Home Relationer/Kommunikation Hur får man någon annan att göra rätt val?

Hur får man någon annan att göra rätt val?

by Charlotta

Har du varit i situationen där du ser någon i din närhet som begår misstag, som fattar fel beslut, som gör fel val, eller som bara låter livet rulla på utan att fatta några beslut eller göra några val alls samtidigt som du själv tydligt kan se hur mycket bättre den personens liv skulle kunna vara om de bara följde dina råd? Så du erbjuder dina råd och är säker på att allt ska bli mycket bättre. Men när du träffar personen en tid senare och inget har hänt utan samma problem fortfarande är aktuella så undrar du så klart varför personen inte har följt dina utmärkta råd. Vanligtvis består förklaringen av en rad undanflykter som egentligen inte betyder något.

Så hur gör man då får att få någon annan att välja rätt? Hur öppnar man ögonen på någon så att de kan se situationen som man själv ser den och göra det som är bäst för dem?

Svaret är dessvärre att det gör man inte, och det finns huvudsakligen två anledningar till det. Den första är att hur väl du än vill kan du inte veta vad som är rätt för någon annan. Du kan mycket väl veta vad som hade varit rätt för dig i motsvarande situation och det är ofta denna vetskapen som ligger till grund för den egna övertygelsen, men för att det hade varit rätt för dig betyder det inte nödvändigtvis att det är rätt för någon annan. Det andra är att även om din lösning är rätt så är det inte säkert att personen är redo för den. Allt beslutsfattande och alla val är en process som ibland går snabbt och ibland långsamt och som ofta påverkas av en massa olika omständigheter där någon utomstående sällan eller aldrig har kännedom om alla de ingående parametrarna. Så lösningen kan vara rätt i sak men fel i tid.

Men om man inte kan få någon annan att göra rätt val, vad kan man då göra? Jo, man kan presentera sin syn på saken. Inte i termer av att ”så här ska du göra” utan istället som ”det här kan vara ett alternativ” eller ”så här skulle jag gjort”. På det viset presenterar du din lösning utan att sätta press eller ställa förväntningar på personen och du ger personen utrymme att göra sin egen bedömning och lägga in sina egna värderingar. Det är också större chans att personen tar lösningen till sig och blir intresserad om du inte försöker tvinga på den utan presenterar den som ett alternativ av flera, även om du innerst inne tycker ded är det enda rätta.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI