar det eller som bäst behöver det, en omtänksam gest eller något du lagt på minnet. De små sakerna läggs på hög och blir till limmet som håller relationen samman.
 11. Sex spelar roll… Stor roll. Om ni båda uppskattar sex och upptäcker att ni inte längre har sex speciellt ofta så är det sannolikt att relationen inte mår så bra. Sex är i allmänhet en god värdemätare på relationens status, mår relationen bra så är sexet bra, finns det olösta problem och ohörda negativa känslor i relationen så är sexet dåligt eller icke existerande. Har tiden gått utan att ni haft sex under en period så kan det krävas en gemensam ansträngning för att väcka lusten och hitta tillbaka till den fysiska intimiteten igen.
 12. Var praktisk och sätt upp regler för relationen. Vad förväntar ni er praktiskt av varandra, hur ska hushållsysslorna fördelas, trädgårdsarbetet, vem tvättar och tankar bilen, hur fördelar ni ansvaret när ni har gäster? Ska hemmet se ut som ett reportage i Sköna hem eller det ett lagerutrymme och en plats för omgruppering? Är ert hem ständigt öppet för vänner och bekanta att komma och gå som de vill, eller är de välkomna endast efter inbjudan? Ska ni ägna er åt varandra hela kvällen om ni går ut tillsammans med vänner eller får ni umgås med andra? Ska alla pengarna ligga i en pott för båda att spendera efter egna önskemål, eller ska ni ha egen ekonomi med vissa delade utgifter?
 13. Lär dig att följa med strömmen. Ibland är relationen enkel och ibland är den svår, ibland är kärleken stark och ibland är den nästan obefintlig, ibland kan lusten slå in dörrar och ibland smiter den ut via fönstret. Relationer är aldrig statiska, de förändras precis som känslorna och människorna i dem. Att se varje förändring som ett hot och ett problem gör resan onödigt svår, att acceptera svängningarna, hänga med efter bästa förmåga och lita på att bättre tider väntar runt nästa krök kan vara receptet på en betydligt mer tillfredsställande upplevelse.

Är det något från dina egna erfarenheter som du skulle vilja lägga till, eller kanske dra ifrån?

/Charlotta

2 comments

Onkel Tom 3 juni, 2017 - 19:27

Jäklars. Vi har fastnat i en diskussion om delad eller gemensam ekonomi. Det räckte långt för diskussion. Så kommer du med en hel bombmatta.

Charlotta 3 juni, 2017 - 19:52

Hehe, jag ber om ursäkt! 😉 Det var inte meningen att krångla till saker och ting, ganska mycket tvärtom faktiskt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI