Home Relationer/Kommunikation Försöker du passa in i andra människors liv?

Försöker du passa in i andra människors liv?

by Charlotta

Du väntar och funderar, väntar lite till och försöker luska ut hur den andra personen tänker och kommer att agera. Det är svårt, men du är inte den som ger upp i första taget, så du drar ut på det lite till medan du försöker föreställa dig hur den andra personen kommer att agera, vilka prioriteringar den gör, vilket som är det troligaste scenariot och vilka olika alternativ du själv har beroende på vilket personens slutgiltiga val blir.

Du är en mästare på vänta in andra och låta dem leda vägen, att inte ta för stor plats och att inte bränna några chanser genom att vara alltför tydlig med dina egna preferenser, utan istället avvakta och lyssna för att smidigt kunna välja den väg som bäst passar in i andras val. På det sättet undviker du att uppfattas som obekväm, att bli bortvald eller att råka i konflikt.

Men låt oss vara ärliga, hur väl fungerar den metoden för dig egentligen? Hur bra känns det att aldrig kunna vara säker på något innan någon annan har talat om vad som gäller? Vad har det gjort med din självkänslan att gång på gång bortse från dina egna önskemål och åsikter tills en dag du upptäckte att du inte ens längre är säker på vad du själv vill eller tycker?

Att försöka göra sig mer attraktiv och önskvärd genom att anpassa den man är så man smidigt passar in i andra människor liv kan tyckas som en god idé, ett självuppoffrande sätt att vara till lags, bli omtyckt och inte ställa till problem, men mer än något annat är det ett effektivt sätt att förminska sig själv och sitt eget värde.

Det är också ett sätt att presentera en väldigt otydlig bild för omvärlden av vem man är, vad man står för, vilka värderingar och prioriteringar man har och vad människor kan förvänta sig av en, för allt det beror ju på vad någon annan vill och vad någon annan föredrar.

Att anpassa sig in i relationer som man tror man vill ha är ett bra sätt att lura både sig själv och den andra personen, för ingen får det den egentligen vill ha. Ett mycket bättre sätt att först ta reda på var man har konturerna på sin egen personlighet, att finna sina egna svar på livets frågor och bli klar över vem man är och vad man vill.

När man vet hur den egna pusselbiten ser ut är det mycket lättare att hitta andra pusselbitar att passa ihop med, och inte minst blir resultatet blir så mycket bättre. Det omvända, att först hitta ett pussel man vill tillhöra och därefter försöka karva till sig själv så man passar in, är ett hårt arbete med dåliga utsikter att lyckas.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI