Home Relationer/Kommunikation Har du för mycket drama i ditt liv?

Har du för mycket drama i ditt liv?

by Charlotta

För att kunna svara på den frågan behöver vi först definiera vad drama är. Drama är när någon förstorar upp situationer och händelser orimligt mycket eller när någon genom sitt agerande eller sin inställning skapar problem där det egentligen inte finns några. Det kan gå åt mycket kraft och energi för att hantera drama, ofta helt i onödan.

Om du är en person som lever med drama så vet du hur dränerande det kan vara och hur hopplöst det kan kännas när allting blir så oerhört komplicerat trots att det hade kunnat vara så enkelt. Vet du vem det är som skapar dramat i ditt liv? Är det någon i din närhet eller är det kanske du själv? Drama kan bli en ond cirkel, om en börjar så hakar den andra på, för att ge igen med samma mynt eller av ouppmärksamhet eller oförmåga att bryta mönstret. Så från ingenting kan monumentala problem byggas upp som en mur mellan människor trots att där egentligen inte finns något problem från början.

Men var kommer dramat ifrån, vad handlar det om? Ingen vill väl bråka i onödan? Drama har ofta sitt ursprung i osäkerhet, ett behov av att själv framstå som mer betydelsefull på någon annans bekostnad, eller ett behov av att ge igen, att få någon annan att känna sig dum, okunnig eller ointressant. Drama kan ses som en sorts härskarteknik som används för att trycka till någon annan på ett indirekt sätt utan att själv behöva står för det man gjort.

Vill man undvika att skapa drama så heter nycklarna kommunikation och ödmjukhet, istället för att anta det värsta, feltolka och dra slutsatser så väljer man att tro det bästa och att forsätta med en öppen kommunikation där man kan få svar på sina funderingar. Vill man undvika att bli indragen i drama så håller man ögonen öppna efter situationer som blåses upp som stora mörka ballonger men som egentligen inte innehåller något annat än luft, och så avstår man från att vara delaktig i att blåsa upp ballongen ytterligare utan sticker hål på den istället.

Även om det bara krävs en person för att starta ett drama så krävs det två personer för att det ska kunna fortgå och utvecklas, så lever du med mer drama än du vill ha så är första steget att själv sluta delta.

/Charlotta

2 comments

Peter 14 mars, 2015 - 11:27

”Igiur qui desiderat pacem, praeparet bellum” – Den som önskar fred må förbereda sig för krig.

Väldigt träffsäkra artiklar 🙂
Måste finnas en stor erfarenhet och intresse bakom. Kan känna att nästan allt stämmer till punkt och pricka på vad en själv varit med om.
Kan gälla jobbet kan gälla privatlivet.

Ser sådana likheter. Och jag kan hålla med till fullo om att det finns en väldigt enkel lösning, för den som vill.
Jag själv började helt enkelt lyssna och höra på vad som sas. Förstod jag inte sa jag det och fick förhoppningsvis det förklarat för mig på ett sätt som jag förstod.
Svar las därefter fram på ett betydligt ödmjukare sätt än jag gjort på 10 år. Och det är inte tu tal om att ens tänka tanken på att dra ner brallorna på någon offentligt.
Krititk tas enskilt och beröm ges offentligt !

Finns nog en del som funderar över vad som hänt mig de senaste snart 5 månaderna.
Men jag väljer verkligen mina krig. Sättet jag styr mig mot ger mig en helt annan inre tillfredsställelse än vad jag känt tidigare.
Mycket roligare att leva med sig själv när man kan ha huvudet högt.

Fick en väldigt glädjande feed back igår. Jag skickade ett mycket varmt tack till ett företag för att de är så suveränt duktiga på det de gör.
Och av en slump träffade jag en anställd i affären som berättade att hennes chef tämligen omgående spridit mailet till alla som jobbade där. Sagolikt gjort av chefen och en härlig känsla för mig.

I annat fall vet jag att jag blivit utsatt för krigsförberedelser i samband med separation. Kan bara tänka mig hur peppning var inför det som komma skulle. ALLA, absolut ALLA, förväntade sig ett krig.
Det kom aldrig. Var inte ens i närheten av att blossa upp. Fast vissa delar var så otroligt jobbiga och sårande för mig och höll på att få mig att bryta ihop på riktigt. Tog jag mig igenom stormen med väldigt högt buret huvud.
Jag hade ju börjat kommunicera några månader tidigare. Jag kände att fast det stundtals var svårt och tungt, fanns där en inre frid när det jobbiga var över.
Näringen för de som lever av att skapa ”Draman” kom aldrig dem till lags.

Kontentan – Kan bara bocka och buga för det du skriver. Och man/jag kan nog aldrig få höra sådant här för mycket. Trots att jag verkligen nu går på rätt stig.
Ni som ännu inte provat. Gör det. Avstå från att göda en eld som kan ha en tendens att växa sig enormt stor.
Om inte annat kommer ni sova gott på natten 🙂

Coachen 14 mars, 2015 - 12:05

Tack igen Peter för att du så frikostigt delar med dig av dina erfarenheter och upplevelser, det är ovärderligt att få ta del av andras syn på saker även om de i stort överensstämmer med ens egna. För precis som du skriver så behöver vi påminnas om vilka val vi gör och hur de valen formar livet, inte minst för att det sprids så mycket negativa energier i vår värld som det kan vara lätt att dras med i, även om man egentligen vet bättre.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI