Home Relationer/Kommunikation En oskyldig sommarflirt med tonårsförälskelsen?

En oskyldig sommarflirt med tonårsförälskelsen?

by Charlotta

Utan förvarning står han (eller hon) där, i en folkmassa, på en fest, i glasskö på stranden, vid incheckningen på flygplatsen eller var det nu är. Blicken fastnar, är det verkligen…? Huvuden vrids och blickar möts. Ja, det är det. Magen dras ihop till en knut, svettdroppar bryter fram och munnen vill så innerligt le sitt största leende men hindras av samvetet. Och av det faktum att partnern står bredvid.

Gammal kärlek har som bekant en tendens att inte rosta, speciellt som den aldrig behöver utsättas för vardagens nötning och irritationsmoment, och att stöta på sin mest flammande tonårsförälskelse i vuxen ålder kan få den annars trygga marken att gunga betänkligt.

Pirret finns fortfarande kvar, attraktionen är minst lika stark, alla fantastiska upplevelser som man delat, minnena av det heta, spännande sexet på alla tänkbara och otänkbara platser. Var vi rätt för varandra trots allt? Annars hade väl inte gnistan fortfarande varit så stark tio, tjugo, trettio år senare? Gjorde vi ett misstag som inte försökte mer? Varför tog det egentligen slut?

En blick på den nuvarande partnern påminner om det ostädade hemmet, bolånet som är besvärande stort och orsak till ständigt käbbel om var pengarna ska läggas, den eviga diskussionen om vems tur det är att laga middag, det tröstlöst enformiga sexet där man slentrianmässigt räknar in vartenda tillgjort stön och pinsamma försök till porrig sexighet.

Nog borde livet vara roligare än så, härligare än så? Det var härligare med den andra personen. Livet är för kort för att inte vara härligt.

Kanske leder blicken till att kontakten återupptas, först till synes helt oskyldigt men snabbt övergående till den vibrerande frågan, ska jag? Ska vi? Bara för att vara säkra på att vi inte gjorde fel när vi lät varandra gå, bara en gång för att slippa undra resten av livet. Kanske leder den enda gången till fler gånger och kanske leder snedsprånget fram till uppbrott och omstart med nygammal partner.

Sannolikheten att den nya relationen med den nygamla partnern blir bättre än den man lämnade är dock statistiskt sett liten. Relationer blir sällan tråkiga och gnabbiga på grund av att man valde fel partner utan på grund av bristande engagemang från båda parter. En kärleksrelation är inte ett fristående väsen som försörjer sig själv och frodas på egen hand, tvärtom är den till hundra procent beroende av att den kontinuerligt får näring och stimulans, och möjlighet att växa och utvecklas.

Lägger man inte det jobbet i den första relationen är oddsen höga för att man kommer att göra det i nästa, och därmed kommer man förmodligen att inom några år befinna sig i en liknande situation som med den första partnern.

Att ungdomsförälskelsen är så oerhört lockande har i själva verket oftast väldigt lite med personen att göra och väldigt mycket med omständigheterna att göra, ett sorglöst skede i livet där ansvaren var få och lätta att bära, en tid av spänning, utforskande, gränslöshet och äventyr där allt var tillåtet och allt var möjligt, ett sinne fyllt av ungdomlig odödlighet och en nyväckt kropp utan problem och skavanker, ett liv som kretsade kring nöje, njutning, nyfikenhet och det allenarådande jaget.

De problem och besvikelser som fanns då har minnet behändigt sopat under mattan och istället pudrat ett rosenskimmer över perioden. Resultatet blir att jämförelsen i nutid mellan den relation man befinner sig i och den man minns är allt annat än rättvis men även att en omstart med den nygamla kärleken inte har en rimlig chans att uppfylla de förväntningar man byggt upp.

Istället för att sukta efter en återförening med ungdomsförälskelsen man plötsligt återser så använd mötet som en väckarklocka för den nuvarande relationen. Kan det vara så att din relation känns trött och tråkig för att ni har glömt att ge den näring och istället bara sliter på den? Vad var det som gjorde tonårsförälskelsen så lockande, hur kan du hämta inspiration från den erfarenheten för att göra din nuvarande relation mer levande, stimulerande och tillfredsställande?

Man behöver inte flytta till ett nytt hus för att få en prunkande vacker trädgård, man behöver bara vattna och vårda den trädgård man har.

/Charlotta

2 comments

Conny 23 juli, 2018 - 07:15

”…behöver bara vattna och vårda den trädgård man har.” Helt rätt! Ska gå och vattna genast! 🙂

Charlotta 23 juli, 2018 - 09:49

Det låter bra! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI