Home Relationer/Kommunikation Hur man tar sig in i gemenskapen

Hur man tar sig in i gemenskapen

by Charlotta

Visst finns det människor som välkomnar nya bekantskaper in i gemenskapen, men generellt så är vi svenskar väldigt dåliga på att umgås, dåliga på att bjuda in, dåliga på att vara generösa med vår tid och oss själv.

De flesta människor har en liten klick som de umgås med regelbundet, och de har alla högtider och festliga tillfällen inbokade med samma återkommande grupp, för det har blivit tradition. Midsommar med sommargänget, semester med släkten, kräfskiva med grannarna, festival med skolkompisarna, dammiddag med tjejgänget, konsert med kollegorna osv.

Traditioner och vanor som växt fram genom åren och som enkelt smälter in i den stressade och för övrigt fullproppade vardagen av jobb, familj, träning, fritidsaktiviteter, städning och sjuka släktingar. De flesta av oss lever på gränsen till vad vi orkar med, medvetet eller omedvetet, och allt som innebär ett avsteg från det vanliga medför en ansträngning som oftast känns övermäktig.

Har man en gång hamnat utanför den livsstilen så kan det vara mycket svårt att ta sig in. Det kan finnas många anledningar till att man hamnar utanför, men skilsmässa, långvarig sjukdom eller att man är inflyttad är nog några av de vanligaste. Det positiva är att det går att bryta sig in i gemenskapen, det negativa är att det kan ta både tid och kraft och man kan behöva stålsätta sig mot att bli avvisad.

Det första du ska göra om du har svårt att skaffa nya vänner är att övertyga dig själv om att det inte handlar om dig, människor tackar inte nej eller låta bli att bjuda in för att det är fel på dig eller att du inte duger, utan för att de inte orkar, inte har tid, glömmer bort eller har andra prioriteringar. Det betyder inte att de inte har trevligt tillsammans med dig, utan bara att deras liv förmodligen innehåller lite mer än vad de egentligen orkar med.

Rent praktiskt så är det du som kommer att få göra jobbet för att bli en del av någons befintliga vänskapskrets, du kommer att behöva ta initiativet gång på gång utan att förvänta dig något tillbaka, du kommer att behöva bjuda samma personer om och om igen utan att bli bjuden tillbaka, och du kommer att behöva vara den glada och trevliga vännen som ger betydligt mer än hon får under ganska lång tid innan du har etablerat så starka band med personerna att du fått en naturlig plats i deras liv. Först när människor spontant börjar inkludera dig i sina tankar, sitt liv och sin planering kommer de att börja ta initiativ och bjuda tillbaka.

Men det finns faktiskt genvägar, och de genvägarna heter gemensamma intressen. Eftersom den kritiska faktorn är tid tillsammans, tid för att etablera en relation och lära känna varandra på djupet, så fungerar det väldigt bra att lära känna nya människor genom någon form av aktivitet eller fritidsintresse. Situationer där man automatiskt och regelbundet tillbringar tid tillsammans och har möjlighet att prata gör att steget till andra typer av umgänge blir betydligt kortare.

Som av en händelse så är sommaren dessutom bästa tiden på året för nya bekantskaper. Under den lite varmare årstiden tinar till och med vi kylslagna svenskar upp en aning och blir mer öppna för nya kontakter. Så ta tillfället i akt och bjud in till sommarfest och följ sedan upp med festivalbesök, picknick, glassfika i parken, receptprovning och en mysig höstfest, så är du redan på god väg att börja etablera nya vänskapsband.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI