Home Relationer/Kommunikation Empatin har minskat med nästan hälften

Empatin har minskat med nästan hälften

by Charlotta

Vad är empati och vad innebär det att känna emapti? Det verkar som om allt fler har svårt att svara på den frågan, många kopplar empati till att tycka synd om någon eller att hålla med någon, men inget av det är empati.

Den enklaste formen av emapti är att gäspa när någon annan gäspar, att skratta när någon annan skrattar eller att rycka till när man ser någon annan blir skrämd eller fysiskt skadad.

Empati innebär att kunna sätta sig in i någon annans situation, att förstå ”från insidan” hur någon har det, hur någon mår och vad någon känner, och i förlängningen även hur någons liv påverkas av en viss händelse eller situation.

Att känna empati för någon är som att för en liten stund stå i den personens skor, eller som om det som händer någon annan hände dig själv istället.

Empati kan vara en av de viktigaste känslor som vi människor har förmåga att uppleva, både för vår egen skull och för våra medmänniskors skull, eftersom empati ökar vår förståelse för andra människor och gör så att vi kan sätta oss in i andra människors situation utan att ha upplevt det själv.

Empati borde alltså kunna vara känslan som får oss att bli snällare mot varandra och mot allt levande. Om man verkligen kan känna i sig själv hur ont vissa ord kan göra så får man en god anledning att inte säga dem.

Har man förmåga att känna empati så kan man förstå hur någon annan känner oavsett vad man tycker om den personen, även om det är någon man tycker illa om eller någon som man tycker har fel åsikter och gör orätta saker. Det betyder inte att man håller med eller ursäktar deras beteende, utan bara att man kan sätta sig in i hur de känner.

Men empati är inte enbart positivt. Empati kan vara påfrestande och ta mycket energi, speciellt om man till exempel har ett yrke där man känner starkt med de personer man arbetar med så är det lätt att bränna ut sig, samtidigt som det är en viktig egenskap för att kunna göra jobbet väl.

Professor Tania Singer vid Max Planck-institutet i Leipzig har kommit fram till att det finns flera olika sorters empati, förutom den sorten där man sätter sig in i någon annans känslor så finns det en emapti där man inte känner medlidande utan bara omtanke och kärlek, den sorten tar ingen energi utan påverkar istället vårt belöningssystem på ett positivt sätt. Den sortens empati blir man alltså inte utbränd på utan istället blir man starkare och gladare desto mer ampati man känner.

Ett forskarlag vid Stanford University har visat att medan emaptin var i stort sett oförändrad mellan åren 1979 och 2000 så sjönk den med hela 48% mellan åren 2000 och 2009. Ökat fokus på den egna personen tros vara en av orsakerna, vi är så upptagna med oss själva och våra liv att vi inte har tid att tänka på någon annan. Andra troliga orsaker är det ständiga informationsflödet och mängden våld många, speciellt unga, utsätts för genom dataspel.

Bristen på emapti verkar alltså vara ett livsstilsproblem, medan för mycket av den slitsamma sortens empati blir till ett livsstilsproblem. Vi behöver bry oss mer om varandra men på det sätt som inte gör att vi sliter ut oss själva, och dit kommer man lättast genom meditation och medvetenhet.

/Charlotta

2 comments

Fenix 30 januari, 2016 - 10:41

Bara en handfull av dina följare på Facebook skulle vara något att hålla i när det blåser, visar ny studie.

De allra flesta bryr sig inte om dig överhuvudtaget.
Nu kan vi med säkerhet säga det som många av oss redan misstänkt. Att ha hundratals, kanske tusentals, följare på Facebook är inget som betyder något när det verkligen gäller.
Enligt en ny studie, gjord av den brittiska antropologen Robin Dunbar
Ligger något i detta känner jag..Vänskap och empati krävs att människor träffas och umgås face to face.
Samhället och många människor blir mer och mer egocentriska känner jag faktiskt.
Det är synd för människor behöver varann..Vi behöver trygga och seriösa kärleksrelationer och vänskapsrelationer där vi tar hand om varann..

Charlotta 30 januari, 2016 - 10:47

Visst är det så, Fenix. Förhoppningsvis likställer inte människor FB-vänner med riktiga vänner, gör de det är risken för besvikelse stor.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI