Home Relationer/Kommunikation Hur mycket ska man tåla?

Hur mycket ska man tåla?

by Charlotta

Man vill ju inte framstå som gnällig och lite får man väl tåla? Skulle man protestera varenda gång någon annan människa säger eller gör något som man tar illa vid sig av så skulle man ju få säga till dagarna i ända ibland, så man får väl helt enkelt lära sig att ta en del och försöka att inte bry sig. Eller?

Nej, säger jag. Du ska inte behöva tåla någon form av elakheter och du ska definitivt inte ha som målsättning att lära dig att tåla dem. Om omgivningen tycker att du är gnällig så är det bara ett sätt för dem att ducka sitt eget ansvar att stå för sina ord och handlingar och istället skjuta över skulden på dig, och det är fulspel av första klass. Saker som sägs eller görs för att såra, förminska eller underminera är aldrig okej och det är ingen ursäkt att vederbörande inte menade det eller insåg att det var sårande.

Men hur gör man då för att få människor att sluta behandla en nedlåtande eller sårande?

Ja, saken är den att det blir svårare ju längre man väntar. Det vill säga har du en gång gått med på att andra får behandla dig på ett visst sätt så är det svårare (men absolut inte omöjligt) att ändra på det än om du är tydlig från första början med vad du accpeterar och inte accepterar.

Det finns ett gammalt talesätt som handlar om gumman som skulle gå ut och hämta in ved till spisen. Gumman var lite lat och förtog sig hellre än gick två gånger så hon började lasta på vedträn på sin utsträckta arm, alltmedan hon för varje vedträ upprepade orden ”Orkar jag den så orkar jag nästa också.”. Till slut hade gumman lastat på så många vedträn att hon knappt orkade hålla armen uppe längre och insåg då att hon inte skulle kunna ta sig in i stugan med sin tunga last, så då började hon lasta av vedträn igen och för varje klabbe hon lade tillbaks sa hon ”Orkar jag inte den så orkar jag inte nästa heller.”.

Lite på samma sätt fungerar det med vad du accepterar från andra människor, om du tillåter att de säger något lite dumt till dig så räknar de med att om du tåler det och då tåler du lite till, och lite till och ganska snart så får du stå ut med betydligt mer och värre saker än du någonsin hade tänkt dig.

Om du däremot säger stopp och sätter ner foten första gången någon säger något olämpligt till dig så blir effekten den motsatta och människor börjar tänka att om du inte tåler det så tåler du inte andra fåniga eller elaka kommentarer heller så då är det bäst att inte slänga ur sig några dumheter alls till dig.

Har du inte redan bestämt dig för var din gräns går så är det dags att göra det nu. Är det okej att din partner säger att du ser trött och tråkig ut? Är det okej att chefen titt som tätt glömmer att informera dig? Är det okej att din bästa kompis hjälper alla andra att flytta men är upptagen när du ska flytta

Om du inte tycker att det är okej men accepterar det ändå för att det inte är så stora grejor och inget som är värt att bråka om så har du just accepterat det första vedträet och sedan är det bara för dem att börja lasta på för tåler du det så tåler du nästa också.

Om du inte tycker det är okej så säg till direkt att ”Det där du sa just nu gjorde mig ledsen och jag accepterar inte att du säger sådana saker till mig.” eller ”Jag accepterar inte att bli behandlad på det här sättet.”. Hjälper inte det så är det dags att fråga dig hur mycket den personen egentligen bidrar positivt till ditt liv och om det är värt det, eller om du kanske ska avsluta relationen eller i alla fall dra ner den till ett minimum.

Livet blir inte bättre för att du lär dig tåla skitsnack, det blir garanterat sämre, men det är du själv som måste sätta gränserna. Kom ihåg att ingen människa kan behandla dig illa mer än en gång utan din tillåtelse!

/Charlotta

17 comments

Herr Dunderbar 2 juni, 2014 - 20:22

Väldigt bra och tänkvärda ord du har fått ner på ett charmigt sätt.
Det är klart att man inte ska behöva att någon är elak mot en.
Men jag är en sådan som lever mitt liv och kissar i motvind, om man säger så.
VI har våra svenska normer hur man förväntas bete sig som vuxen…som jag tycker är så tråkiga och stela.
Jag är glad, skrattar högt, gillar att ge folk komplimanger för det ena och andra, för jag tycker om att göra folk glada.
…pratar med okända personer…

Jag är väldigt osvensk och jag får dagligen skit från folk, både i min blogg och på stan där jag bor.
Men jag struntar i detta… jag är mig själv och vet att jag inte sårar någon annan när jag lever som jag gör.
Jag vet om att folk tycker det ena och andra om hur jag lever…
Som svensk förväntas man ju nästan be om ursäkt för att man finns.
Om man dessutom som jag, har funktionshinder…så förväntas man ju mer eller mindre vare sig synas eler höras, än mindre vara glad..

Coachen 2 juni, 2014 - 21:07

Hej Herr Dunderbar och tack för din kommentar!

Vad härligt att du vågar ta för dig och stå för den du är även om du ibland får mothugg från omgivningen. Det behövs människor som inte är rädda för att sticka ut och vara annorlunda och inte minst vara sig själva, och som dessutom sprider kärlek och positivism omkring sig. Tråkigt att omgivningen inte alltid ser det goda du gör eller har svårt att ta det till sig, men roligt att höra att du inte låter det stoppa dig. Det låter som om du verkligen drar ditt strå till stacken för att göra världen lite gladare och lite roligare, forstätt så! 🙂

/Coachen

LIS 15 september, 2017 - 12:59

HEJ

jättebra sida fick mig att fundera.Lite om mig själv är 53 år skild med 3 barn som är alla över 20 år o gifta o sambo.är utbildad mentalskötare o förtidspensionär sen jag var 32 år pga svår social fobi o panic ångest o äter mycket medicine.jag har alltid valt fel man verkar det som då alla varit psykopater speciellt 2 st som är Polis befäl.Sen 9 år tillbaka lever med en man på 52 år och jag är född I Lund men flytta upp till Kalmar pga denna man jag träffa på internet.i början erkände han att han var alkholist men gått I terapi så ej tagit en droppe sen 8 år tillbaka så vi dricker ej här hemma.
Vi förlova oss fort o flytta ihopa direct.
Nu är det så att jag har tålamod till max och alla sager jag är förr snäll men han är dum o elak o kontroll behov.
Eftersom han jobbar 8 timmar sen kör var dag till gym o sen spelar golf så ses vi max 20 min per dag och han sager att han vill ha egentid.Ingen av oss har varit otrogna o vi har ej haft sex på 18 mån han skyller på mig o jag på honom då han också äter Zoloft så tror han inte vågar saga att han kan.
Men problemet är det du skrev hur mycket skall man tåla.Var dag gnäll på att jag städar dåligt och tvättar dåligt o diskar dåligt men min mat är kanon bra.Vi har 6 hundar då det är mitt sällskap då han är ej hemma o vi gör inget ihopa mera som förr.
Men tex idag så ville jag att han skulle hämta medicine men sa han kanske inte hinner och då sa jag att hur det kan komma sig att han hinner gå på gym o då sa han att vad gör du då ,att jag bara latar mig vilket jag ej gör.
han tjatar o gnäller hela tiden om tvätt o städning o att jag går hemma skall sköta allt och han får frukost på sängen var dag och alla sager han har det för bra och jag får plocka undan hans kläder o lägga in o hämta ut disk från vardagsrum det orkar han ej förr han sover där pga jag har 6 hundar I sängen.Så vi delar inte sang och sen lägger vi oss olika.
Men jag blir över nervös av han men det går ej att prata med han då han hela tiden lägger över all skuld på mig ,han har aldrig fel bara rätt.Sen blev han svets chef så det steg han åt huvudet o sen är han I medelålders kris det skall vara gym var dag o guldkedjor hals o spegla sig o köper nya kläder o håller på.
Alltid jag som sms att jag älskar han o han svarar samma tillbaka.
men nu är jag ganska trött på detta.Nu är det dags att sätta ner foten för jag tolererar inte hans elaka sätt mot mig.Det är var dag gnäll o speciellt när han är trött och undrar om han verkligen älskar mig eller vill bara ha en piga för jag känner mig som en piga.
vad skall jag göra?Har varit rädd att ställa han mot väggen då rädd att jag måste flytta då huset är hans o jag har flyttat 44 mil upp från allt och liten pension så svårt att få lägenhet.
Sen kommer alltid med undan skyllningar att han kan inte bära förlovningsring pga han svetsar rädd att den går I sönder sen har jag sagt han kan ha den I guldkedjan men då sager han att han kanske tappar den.
Sen sager han om jag sager något att det finns unga kvinnor som gärna vill ha en äldra man o då sager jag men ta dom då.
Det går liksom inte att prata med honom förr han lyssnar inte o kommer bara med alla mina fel.
Hur mycket skall man tåla?Jag blir över nervös när han skäller på mig Ge mig råd förr jag har tänkt saga till han hur jag känner mig men då kommer han bara med ”om du inte trivs så gå” och inte så trevligt att höra och han är DR hyde o Mr Jekyll så ena stunden så sen andra så.
mest negative än positive.Jag behöver hjälp

Charlotta 15 september, 2017 - 13:17

Hej LIS, välkommen hit! Det låter onekligen som att du följer ett visst mönster i ditt val av män, och tyvärr inte ett mönster som är till ditt eget bästa. Av det du beskriver skulle jag tro att även denna man har en hel del narcissistiska drag precis som dina tidigare män, och du vet säkert av erfarenhet att det är inget man med lätthet ändrar på. Att du ska kunna få din sambo att förändras är nog tyvärr inte så troligt, så vad du behöver göra är att fråga dig själv om du är beredd att leva så här i utbyte mot de praktiska och ekonomiska fördelarna det ger, eller om det är värt det att avsluta relationen och få lägre levnadsstandard. Om du skulle välja att lämna relationen så vill jag uppmuntra dig till att fundera över vad det är som gör att du dras till den här typen av män, och ta reda på vad du behöver göra för att bryta det mönstret och ha möjlighet att hitta en man som uppskattar dig för den du är.
/C

LIS 15 september, 2017 - 13:54

HEJ

tack för ditt svar men han har inte varit sån förrut efter 7 år så börja han förändra sig då han fick chefs jobbet och börja på gym.Innan dess sms han var dag han älska mig o fråga var dag om jag trodde på oss I framtiden men ej frågat mera så helt plöstligt blivit ointresserad av sånt .Så något har hänt men han sluta dricka för min skull.
han har haft flera förhållande men han precis som jag har blivit otrogna av våra partners så där har vi alltid haft samma åsikt.
Så jag har alltid gjort som han sagt inte vågat men nu är jag trött på det så tanker sätta ner foten så får vi se hur stro kärleken är.
Du vet ju inte hela min livs historia men har alltid varit rädd sen barn att bli lämnad o det sitter I än idag så svårt att vara I konflikter då jag är livrädd att bli lämnad ensam.
Detta kan jag ej hantera mer än med medicine o har en bra psyk över läkare som ger mig Zoloft,xanor,sobril I 24 år utan uppehåll.
Även haft magsår så tar losec då jag är en person som lätt blir nervös så vågar aldrig ställa till med bråk pga den anledningen.
Så alla sager han har det förr bra o det kommer han inte få av någon annan förr han vill bli väckt med frukost på sang sen god mat och man skall tvätta speciellt o städa.
Jag t o m får elda I pannan då han ej orkar så vi får varmvatten så han är ett stort ego

men tack för svar

MVH LIS

Charlotta 15 september, 2017 - 14:19

Hej igen LIS! Okej, då missförstod jag dig. Har han varit annorlunda tidigare så kan det naturligtvis finnas chans att han blir sitt gamla vanliga jag igen. Då kan det vara en god idé att du markerar för honom att du inte accepterar att bli behandlad som piga och berättar hur du vill att ni ska ha det istället. Lycka till!
/C

Lis 15 september, 2017 - 18:41

Hej tack för svar o undrar var kan man köpa din bok ? På internet. Mvh Lis

Charlotta 15 september, 2017 - 19:32

Väl bekomme! Ja, boken finns i de flesta nätbokhandlar som AdLibris, Bokus, CDON osv. Det lättaste är att söka på mitt efternamn Rexmark i bokhandels egen sökruta så kommer den upp.
/C

LIS 16 september, 2017 - 05:54

Hej

har köpt boken nu skall bli spännande och sen även köpt andra böcker såsom en bok som heter ”Omgiven av psykopater så man kan förstå lite om dom

tack jätte bra sida o du är så duktig

Kram Lis

Charlotta 16 september, 2017 - 09:22

Hej LIS, tack för beröm och för att du köpt min bok, hoppas du kommer att gilla den. 🙂 Den andra boken har jag hört mycket positivt om men inte läst själv, den kommer du säkert att ha mycket nytta av också. ❤️
/C

Lis 16 september, 2017 - 09:59

Hej Imorse så hade vi en duskution att han anser att fritids intresse är viktigt o han har ju golf o gym o aldrig hemma. Så jag sa till han o han sa att förr 30 år sen hade han familj o fot boll o åkte Till Holland m m o spela. Då sa jag att jag hade inte accepterar det då hade jag flyttat då sa han att då hade jag fått gjort det förr han hade ändå åkt. Sen körde han nu till golf och jag sms att det är ju bra att veta hur stor hans kärlek är för mig att han inte bryr sig om att jag flyttar. Då sms han tillbaka .= Amen sluta så skall man tolka det att han blev orolig eller vad ? Mvh Lis

Charlotta 16 september, 2017 - 11:57

Rent generellt så verkar det som om han tycker att han sitter med alla kort på hand och kan göra som han vill eftersom du inte har något val utan måste stanna kvar. Jag tror dessvärre inte att dina hot riktigt biter på honom helt enkelt eftersom han inte tror på dem.
/C

Lis 16 september, 2017 - 15:38

Tack för att du är snäll o ger råd. Der uppskattas mycket skall du veta. Du ger mig styrka. Så ett sista mail hur gör man förr att han skall ta mina hot på allvar. ? Sätra ultimatum eller ? Skall jag vara nonchi o verka o intresserad eller hur för att han skall förstå att man inte skall ta mig för given. Vilket han gör. Undrar om han älskar mig förr alltid jag som sms att jag älskar han o får svar direkt = Dito puss det är samma ord alltid. Jag är så tacksam för dina råd o blir stark av dina ord. Tack Mvh Lis

Charlotta 16 september, 2017 - 18:13

Ställ aldrig ett ultimatum som du inte är beredd att genomföra, om du hotar med att lämna honom så måste du vara beredd att göra just det om det inte blir några förändringar. Att kräva förändring och hota med att lämna utan att göra det gör att han lär sig att dina hot inte betyder något och att han kan behandla dig hur som helst för du stannar kvar oavsett. Nu befinner du dig redan i ett läge där du har hotat utan att genomföra så han känner sig säkert väldigt trygg med att inget kommer att hända, så i nuläget har du kanske inte så mycket ammunition att komma med den vägen. Har du provat att prata med honom, verkligen prata, och förklara hur illa du tar vid dig och hur dåligt du mår när han behandlar dig som han gör? Var också gärna tydlig med hur mycket trevligare ni skulle kunna ha det tillsammans om du kände dig uppskattad istället för tagen för given.
/C

Lis 17 september, 2017 - 05:57

Hej tack förr ditt svar. Tyvärr är det omöjligt are prata med honom det är som para med en vägg. Han lyssnar inte o skall ha sista ordet. Visserligen lyssnar inte jag på honom då det bara är gnäll om tvätt o disk o städning. Orkar inte lyssna. När jag urbild mig till mental skötare så berätta dom en berättelse om ett par. Hon hade under lång tid sagt hur hon ville han skulle ändra sig o sa det var dag. En dag kom han hem då stod fullt med res väskor utanför dörren så han ringde på o fråga varför o hon svara att det skulle han förstått om han lyssnat på henne Och när han drack sprit förr 8 år sen var han så elak och innan mig hade han förhållande med andra kvinnor som var mycket yngre han var 35 o dom 24 år o en av dom hade skällt ut han o skrikit o tjatat så han gjorde slut för han tål inte sånt En gång skrek jag o var förbannad då blev han sur o sa att han kände inte igen mig o att det acceptera han inte. Kul förr när han skriker o skäller få är det ok. Nä min mamma sa att jag skall behandla han som luft o leva mitt liv ville jag gör då mån till fred jobbar han 7-16 som svets chef o sen är der gym o golf så lire hemma ses kanske 20 min. På helger går han 9 o kommer hem åtta och när jag är iväg på
Något då skall han alltid sms o förstöra min dag då han vill att jag skall vara hemma hela tiden som i ert fängelse som i aug då jag tog tåg o hämta ny valp i Stockholm då sms han för att förstöra min dag att han mådde dåligt för städning var dålig och att det nu skulle komma en ny valp in i huset så det är typiskt han att förstöra min dag. Han är väldigt ego Sen en dag gick han till jobb o 5 min efter ringde han o sa att han skulle åka iväg en dag till Skåne o vara med andra gubbar på golf tävling och så fegt han våga inte säga det framför mig utan i telefon så lite rädd var han väl förr han vet vad jag anser om att han är borta över natten. Sen från förra året nov 2016 då han börja på gym o blev svets chef blev han sim en annan människa. Innan fråga han var dag om jag trodde på oss i framtiden men sen nov sluta han fråga var dag o jag fråga han då i dec då svara han tufft ja man vet ju inte vad som händer. Så något hände och han förnekar att han inte ha andra o tror på det då vi båda blivit bedragna förr. Så något hände i nov föres året sen blev han en ny människa. Inte kärleks full ett dugg Så nu tänker jag behandla han som luft o får se var som händer. Men lite respekt måste han ha då han aldrig vågar säga saker framför mig rädd att jag skall bli arg vilket han vet jag ogillar att han sover borta Tror inte hans kärlek är så stor mera då han blev förändrad i nov 2016. Men om jag flyttar då kommer han inse hur mycket värd jag var han får frukost på sång var dag o middag o städa o tvätta m m o alla säger att han har ser för bra o kommer inte få det med någon annan. Så nu skall jag noncha han totalt. Ha en trevlig dag. Mvh Lis

Charlotta 17 september, 2017 - 09:26

Då är vi tillbaka till det jag skrev från början, att han kommer inte att förändras. Antingen accepterar du att leva så som ni har det nu och stannar kvar eller så gör du allvar av dina hot och lämnar honom. I bästa fall drar han öronen åt sig när han inser att han faktiskt kommer att förlora dig, men det är inte säkert så du måste vara beredd på att faktiskt bryta upp.
/C

Lis 17 september, 2017 - 15:04

Tack för ditt svar. Men jag stannar kvar då jag kommer ändra mig o sluta bry mig om honom så kanske han vaknar upp o inser hur mycket jag betyder. Förr 9 år sen när vi träffades sa vi att vi var själs fränder. Och hans längsta förhållande var 7 år o
Jag har varit gift i 11 år med en psykopat och vi förlova oss efter 3 mån o flytta ihopa. Han har varit underbar i 7 år sen förra året blev han annorlunda. Sen har alla sagt att dom har aldrig sett han så förälskad förr o han har sagt att han har aldrig känt så mycket förr någon som för mig. Och han sluta dricka för min skull. Imorse var han omtänksam o det är för jag har ändrat mig o visar mig likgiltig förr han nu. Så han kanske vaknar upp. Sen är vi på samma våg längd när det gäller otrohet då vi båda har blivit bedragna. Och han vet att jag lämnar han om han är otrogen. Så ibland skojar med han att han skall hälsa älskarinnan då blir han rädd o ringer direkt o säger att jag skall sluta med det förr rädd att jag skall tro det o lämna honom Sen för 3 veckor sen berätta jag att jag drömt han var otrogen o jag skaffa en ny man då fråga han om jag ville det o sa nej och då sa han det är bra mycket bra. Så jag stannar förr inte lätt att flytta när man flyttat 44 mil upp och alla möbler är mina o har häst här. Och jag får ingen lägenhet då jag har liten pension. Måste ha en borgens man. Så nu kör jag en nonchi stil så får vi hoppas han vaknar upp. Tack för alla dina svar. Jätte snällt av dig o skall läsa din bok. Ha en bra dag Mvh Lis

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI