Home Relationer/Kommunikation Den nya tidens relationer

Den nya tidens relationer

by Charlotta

Vad förväntar du dig av en kärleksrelation? Vill du ha någon att dela vardagen med, någon att dela hushållssysslorna med, någon att dela räkningarna med, någon att skaffa barn med, någon att visa upp när du går ut, någon som du kan kalla din och som därmed bekräftar för omgivningen (och dig själv) att du duger eller vill du kanske mest ha någon att ha sex med?

Alla ovanstående exempel är fullt godtagbara anledningar till att vilja ha en relation, var och en för sig eller alla tillsammans. När väl den första förälskelsen lagt sig så är det många relationer som kommer att bygga just på en kombination av några eller flera av ovanstående anledningar och som fungerar mer eller mindre tillfredsställande för båda parter under en stor del av livet, eller kanske till och med hela livet.

Några generationer bakåt så var det underförstått att förälskelse inte var det viktigaste i en relation utan att trygghet och mänskliga behov var det viktigaste och kärlek var något som växte så småningom växte fram ut det gemensamma livet.

I vår tid är det kanske vanligare att man jagar förälskelsens kickar och ser till sina egna behov och önskemål, och att man därför byter partner efterhand som behoven skiftar, allt för att försöka att kontinuerligt optimera sin livssituation och slippa lägga för mycket tid och kraft på relationen. Istället är det vanligt att man ser kärleksrelationen som något att hämta kraft ur, något som ska fungera av sig själv och vara en aldrig sinanade källa att ösa ur för båda parter.

När den dagen kommer att källan trots allt sinar, vilket den förr eller senare gör om man bara tar ut och aldrig sätter in, så tackar man för sig och ser sig om efter en ny partner och en ny och djupare källa som kan räcka längre.

Men även detta synsätt börjar förändras i och med att världen rör sig in i den nya tidens energier. Allt fler nöjer sig inte med en relation vilken som och en partner bara för att ha någon, utan det man söker är något mer, en relation på lika villkor. Man vill dela livet med någon som verkligen förstår en på djupet, någon som man kan dela sina tankar, känslor och mål med och någon som man kan utvecklas parallellt med och fördjupa sin relation med genom både lycka och svårigheter.

Fler och fler nöjer sig inte med någon som duger utan är beredda att vänta på sin själsfrände och väljer, i brist på det, att leva ensam eftersom kompromissen annars blir för svår.

För dem som upptäcker det här behovet medan de fortfarande är i en relation av den gamla typen kan uppvaknandet bli svårt och smärtsamt. För dem som länge levt ensamma utan att förstå varför kan det tvärtom vara en lättnad att förstå varför. Generellt gäller att inte ha bråttom med några förändringar utan att verkligen känna efter vad det är som händer och hur man bäst hanterar situationen.

De nya energierna vi möter handlar om att lära oss att lyssna till vår inre röst och att vara sanna mot oss själva, men också om att ta ansvar för sig själv och sina handlingar, att göra gott så långt som möjligt och att inte orsaka onödigt lidande, varken för andra eller för sig själv.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI