Home Relationer/Kommunikation Hur man bygger en hållbar relation

Hur man bygger en hållbar relation

by Charlotta

Bra relationer är något som står högt upp på önskelistan hos alla, något som de flesta prioriterar och som många till och med tycker är värt en del uppoffringar, och ändå är det just relationer som ställer till så mycket problem.

Detta leder till insikten att det inte är helt enkelt att välja rätt person, och att det förmodligen inte är så enkelt som att bli kär och leva lyckliga resten av livet. Hur gör man då för att välja rätt person, vad ska man gå på om man inte kan gå på sina känslor?

Frågan är vilka känslor det är man låter styra, är det attraktionen, förälskelsen, lusten? Låter man den sortens känslor styra vid valet av partner är risken stor att lyckan blir kortvarig, att känna attraktion och lust till någon har väldigt lite samband med att kunna leva lyckliga tillsammans, för det krävs mer, betydligt mer.

Hur förförande förälskelsen än kan vara och hur övertygad man än är i just den stunden, att de känslor man har kan kompensera för allt annat, så kommer dagen då förälskelsens glöd falnar och vardagen tar vid. Om lust och attraktion då var allt man delade så börjar snart jakten på någon ny som kan återuppväcka de känslorna.

För att veta vilka egenskaper och kvaliteter man behöver för att trivas i en långvarig relation så behöver man börja med att ha en bra relation till sig själv, att veta vem man är, vad man vill ha, vilka värderingar man har, vad man vill bidra med i en relation och vad man är beredd att kompromissa med.

Först när man verkligen känner sig själv på djupet, både i goda tider och i dåliga, så kan man veta vilken typ av partner man passar ihop med, vilka kvaliteter man ska leta efter och vilka prioriteringar man ska ha.

Fysisk attraktion är för de flesta en nödvändighet, men det räcker inte långt om det är det enda som finns. Värden som att kunna lyssna, att visa förståelse, att vara genuint intresserad av den andra personen, att vara pålitlig, omtänksam, att vara generös med sig själv och sin tid, och att dela värderingar, humor och livsstil är sådant som gör att relationen överlever även de svåra perioderna, även dagar då man har långt till lusten men nära till ilskan.

När du känner dig själv, inte den glättade bilden av den du önskar att du var, utan den råa bilden av den du verkligen är, så blir det också så mycket lättare att välja rätt person att bygga en hållbar relation med.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI