Home Relationer/Kommunikation Den maskulina energin

Den maskulina energin

by Charlotta

Vad är egentligen maskulin energi? Till vardags skulle nog många kalla det manlighet, men jag väljer medvetet att undvika det uttrycket eftersom det är direkt sammankopplat med könstillhörighet, och så enkel är inte verkligheten.

Maskulin energi är något som alla har oavsett kön, men man har mer eller mindre. En kvinna som upplevs som väldigt feminin har bara lite maskulin energi medan en man som upplevs som väldigt maskulin har mycket.

Mellan ytterligheterna finns hela skalan av variationer i mängden maskulin energi, och i de andra ändpunkterna även män som har dominerande feminin energi och kvinnor som har dominerande maskulin energi.

Vad är då vitsen med att hålla koll på det här? Framför allt är det viktigt för sin egen skull, för att förstå vilka behov man har och varför man fungerar och reagerar som man gör. Men det är också kunskap som är mycket användbar i relationer.

Maskulin energi fokuserar på en sak i taget, den kan utan problem glömma hela världen omkring sig för att helt gå upp i att koncentrera sig på en enda sak. Maskulin energi är analytisk och logisk och inställd på problemlösning, den är också otålig och bestämd och handlar om att göra saker, att vara målinriktad, trygg och handlingskraftig. Maskulin energi vill vara jägaren, den vill sträva efter sitt mål och till slut vinna det, och den vill känna sig behövd.

I allmänhet förändras människors energi när de blir stressade eller sjuka och det vanliga är att de sätter upp en fasad av den motsatta energin som en skyddsåtgärd. Det är framför allt tre saker som kan få den maskulina energin att sätta upp en fasad av feminin energi, och det är att känna sig kritiserad, kontrollerad och avstängd.

Kritik är något som den maskulina energin är extremt känslig för, eftersom den helst av allt vill känna sig uppskattad, behövd och helst beundrad, medför kritik den raka motsatsen av vad den behöver för att må bra och frodas.

Om den maskulina energin känner sig kontrollerad blir den självkritisk och vänder sig mot både sig själv och sin partner, och om den känner sig avstängd blir den oinspirerad, förlorar sin passion och sitt intresse för både sin partner och omvärlden i stort. Maskulin energi behöver feminin energi för att känna sig riktigt levande och saknas feminin energi kan den maskulina energin själv istället ersättas av feminin energi.

Maskulin och feminin energi dras till varandra av varandras olikheter, så när den ena partens energi förändras, förändras samtidigt förutsättningarna för relationen. När den maskulina beskyddaren plötsligt döljer sig bakom en feminin mask rubbas balansen och attraktionen minskar eller försvinner helt.

Kom ihåg att den maskulina energin inte nödvändigtvis behöver vara en man, det finns heterorelationern där kvinnan är dominant maskulin och mannen dominant feminin, såväl som samkönad relationer med olika energi.

Det finns även relationer där båda parter är av samma energi, där relationen bygger på gemensamma värderingar istället för attraktionen hos olika energier. Den typen av relationer brukar med tiden tendera att bli mer som vänskapsrelationer.

/C

7 comments

Lisbeth 17 december, 2017 - 21:19

Intressant. Vad är det för mekanismer som formar en människa till att bli mer maskulin resp. mer feminin personlighet.
Har det med yttre faktorer eller inre faktorer eller något annat. Eller är vi helt enkelt födda med dessa olika energier?

Charlotta 17 december, 2017 - 21:28

Som jag ser det föds vi med dem, sedan kan man naturligtvis kultivera sina energier mer eller mindre beroende på miljöfaktorer.
/C

Bob 20 februari, 2018 - 21:23

Hej C

Mycket intressant och passar väl in på hur jag och min flickvän periodvis kan vända oss mot varandra istället för att gå framåt tillsammans.

Har du några tips om hur man kan trigga rätt energi hos sin partner i ett läge där, i mitt fall, flickvännen skapar ”motsatt energi” pga saker som främst ligger utanför förhållandet?

För övrigt, du är en stjärna!

Charlotta 20 februari, 2018 - 21:41

Hej Bob, välkommen hit och hjärtligt tack för ”stjärnstatusen”! 🙂
Det är lite svårt att svara utan att veta mer om situationen, men generellt skulle jag säga att vägen in i mer gynnsamma energier går via att vara osjälvisk. Att ge henne det hennes feminina energi behöver för att må bra, även om hon i det läget inte själv befinner sig i den energin. När du är stark och trygg i din maskulina energi tillåter du henne att ta fram mer av sin feminina energi. I vårt moderna samhälle lever många kvinnor med mycket maskulin energi eftersom det är vad som förväntas av oss, inte minst i arbetslivet. Det kan vara svårt och kännas ovant att våga släppa fram sin feminina energi (dessutom anses det fel och ojämlikt av många) och för att det överhuvudtaget ska vara möjligt krävs det en man som är stark i sin egen maskulinitet. Om du inte redan läst inlägget om den feminina energin så gör gärna det.
/C

Bob 21 februari, 2018 - 19:40

Tack, jag tar med mig detta och praktiserar så gott jag kan.

Stay safe!

Andreas Ekeberg 7 september, 2018 - 09:29

Hej Charlotta,

Tack för att du delger av din visdom om maskulin och feminin energi. Detta har blivit en ögonöppnare för mig. Jag har en väldigt skör och minimalt existerande kärleksrelation med en kvinna och vi har en dotter tillsammans, skall jag vara ärlig så är det mer en vänskapsrelation nuförtiden där vi sätter vår dotter i främsta rummet. Vi har under årens lopp svängt i våra energier innersta bas-energier, jag har med tiden tappat min maskulina energi jag hade i början av våran relation och därav tappat min riktning, stabilitet, beslutsamhet, inre trygghet och passion. Obalansen har då genererat en kompensation av våra motsatta energier. Vilket resulterat i obefintlig passion, irritation, distanserande, dålig sex, humorlöshet, oro och trötthet. Har gått ner mig och blivit deprimerad med obefogad oro/ångest. Detta har påverkat vår dotter negativt väldigt mycket. Är dock på väg upp ur träsket och jobbar kontinuerligt med mig själv, tar dock tid och krävs tålamod. Det som gör mig ledsen är att vi har alla förutsättningar med vår lika grundvärderingar, och att vi kan prata om ALLT, innerst inne älskar jag henne och vi har en underbar dotter tillsammans. Vad kan jag göra, vad finns för verktyg som jag kan jobba med för att återta min innersta manliga energi?

Charlotta 7 september, 2018 - 09:59

Hej Andreas, välkommen hit! Det är inte lätt att vara man i vårt moderna västerländska samhälle och det är inte heller lätt att vara kvinna. Alla de krav och förväntningar som ställs på oss från olika håll gör att hur man än försöker vara så blir det fel på något sätt. Det har skett en femininisering av män och en maskulinisering av kvinnor som inte gynnar någon, istället skapar det alltmer otrygghet, ohälsa och aggression i samhället. Att bejaka sin maskulina energi betyder inte att man som man måste avstå från en nära relation till sina barn eller att man inte får gilla att laga mat, men det betyder att man uppmärksammar, accepterar och vilar i de starka maskulina energierna som naturligt finns i en man. Jag vill föreslå att du börjar med att ta reda på vad som är typiskt maskulint, och ta då ett vitt grepp och mänsklighetens historia. De mest grundläggande maskulina värdena brukar anses handla om beskydd och trygghet, för att kunna beskydda och erbjuda trygghet krävs det att man kan överblicka situationen, att man kan hålla sig lugn men också agera kraftfullt behärskat när så krävs, att man i alla lägen strävar efter att göra gott, att man kan finna lösningar på problem och att man vågar genomföra det som krävs för att nå fram till den lösningen. När du kommit fram till hela bilden av vad som är maskulinitet letar du upp några riktigt bra förebilder, det kan vara verkliga människor men också t ex filmkaraktärer. I din vardag använder du sedan dessa förebilder som verktyg för att få vägledning om hur du ska förhålla dig, tänka och agera i olika situationer. Den här figuren ger en bra bild av hur sund respektive osund maskulinitet påverkar individen och samhället och kan nog också vara till hjälp.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI