Home Relationer/Kommunikation Hur man bemöter ilska

Hur man bemöter ilska

by Charlotta

Vi människor är väldigt olika även när det kommer till ilska och gräl, en del har inget behov av att bli arga eller att gräla, andra gör vad som helst för att undvika konflikter och andra ser det som det mesta naturliga i världen att man grälar så stickorna ryker emellanåt när åsikterna går isär. Var och en blir lycklig på sin fason och det smarta är naturligtvis att följa sina egna instinkter och behov. Ibland kan ett ordentligt gräl till och med vara precis vad en relation behöver, att få blåsa igenom rören på högsta hastighet tills luften går ur och sedan boota om humöret och gå vidare.

Det är när irritationen aldrig riktigt går över och grälen hela tiden finns precis runt hörnet som det blir jobbigt. När vad som helst eller ingenting kan få en person att gå i taket och omgivningen tassar på tå för att undvika ännu ett utbrott. Många tonårsföräldrar känner nog igen den situationen, när ingenting man gör är rätt eller bra nog och vad man än säger får man höra hur korkad man är och att man inte förstår någonting, men det behöver naturligtvis inte bara vara tonåringar som är lättretliga, även vuxna människor kan hamna i perioder av överdriven ilska som går ut över omgivningen.

Hur ska man då göra för att inte hela tiden hamna i gräl över småsaker? Ofta är orsaken till de frekventa utbrotten att det finns uppdämd frustration i grunden, missnöje och irritationsmoment som inte har klarats upp och som ligger och skaver, och så fort personen blir lite upprörd över något så kommer allt det gamla tillbaks igen.

Ett sätt är att prata igenom allt efterhand som det kommer och se till att verkligen gå till botten med känslor och åsikter så att det inte finns utrymme till att samla frustration på hög, men ibland är situationen redan så infekterad att det inte är möjligt och då kan man använda sig av en metod som kallas ”Mer då?”.

Mer då?-metoden går ut på att personen som är arg ska få ur sig allt som skaver och irriterar och förutsätter att motparten har förmågan att vara samlad och generös och bara ta emot allt som kommer utan att gå till motangrepp. Låt personen explodera och vräka ur sig alla tänkbara anklagelser och förebråelser utan att bemöta det. Om det är nödvändigt så låt bli att lyssna alltför mycket och framförallt ta inte det som sägs personligt. Varje gång den arga personen börjar varva ner och tappa fart så säger man ”Mer då?” och uppmuntrar till att dra fram fler gamla spöken ur garderoben och vädra dem tills luften går ur.

Här gäller det att vara beredd på att det kan komma både högt och lågt, gammalt och nytt och den enda uppgiften man har är att stå kvar och ta emot medan det blåser om öronen och så snabbt som möjligt låta allting rinna av igen. När man har sagt ”Mer då?” så många gånger att det inte kommer mer från den som är arg brukar ilskan också avta och det är inte ovanligt att allt det arga plötsligt försvinner och att personen nästan blir lite förvånad över att ha tömt ur sig all frustration.

Börja inte prata om det som kom upp i det läget, utan gå och gör något helt annat, ta en fika eller en promenad eller se på TV eller vad som helst som inte har med det som nyss hände att göra. Vid ett senare tillfälle när båda hunnit hämta sig från upplevelsen kan det vara en god idé att prata igenom en del av det som kom fram, om det behövs, men inte direkt efter.

Effekten av att få vräka ur sig allt man är missnöjd med till någon som bara lyssnar utan att säga emot är obetalbar, dels för att man känner sig lyssnad på och dels för att det kan inte bli ett riktigt gräl om den ena parten aldrig säger emot utan bara lyssnar. Utnyttjat på rätt sätt kan det här vara ett väldigt effektivt verktyg och bli en positiv vändpunkt i relationen.

/Charlotta

2 comments

Leva-Kerstin 2 maj, 2016 - 18:38

Hej

Intressant sida jag hittat här. Psykologi är mitt stora intresse och bonusen är att utvecklas själv. Hit kommer jag tillbaka.4

Tack!

Charlotta 2 maj, 2016 - 18:44

Välkommen Leva-Kerstin, vad roligt att du hittat hit! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI