Home Relationer/Kommunikation Första steget till en fantastisk kärleksrelation

Första steget till en fantastisk kärleksrelation

by Charlotta

Att hitta någon att älska och att den relationen ska vara livet ut är något som ligger högt på många människors önskelista, och det borde ju inte vara så himla svårt kan man tycka när världen är full av singlar som inget hellre vill än hitta någon att leva med.

Samtidigt så är de flesta medvetna om att det räcker inte med att ha ett förhållande för att vara lycklig, utan det måste dessutom vara ett bra förhållande annars är risken stor att det tvärtom gör mer skada än nytta.

Ett bra förhållande är nog för de flesta en relation där man blir sedd, förstådd, respekterad och lyssnad på och där man har utrymme att växa och utvecklas, och naturligtvis där man delar evig kärlek och passion för varandra. Hur gör man då för att få ett sådant förhållande?

Jag skulle vilja påstå att utvecklingen på det romantiska området inte riktigt har hängt med utvecklingen på alla andra områden. Vår levnadsmiljö är numera på alla sätt helt annorlunda från för 100 år sedan men när det gäller att träffa en partner så utgår vi i stora drag från samma förutsättningar som då, så inte konstigt att det så ofta blir fel.

Vi har idag ett kontinuerligt informationsflöde om vad som händer både i närområdet och i världen, vi utsätts för ständiga impulser om hur vi bör leva och vad som är rätt och fel, och vi har stora möjligheter att utvecklas, förändras, resa och upptäcka så mycket vi vill av världen under hela livet.

Så såg det inte ut för 100 år sedan, men ändå så förväntar vi oss att vi i unga år ska träffa vårt livs kärlek och leva lyckliga tillsammans resten av livet, precis som man gjorde på den tiden när man stannade i samma by hela livet och nyhetsflödet bestod av ortstidningen en gång i veckan och grannarnas skvaller.

Förutsättningarna har definitivt förändrats och vill man öka sina chanser till ett lyckligt och långvarigt förhållande så kan det finnas anledning att lägga till ett moment i jakten på den stora kärleken. Steg ett är att hitta sig själv i det här livet, och först därefter är man redo för steg två som är att hitta någon annan att dela det med.

Att ta reda på vem du själv är, vad som driver dig, vad du behöver, vad du har för åsikter, vad du vill och vad du har för drömmar kan låta enkelt men det är inte alls så självklart i en miljö där man ständigt utsätts för yttre påverkan.

Växer man upp med att fråga i forum eller på Facebook vad andra tycker, eller med att skicka iväg ett sms för ett få någon annans åsikt innan man bestämmer vad man själv ska tycka, så kan det till och med vara en av livets svåraste uppgifter att ta reda på vad man själv egentligen har för uppfattning och värderingar.

Men om du inte känner dig själv och vet vem du verkligen är på djupet, så kan du omöjligt skapa en seriös, genuin och långsiktig relation med någon annan, för hur ska den personen då kunna lära känna dig och det som är du?

Så istället för att ha bråttom att hitta någon för att slippa vara ensam, så ta lite tid att sålla bort bruset utifrån och ta reda på vem du egentligen är utan allt det andra. När du vet det och när du känner och älskar den personen som är du, det är då det är dags att ta reda på vem den personen skulle kunna passa ihop med och vara lycklig tillsammans med.

Men glöm inte att kolla så att även den du vill dela livet med har lärt känna sig själv först, annars kan överraskningarna bli av det mindre roliga slaget.

/Charlotta

4 comments

Jane 7 augusti, 2016 - 17:17

Vilken bra och viktigt text. Tror ibland att jag är framme där, att jag har en djup självkännedom och älskar mig själv. Just nu funderar jag på om jag inte har lite kvar att jobba med, det verkar som att det kan ta lite tid att komma till djup självkännedom och älska sig själv.
/J

Charlotta 7 augusti, 2016 - 19:15

Tack Jane. Man blir aldrig fullärd på det området utan utvecklingen är livslång, men man bör i alla fall ha grunderna på plats för att ha bra förutsättningar för en relation. Du kommer sannolikt alltid att känna att du kan gräva lite djupare, och det är något att vara glad och tacksam för, men det behöver inte betyda att du inte är redo för en relation.
/C

Cole 14 augusti, 2019 - 18:53

Hej, jag lever med en kvinna som är min absoluta motsats, i alla avseeenden, vi delar dock en viktig kärna och drömmar för vår familj men våra olikheter, framförallt hennes stora behov av kärlek och bekräftelse och livslust står i stor kontrast till mitt trygga, lugna jag och mina svårigheter att visa känslor och att hålla mig känslomässigt och mentalt närvarande. Hon pratar om att skiljas till och från men vågar inte för hon behöver vårt trygga liv och vill inte få mindre tid med våra barn (2 och 4 år). Jag behöver bryta mina mönster av emotionellt självskydd för att rädda vår relation men jag sitter fast.

Charlotta 14 augusti, 2019 - 19:36

Hej Cole, välkommen hit! Det du beskriver är en ganska vanlig situation i relationer och också en vanlig anledning till separeration för att kvinnan känner sig ensam i relationen. Det är mycket positivt att ni pratar om problemen och att du är medveten om vad du behöver arbeta med, att det känns svårt till en början är naturligt och handlar om att det är något nytt som du är ovan vid. Det finns lite olika metoder att ta sig an den typen av förändring du beskriver, i grund och botten handlar det om personlig utveckling så allt du gör på det temat kommer att bidra positivt till den förändring du är ute efter. Att lära känna sig själv på djupet innebär automatiskt att man kommer i bättre kontakt med sig själv, sina känslor, sina styrkor och svagheter men också förstår varför man är som man är och vad det egentligen är man behöver för att må bra och vara lycklig. För varje steg du tar i din egen personliga utveckling kommer relationen med din kvinna att fördjupas och det känslomässiga utbyte som hon saknar kommer att bli större.

Rent praktiskt kan du t ex börja med att läsa en massa inlägg här på bloggen, du kan läsa böcker om personlig utveckling och relationer, i de flesta större städer finns det kurser man kan gå och när det gäller personlig utveckling och relationer är det också vanligt med helg- eller veckokurser där man åker iväg till en kursgård, antingen själv eller tillsammans med sin partner. Om du är ok med engelska är YouTube en guldgruva i ämnet, du kan t ex börja på Hay House sidan och leta dig vidare bland deras föreläsare tills du hittar någon som du gillar. Det viktiga är att du ser till att få in nya idéer som gör att du börjar fundera och reflektera över saker som du inte gjort tidigare. Ju mer du läser/lyssnar som handlar om personlig utveckling och relationer desto mer bekvämt och intressant kommer det att kännas, låt dig inte skrämmas av att det känns ovant och knepigt i början.

Utöver detta kan det vara till stor hjälp att ni gör något tillsammans som förstärker det kvinnliga/manliga i er relation och i det sammanhanget är pardans en fenomenal aktivitet. Många män tycker i första läget att dans är otänkbart men om det överhuvudtaget finns möjlighet för er att ta en danskurs tillsammans så försök att ge det en chans, om ni vågar ge er hän kan det göra underverk för både relationen och er båda var för sig. Mitt toppförslag är i så fall argentinsk tango, men vilken pardans som helst kan gå bra.

För att bryta mönster och komma loss från där du är behöver du ny input, nya tankar, nya handlingar, nya rörelsemönster, nya tankemönster och nya vanor. Det behöver inte vara dramatiska förändringar men det behöver vara så mycket att det påverkar dig och får dig att se saker och ting i nytt ljus. Allt handlar egentligen om att våga ta första steget och sedan kommer du att upptäcka att det inte alls är så läskigt som du tror utan riktigt roligt och då blir nästa steg mycket lättare att ta. Lycka till!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI