Home Relationer/Kommunikation Du gör mig hel

Du gör mig hel

by Charlotta

Kan man överhuvudtaget lägga större börda på en person än att säga ”Du gör mig hel.”?

Vi är tränade i att tycka att det låter fint och romantiskt, men baksidan av ”Du gör mig hel”-myntet är att ”Utan dig är jag trasig och ofullständig.” Det är en tung börda för vem som helst att bära.

Och vad gör det med den egna personen att intala sig att man inte är kapabel att stå på egna ben och ge sig själv det man behöver utan beroende av en annan människa för att känna sig hel? Vad gör det med självkänslan och självvärdet? Hur påverkar det förmågan att göra det bästa av sitt eget liv, att driva sin egen utveckling och sitt eget liv framåt?

Om man lever i tron att man är beroende av någon annan för att känna sig hel så hamnar man omedelbart i ett underläge där man riskerar nedvärdera sin egen betydelse och sina övriga behov bara för att försäkra sig om att få ha kvar det man behöver för att leva.

Det blir också en stor risk att utvecklas som människa eller att förändras överhuvudtaget, för den person man är beroende av kanske inte är med på samma tåg och vad händer då? Alltså hamnar man ofta i ett läge där man gör allt för att bevara allting precis som det är och undvika utveckling och förändring, och då vet vi ju sedan tidigare att man till slut hamnar i förstörelse istället.

Det romantiska arvet leder oss att tro att det måste finnas ett ömsesidigt behov för att en relation ska vara fullkomlig, men inget kunde vara mer fel. Beroende är inte attraktivt, beroende kväver och stänger in kärlekslågan.

Det finaste du kan säga till någon eller får höra från någon är inte ”Jag behöver dig.” utan ”Jag vill ha dig.”. Att vilja ha något man behöver är en självklarhet, men att vilja ha något man inte behöver är ett val, en önskan och en längtan, och det är det som kärleken måste få vara för att inte bara överleva utan växa och frodas.

/Charlotta

5 comments

Anne 30 oktober, 2015 - 13:29

Minns ännu kommentaren ”du behöver inte mig”, som han sa när han gick.

Antar att hans önskan om att känna sig behövd stod högst på listan. Slog ut att bli älskad för den han är/var 🙂
/Anne

Charlotta 30 oktober, 2015 - 14:09

Hej Anne! Vad någon säger i affekt ska man vara försiktig med att tolka in för mycket i, ofta sägs saker för att såra istället för upplysa, eller för att få sista ordet innan dörren smäller igen bakom en.

Ett starkt behov av att känna sig behövd kan handla om en rädsla för att bli lämnad och kan landa i slutsatsen att det då är bättre att själv lämna för att slippa rädslan för att bli lämnad. Problemet är att ingen utomstående kan uppfylla det behovet tillräckligt för att få rädslan för att bli lämnad att försvinna, den enda som kan ta sig ur sina rädslor är personen själv.
/C

Anne 1 november, 2015 - 19:51

Att känna sig behövd
=
Rädd för att bli lämnad

Intressant, och så har jag inte tänkt förrut. Tack för den. Det sades inte i affekt utan snarare som ett ledsamt konstaterande. /Anne

StB 30 oktober, 2015 - 15:45

Hej, nu blir jag förvirrad och kraftlös igen. Min snart exman har bl.a. Funnit att vi har helt olika definition av kärlek, säger han. För honom är det att ge och för mig att få, säger han. Nu skriver du: ”Jag vill ha dig” är fint..? Det har jag sagt till honom många, många gånger. ”Jag vill ha dig trots allt svårt vi har varit igenom!!”. Det var ytterligare en ”no-go” utsaga för honom. ”Vill ha, vill ha, du vill bara ha”. Han har ju befattat sig bl.a.med frågan ”vad är kärlek? Är det tex att ha, att äga? ”. Jag kunde inte svara tillbaka, som så ofta. För mig var det en vilja att lägga allt bakom mig och en kärleksförklaring : du har sårat mig lika mycket som jag har sårat dig, men jag ser det I ett större perspektiv och jag kämpar för dig. För honom var det egocentriskt och hagalet. Så jag har bara dåliga erfarenheter med att säga ”jag vill ha dig”.

Charlotta 30 oktober, 2015 - 19:09

I vissa situationer går det inte att säga rätt saker eftersom mottagaren redan har bestämt sig för att man har fel avsikter, så vilka ord man än väljer tolkas det fel i slutänden. Samma sak om man har att göra med någon som söker konflikt, hur väl man än menar så går allting att missförstå om någon verkligen anstränger sig.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI