Fix me!

by Charlotta

En av de största relationsmissarna man kan göra är att förvänta sig att ens partner är lösningen på alla problem man har. Det som gör det extra sorgligt är att det samtidigt är ett oerhört vanligt  sätt att tänka. Mår man dåligt, är missnöjd med sig själv, sitt jobb och sin livssituation i största allmänhet så är det lätt att ramla i fällan och tänka att om man bara kunde träffa rätt person så skulle allt det där lösa sig och man skulle må bra igen.

De som redan har en relation fokuserar istället på att eländet är partnerns fel eftersom han/hon bara gnäller hela tiden, inte gör tillräckligt mycket hemma, inte älskar tillräckligt mycket, inte tjänar tillräckligt med pengar, inte tar tillräckligt ansvar för barnen, aldrig vill hitta på något roligt eller vad det nu kan vara. Och om partnern bara kunde ändra sig så skulle problemen försvinna och man skulle kunna må bra och ha ett bra liv. Eller så kanske man till och med funderar på att byta ut partnern mot en som bättre kan uppfylla ens behov och fixa allt som är dåligt.

Befinner man sig i en situation där man inte är nöjd med livet eller sig själv och hur man mår så hjälper det aldrig att skylla på någon annan eller att förvänta sig att någon annan ska fixa problemet. Det enda som hjälper är att ta ansvar för sin egen situation, att acceptera att de val man tidigare har gjort är orsaken till att man befinner sig där man är just nu och att den enda personen som kan ändra på det är man själv.

De val du gjorde igår har tagit dig hit. De val du gör idag bestämmer var du är imorgon.

En ny förälskelse kan maskera eländet under en period, men när förälskelsen svalnar så finns alla de gamla problemen kvar mer eller mindre oförändrade. Risken är också stor att du drar till dig helt fel person som kanske gör livet ännu mer besvärligt om du letar i desperation efter någon som ska fixa dig. Om du istället först själv fixar det som är fel och sedan letar efter en partner är chanserna mycket bättre för att du hittar en givande och långsiktig relation.

Om du upplever att din partner är orsaken till att du mår dåligt så kan du vara ganska säker på att känslan är ömsesidig och att ingen av er är speciellt nöjd med situationen. Istället för att försöka ändra på partnern så ta ansvar för din egen del i hur ni har det och ändra på det du kan, så är chansen stor att din partner kommer att ändras med dig. Är situationen ohållbar så finns alltid möjligheten att lämna relationen.

Oavsett vad som krävs så är det alltid ditt eget ansvar att fixa det som är fel i ditt liv och det du är missnöjd med och att forma livet till att bli så som du vill ha det, och inte förrän du inser och accepterar det kommer du att få vad du vill ha. Så länge du väntar på att någon annan ska fixa det som är fel så kommer det garanterat inte att hända någonting.

Att ta ansvar innebär förvisso arbete och jobbiga insikter men också kunskap och makt att förändra. Överlämna inte den makten över ditt liv till någon annan!

/Charlotta

2 comments

Caroline 4 mars, 2014 - 16:05

Klokt och tänkvärt inlägg 🙂

Coachen 5 mars, 2014 - 08:43

Tack Caroline, roligt att du tycker det. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI