Home Relationer/Kommunikation Erbjuder du en blank sida?

Erbjuder du en blank sida?

by Charlotta

Ger du dina nya relationer chansen att börja skriva sin historia med dig på en blank sida, eller står det redan saker skrivna på sidan som de måste anpassa sig till? Har där kanske stått saker som du har försökt sudda ut, men som ändå lämnat kvar tillräckligt mycket avtryck för att påverka den som kommer sedan?

Många gånger tar vi inte bara med oss erfarenheterna framåt i livet och i relationer, vi tar även med oss själva upplevelserna, problemen, smärtan, sorgen, besvikelsen, rädslan och frustrationen. Blev du sårad av din senaste kärlek? Saknade din förra chef självinsikt? Var dina tidigare kollegor mest råa och inte så hjärtliga?

Har man de erfarenheterna är det lätt att förvänta sig en repris på det som har hänt, även om spelarna är nya. Som ett sätt att skydda sig själv förbereder man sig på att även nästa kärlek kanske kommer att såra, att även den nya chefen kommer att vara svår att ha att göra med och att kollegorna kanske kommer att göra livet surt.

Att gå in i en ny relation med förutfattade meningar är ett effektivt sätt att skapa problem redan innan man har börjat lära känna varandra, problem som förmodligen inte hade funnits där utan de egna förväntningarna. Utan att vi alltid är medveten om det förändras vårt sätt att agera, tala och förhålla oss baserat på vilka förväntningar vi har, och inte minst förändras den energi vi sänder ut.

Och utan att omgivningen alltid är medveten om det så läser den av hur vi agerar, vad vi säger och hur vi förhåller oss, och inte minst vilka energier vi sänder ut. Allt detta sker hos de flesta undermedvetet, men var så säker på att det sker.

Det vi noterar är att den nya bekantskapen känns ”ointresserad”, ”svår”, ”inte så social” eller kanske ”försiktig”, men vi vet inte varför vi uppfattar personen så. Vi är inte vana att tyda alla de små signalerna och tolka dem som att personen kommer in med negativa förväntningar baserade på tidigare erfarenheter.

Även om det naturligtvis går att förändra första intryck så är det så mycket enklare att slippa det extra jobbet det innebär. Det är också så mycket schystare mot nya bekantskaper att låta dem slippa slåss med resterna av vad andra har utsatt dig för. För tills de bevisar motsatsen är de faktiskt oskyldiga och förtjänar en egen blank sida att skriva sin historia på, inte en sida som redan är präglad av någon annan.

Min erfarenhet är att det inte krävs speciellt mycket för att kunna vända bort de där solkiga bladen och hamna på en ny och fräsch sida. Ofta räcker det med den medvetna intentionen att separera det gamla från det nya och tillåta alla nya bekantskaper en alldeles egen blank sida i din livsbok.

/Charlotta

8 comments

J 4 mars, 2018 - 20:20

Jag har nog ganska ofta förutfattade meningar om människor, tror att det bl.a handlar om kontroll för min del. Att jag vill veta var jag har personen så jag bygger upp illusioner för att kunna hantera hen/situationen. Men ja, det är ju en falsk bild och varken sjyst mot personen eller gör någon nytta. Samtidigt är det så himla svårt att vara neutral, att vara blank i huvudet och inte reagera utifrån tidigare erfarenheter. Verkligen en utmaning.. men visst, en intressant sådan

Charlotta 4 mars, 2018 - 21:06

Grejen är att de där negativa förväntningarna ofta tenderar att bli en självuppfyllande profetia, dels på grund av hur vi människor fungerar men ännu på mer på grund av att attraktionslagen alltid levererar. Förväntar du dig problem, och är tillräckligt konsekvent och entusiastisk i dina förväntningar, så kommer du att få dem.
/C

J 5 mars, 2018 - 19:59

Ja, men det var inte just negativa förväntningar jag menade, utan förväntningar överhuvudtaget. Att bilda en uppfattning av hurdan personen är och sen tro att det är någon slags sanning. Det är lite dumt. Sen finns ju det där pygmalionexperimentet, att positiva förväntningar på andra leder till positiv utgång/resultat (attraktionslagen eller bara vanlig orsak och verkan) Så jag vet inte.. Vad är bäst- att vara helt neutral, öppen och fördomsfri, eller att ha positiva förväntningar på andra? För även om den är positiv är det ju fortfarande en illusion och inte sanningen..

Charlotta 5 mars, 2018 - 20:35

Det är en bra fråga. Jag skulle nog säga att det bästa är att vara så neutral som möjligt inför personen men samtidigt ha positiva förväntningar på situationen.
/C

J 5 mars, 2018 - 20:45

Smart! För det är ju faktiskt två helt skilda saker

Charlotta 5 mars, 2018 - 20:50

Precis, och så lätt att glömma bort.
/C

Hanna 5 mars, 2018 - 16:55

Härligt du tog upp detta! Vill ofta träffa nya människor för att lära nytt, förutsättningslöst. Kanske rusar iväg? En ny blank sida som du skrev, så spännande egentligen. Har då blivit att jag vandrar vidare, lägger flera vänner bakom mig. Släpper kontakter, har mer sällan kontakt med äldre vänner. Det kan ju vara synd. Sedan finns gamla kärleken sedan 45 år….vi kan ännu skratta ihop, då och då, eller sällan. Sedan nye /gamle mannen, märks en utveckling hos båda till det bättre, men också liten bit sämre. Detta är spännande. Samtidigt känns det som ”det är ingen ordning” på mig? /Hanna 🙂

Charlotta 5 mars, 2018 - 17:48

Det är du som bestämmer om det är ”ordning på dig” eller inte, funkar det för dig och du trivs så är det väl bra nog? 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI