Home Relationer/Kommunikation Hur ska man förhålla sig till andras förväntningar?

Hur ska man förhålla sig till andras förväntningar?

by Charlotta

Det finns egentligen bara två typer av förväntningar, rimliga och orimliga. Vad är då skillnaden på rimliga och orimliga förväntningar? Enkelt uttryckt kan man säga att de rimliga förväntningarna driver dig framåt medan de orimliga driver dig till vansinne.

Människor kommer alltid att ha förväntningar på dig. En del av de förväntningarna är fullt rimliga och handlar om vilket ansvar du har som människa, i samhället, och till exempel i familjen och på din arbetsplats. Andra handlar om hur du agerar i olika situationer, att du hälsar på dem du känner, är omtänksam mot dina närmaste, inte går rakt ut i gatan framför en bil, betalar för det du köper, och förstår skillnaden på mitt och ditt.

Andra förväntningar som kanske inte är lika grundläggande men som ändå är rimliga är de som hjälper dig att få ändan ur vagnen och få gjort det du egentligen själv vill göra. Skaffa dig ett jobb, eller kanske först en utbildning, att du ska ha stimulerande fritidsintressen, ett tillfredsställande liv, att du ska umgås med vänner, eller kanske träffa en partner och eventuellt bilda familj.

Slutligen så finns det en kategori förväntningar som inte är rimliga därför att de inte överensstämmer med dina förutsättningar eller din egen plan för livet och därför framkallar stress och frustration. Du ska utbilda dig till det som dina föräldrar vill, du ska ha jobbet som din familj tycker du borde ha, du ska träffa en partner genast och skaffa barn meddetsamma, eller du ska tycka om samma fritidsaktiviteter som din bästa vän.

Här är några fler exempel på rimliga förväntningar:

–  Du ska följa lagen.

–  Du ska uppträda respektfullt mot andra människor.

–  Du ska ta ansvar för dina handlingar.

–  Du ska hålla vad du lovar.

–  Du ska passa tider och meddela om du blir sen.

–  Du ska ta hand om dig själv så du mår bra och får vara frisk.

–  Du ska utnyttja dina talanger och förmågor till sin fulla potential.

–  Du ska inte låta andra människor utnyttja dig.

–  Du ska välja en livspartner som älskar dig och behandlar dig väl.

Och här är några fler exempel på orimliga förväntningar:

–  Du ska vara alla andra till lags så att alla människor tycker om dig.

–  Du ska uppfylla dina föräldrars ouppfyllda drömmar.

–  Du ska vara perfekt och felfri. både kroppsligt och själsligt.

–  Du ska alltid vara frisk, pigg och glad.

–  Du ska alltid vara på topp, kroppsligt och själsligt.

–  Du ska kunna förutse andras behov och ständigt passa upp på dem.

–  Du ska utbilda dig till och jobba med vad någon annan tycker passar dig.

–  Du ska acceptera att bli nedvärderad av andra och illa behandlad.

–  Du ska kompensera för andra vuxna människors ansvarslösa agerande och dåliga val.

–  Du ska förbli densamma för alltid och inte förändras.

Istället för att göra ditt bästa för att leva upp till alla förväntningar som ställs på dig är det alltså en god idé att först analysera vilken typ av förväntningar det handlar om, och om du överhuvudtaget borde försöka leva upp till dem.

Ställ dig själv frågan om det som förväntas av dig är en rimlig eller orimlig förväntan, om det driver dig framåt eller till vansinne och bestäm därefter om du ska ta förväntningen till dig eller om du ska kasta bort den. Väljer du att kasta bort den så gör verkligen just det, låt den inte ligga kvar i ditt medvetande och gnaga utan kasta den långt bort och glöm den för alltid. Eller ännu bättre, skicka tillbaks den till avsändare och säg ”Tack för ditt engagemang, men jag är inte intresserad.”.

/Charlotta

2 comments

Hanna 29 juli, 2016 - 21:00

Blev nästan full i skratt, åt mig själv. Orimliga förväntningar, ja dem har jag gjort allt för att följa, vilket lett till katastrofer, för mig och dem. Tack för kloka rader 🙂 Nu hoppa jag att jag vet bättre och tar hand om mig. Men väljer rätt män, det gör jag för min egen del och det är nog fortfarande inte de som passar de andra. Men de passar mig. 🙂

Charlotta 29 juli, 2016 - 21:03

Som tur är behöver din man bara passa dig och ingen annan, det är liksom det som är själva poängen. 😉 Tack för att du läser!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI