Home Relationer/Kommunikation Går det att älska igen?

Går det att älska igen?

by Charlotta

Att bli lämnad av en kärlek är en sorg som kan vara lika stor och lika svår som vilken annan sorg som helst. Ibland kan den till och med upplevas som svårare eftersom personen valde att lämna en, det var inte döden som kom och tog honom eller henne, utan personen gick frivilligt.

Smärtan när det händer är så stark och så överväldigande att det är omöjligt att se att det kan finnas en meningsfull framtiden utan personen, omöjligt att se hur hjärtat någonsin ska kunna rymma känslor av kärlek igen, och omöjligt att förstå hur man ens ska kunna överleva den smärta man känner.

Sorg kommer i många skepnader och bara en av dem handlar om död, att förlora en kärlek är också en sorg och behöver behandlas på samma sätt. Den behöver få ta tid, göra ont och värka ut innan man sakta kan börja acceptera att livet går vidare och att det kommer att komma bra dagar igen.

Många gånger visar omvärlden inte samma förståelse för en förlorad kärlek som när någon dör, man förväntas återhämta sig snabbare och börja se framåt kanske långt innan man är redo för det.

Och kanske tänker man på samma sätt själv, att det bara är att ge sig ut på krogen och träffa någon ny, eller i alla fall ta med någon hem för kvällen, någon som kan skingra tankarna. Men det är sällan en bra väg att gå, tillfälligt sex läker inte såret i hjärtat, det snarare irriterar det ytterligare.

När hjärtat värker och världen har rasat är det bästa du kan göra att tillåta dig själv att sörja din förlust precis så länge och så innerligt som du behöver, och att lita på att hjärtat alltid är villigt att älska igen om det bara får tid att läka först.

Ha inte bråttom, försök inte skynda på processen utan låt det ta den tid det tar. För de flesta är det välbehövligt att vara singel under en period för att få en chans att landa mjukt i sig själv igen och lägga grunden för en ny kärlek som har en rimlig chans att bli bra.

Så gråt och sörj och pyssla om dig själv, men älta inte. Att om och om igen tugga dig igenom vad som hänt, vem som sa vad, varför det blev som det och vad som hade kunnat hända istället gör bara saken värre.

Lev i nuet och upplev dina känslor, och när du lyfter blicken så se framåt istället för bakåt. Det som har hänt kan du inte ändra på, och din framtid hittar du i andra riktningen, fokusera på den istället.

Och framför allt, var trygg i vetskapen om att hjärtat är alltid villigt att älska igen, hur svårt skadat det än har blivit, bara du släpper det gamla och ger hjärtat en chans att släppa in någon ny.

/Charlotta

9 comments

J 6 oktober, 2016 - 15:36

🙂

Vilsen singel 6 oktober, 2016 - 16:26

Ja om det vore så enkelt att bara invänta att hjärtat är villigt att älska igen, men jag åtminstone vill ju helst få min känslor bekräftade och besvarade från någon annan människa. Det är ju så att man måste vara två för denna pardans och det är ju tyvärr så att tycke måste uppstå hos båda helst samtidigt för att man ska bli ett par och vara älskad. Det är stora chanser att jag gillar någon väldigt mycket, det är något mindre chanser att någon gillar mig och att den jag gillar dessutom ska gilla mig, den möjligheten är liten om vi pratar om en partner,se bara hur många hushåll det finns i Sverige som består av en person. Sannolikheten att ens känslor blir besvarade är liten oavsett hur villig man är att älska. Sen har jag många vänner som jag tycker bra och som gillar mig men det är inte samma sak som besvarad kärlek från en partner.

Charlotta 6 oktober, 2016 - 17:59

Har du funderat mer på vad vi pratade om förra gången, om du på allvar släpper in dem du möter, om du verkligen sänker garden och vågar vara sårbar?
/C

S 6 oktober, 2016 - 20:47

Detta med att leva i nuet, vill det och önskar det. Hur gör man? Har du några konkreta tips? Tack, för allt klokt du skriver, jag läser varje dag!
/ S

Charlotta 6 oktober, 2016 - 21:12

Tack för att du läser! Här är några inlägg som kan ge dig en del tips.
Låt promenaden bli en övning i mindfulness
Ta kontroll över tankarna
Rensa i den mentala röran
/C

H 6 oktober, 2016 - 22:11

Hej men att bli lämnad av en kärlek är ju ett val ens föredetta partner gjort tycker jag. Det är ju smärtsamt och ledsamt fast nog är det skillnad med sorg till en som lämnat den här världen pga av död skulle jag vela säga.

Charlotta 6 oktober, 2016 - 22:57

Det är väldigt olika hur olika personer upplever det, för vissa kan det kännas ännu svårare att någon lämnar dem frivilligt och kanske dessutom går till någon annan. Det kan vara lättare att acceptera att en person inte finns längre än att den finns men att man inte har tillgång till den och att den inte vill vara en del av ens liv längre. Känslan av att bli bortvald är för många den svåraste av alla.
/C

Cajsan 6 oktober, 2016 - 23:47

Och hur gör man för att sänka garden, släppa in någon och våga vara sårbar? Det är ganska många år sedan relationen med ”mannen i mitt liv” havererade på ett mycket smärtsamt sätt och jag har fastnat i att inte låta någon såra mig igen. Fast jag vill egentligen möta kärleken igen. Vill inte leva ensam resten av livet men tiden springer iväg. Tycker också det är svårt att bara möta någon så där spontant som man kanske gjorde när man var yngre. Är det enda sättet att bestämma sig och hoppa via nätdejting? Är dock så rädd att bli besviken…och sviken…och sårad…

Charlotta 7 oktober, 2016 - 10:12

Första steget är att själv bli medveten om sina känslor och var man har sina skyddsmurar, och det gör man genom självrannsakan, att analysera varför man agerar som man gör och vad som ligger bakom, samt hur man skulle vilja reagera istället. Man kan också använda andra människor som förebilder, se dig omkring och leta efter någon som du uppelver som öppen, varm och lättillgänglig och analysera hur den personen agerar mot andra, vilka energier personen sänder ut, vad det är som gör vederbörande så tilltalande, och sedan härmar du de egenskaperna på ditt eget sätt. Nätdejting passar en del men inte alla, känner du att det är något för dig så använd det gärna, men se det inte som enda vägen för att träffa någon.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI