Home Relationer/Kommunikation Hur fel fokus skadar relationen

Hur fel fokus skadar relationen

by Charlotta

Det finns olika sätt att bry sig om sin relation på, olika sätt att visa hur viktig relationen är, hur viktig partnern är, hur gärna man vill att det ska vara för alltid och hur rädd man är att förlora det man har.

De olika sätten kommer ur samma önskan, att man vill relationens bästa, att man vill att kärleken, tilliten och passionen ska växa och att banden ska bli starka och tåliga. Och båda sätten gör att man investerar tid och energi i relationen, men medan det ena sättet ger mycket goda förutsättningar för en lycklig relation så är det andra sättet en snabb väg till uppbrott.

För den som visar sin omsorg om relationen genom att vara rädd för att den ska ta slut, att oroa sig för vad partnern gör när man är på skilda håll eller för vad partnern tänker om framtiden, så är utsikterna tyvärr dystra.

Samma sak om man lägger fokus på sig själv, hur man borde vara för att vara värd sin partner, hur man tror att partnern vill att man ska se ut, hur man ska agera, vad man ska tycka om och att man på olika sätt förmodligen inte är bra nog utan behöver ändra på sig för att matcha sin partner.

Tanken bakom dessa sätt är god men de valda metoderna kommer inte att ge det önskade resultatet. Fokus hamnar på en framtid som ännu inte existerar och kanske aldrig kommer att existera respektive på personliga egenskaper som egentligen inte heller existerar. Ingenting av det handlar om de två verkliga människorna i relationen just nu.

Fokusera istället på det som verkligen är. Ni båda har valt varandra av en orsak, av det ni såg och upplevde hos varandra, lita på den attraktionen och låt de sidorna komma fram och komma till sin rätt.

Lägg engagemanget på det fina som finns mellan er just nu, det ni ser och uppskattar hos varandra i just den här stunden. Belöna och förstärk det som är bra i samspelet mellan er utan rädisa för hur länge det kommer att vara eller om det finns yttre hot.

Genom att lägga energin på framtiden och hoten blir relationen svagare, men lägger man istället energin på nuet och att värdesätta det som är bra så blir relationen starkare. En relationen dör nästan aldrig av hot utifrån, utan nästan alltid av näringsbrist inifrån.

/Charlotta

11 comments

Johanna 30 november, 2016 - 18:42

Näringsbrist inifrån! Intressant. Jag vill gärna träffa någon och så, men just nu känner jag mig väldigt tömd på energi och hopp. Vill fylla på mig själv, men har glömt hur man gör..känns lite som jag fastnat i negativa tankar eller att självkänslan sjunkit. Det kan hända roliga saker som jag uppskattar, men mitt normaltillstånd känns rätt dystert och ledsamt. Lite som att jag inte känner mig värd att va med, känner mig utanför..men har nog skapat det själv. Hur ska jag fylla på mig?

Charlotta 30 november, 2016 - 18:50

Intressant att du börjar med ordet ”näringsbrist”, för min första fråga måste bli om du tar tillskott av D-vitamin? Det du beskriver låter nämligen som D-vitaminbrist.
/C

Johanna 30 november, 2016 - 20:44

Jag äter chlorella-tabletter med D-vitamin i..sen någon vecka tillbaka. Så man kan bli så deppig av det?

Charlotta 30 november, 2016 - 21:04

Det är nog snarare så att du blir deppig av att du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin, D-vitaminbrist är en vanlig orsak till nedstämdhet. Den här årstiden behöver de flesta minst 2000 IE per dag, har du brist kan du behöva ta det dubbla under en period.
/C

Johanna 30 november, 2016 - 21:23

Okej, får börja knapra då! Men känns som hjärnan går på högvarv, men kroppen är trött. Får sluta tänka så mycket…

Charlotta 30 november, 2016 - 21:32

Chlorellan är kraftfull så det är inte alls konstigt om du känner av lite utrensning av den, utrensning kan kännas som stress i kroppen, huvudvärk, yrsel eller kass mage. Drick mycket vatten och känns det jobbigt så minska dosen en tid. Satsa på ett separat D-vitamintillskott också, jag tror det kommer att hjälpa dig.
/C

Hanna 1 december, 2016 - 08:08

Tack för klokt inlägg, har delat detta och jobbar vidare i min relation i dessa tankar och handlingar <3

Charlotta 1 december, 2016 - 09:39

Tack Hanna!
/C

Marie 2 december, 2016 - 11:43

Hittade den här sidan då jag googlade efter artiklar om tillit!
Lämnat ett 30 årigt dysfunktionellt äktenskap, fann den passionerade kärleken. Men raserade den med min skadade tillit!
Jag har ett arbete framför mig, hittat så många bra ord och tankar här!
Tack!

Charlotta 2 december, 2016 - 11:48

Välkommen hit Marie! Det kan kräva lite arbete att bryta gamla invanda mönster, men att bli medveten om dem och uppmärksam på dem är första steget och där är du redan. Härifrån blir det bara bättre. 🙂
/C

Marie 2 december, 2016 - 12:29

Tack! <3

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI