Home Relationer/Kommunikation Hur vet man när man träffat den rätte?

Hur vet man när man träffat den rätte?

by Charlotta

Vad är det som gör att du dras till de människor du dras till? Har du en kravlista som ska bockas av eller är det tillfälligheter som styr? Blir du charmad av att någon är intresserad av dig eller attraheras du av själva jakten?

Frågan om attraktion blir extra intressant när man upptäcker att man har en typ, att man gång på gång faller för personer med samma sorts personlighet, eller samma sorts problem.

Följer man ett mönster i sitt val av partner, och det visar sig vara relationer som inte har förutsättningar att bli långvarigt lyckosamma, så beror det ofta på att det finns något där som man behöver uppmärksamma, något i det egna bagaget som är oupplöst och behöver tas om hand.

Vad består mönstret av? Var kommer det ifrån? När började det? Vilka begränsningar eller rädslor finns knutna till mönstret?

Ett mönster är också en reflektion av var man själv befinner sig, tror man att man bara har förmåga att dra till sig narcissistiska män eller otrogna kvinnor så ser attraktionslagen till att det blir så, och man formar ett mönster av relationer med narcissistiska män eller otrogna kvinnor.

Om ditt val av partner inte överensstämmer med vad du egentligen söker, det du egentligen behöver för att må bra i en relation, så börja med att granska dina mönster för att se vad som behöver förändras.

När man löst upp eventuella gamla knutar och kan gå in i en relation utan ouppklarat bagage så har man möjlighet att välja partner utifrån hjärtats och kroppens önskemål istället för utifrån känslomässiga behov av att reda ut gamla blockeringar.

Om man i det valet prioriterar insida eller utsida är ett personligt val, men vill man ge relationen bästa förutsättningar så bör det finnas i alla fall lite av båda delar. Även om utseendet inte är det viktigaste så gör man klokt i att även lyssna till vad kroppen vill ha om man planerar att dela säng med någon för resten av livet.

På samma sätt räcker det sällan med enbart fysisk attraktion för i något läge vill man göra andra saker tillsammans där det behövs intellektuella utmaningar och känslomässig förståelse. Men hur mycket man är beredd att kompromissa på respektive området är det bara man själv som kan avgöra.

Till viss del kan känslor som inte finns där från början växa fram med tiden, men det är ett högt spel att gå in i en ny relation med dåliga utgångsvärden och hoppas på att tiden ska fixa det. I alla fall om man har högt ställda förväntningar.

Kärlek och att bry sig om någon har ofta lätt att växa fram efterhand som man lär känna någon och vänjer sig vid personen, medan fysisk attraktion och en fascination för djupet i en annan person ofta behöver finnas där från början.

För att inte lura sig själv bör man förvänta sig så mycket av en relation som man vill ha. Att redan från början gå in i en relation med känslan av att man nöjer sig är inte något jag skulle rekommendera.

Kompromisser och anpassning kommer att krävas tids nog ändå, och om inte lyckoruset och passionen finns där ens den första tiden så kunde oddsen varit bättre.

/Charlotta

10 comments

Christer Holm 17 maj, 2017 - 10:38

Kan säga att jag för min egen del vet jag inte om jag träffat den rätta , det känns bra nu men om det är den rätta det kan jag inte svara på.
Kanske vi inte vet det förrän vid ålderns höst, då kan vi svara på den frågan..

Charlotta 17 maj, 2017 - 10:47

Hej Christer, välkommen hit! Tack för dina tankar. Den rätta kan också vara ett beslut man fattar, när tillräckligt mycket stämmer och fungerar så bestämmer man sig för att det är den rätta. Sedan lägger man sin energi på att uppfylla den målsättningen, istället för att vänta på att motsatsen ska bevisas.
/C

Anonymkvinna 17 maj, 2017 - 13:02

Jag upplever att jag träffat rätt man nu. Det känns som hemma med honom, väldigt avslappnat och jag trivs med honom, vill göra saker tillsammans med honom och det är trevligt att vara tillsammans. Jag är gärna nära honom, han är attraktiv och ser bra ut. Jag saknar dock passionen som jag hade i tidigare relation (men där relationen var dålig och han var elak) . Detta är en snäll och bra man och jag tänker att kanske jag behöver acceptera att alla relationer är olika och att passionen inte finns här men vi har ett ok sexliv ändå och bra relation.

Charlotta 17 maj, 2017 - 13:06

Det är du som bestämmer vad du vill ha ut av relationen och det viktigaste är att du är nöjd. Om du prioriterar andra saker och passion inte är viktigt för dig så behöver er relation inte inkludera passion och det behöver inte heller bli något som du saknar.
/C

Anonymkvinna 17 maj, 2017 - 13:23

Jo sex är viktigt och jag saknar passionen som jag hade i förra relationen. Men samtidigt mådde jag väldigt dåligt med honom. Tänker att man kan inte få allt i en person. Denna är bra för mig på så många sätt att jag tänker att sexet inte behöver vara perfekt men visst saknar jag det som jag hade innan, sexuellt. Är ibland rädd att relationen inte ska hålla pga av sexet men vi har roligt tillsammans och han bryr sig. Tror det är ovanligt bland de jag träffat iaf att det finns äkta omtanke och kärlek där.

Charlotta 17 maj, 2017 - 13:29

Det är bara du som kan avgöra vilka kompromisser du är beredd att göra för att ha någon vid din sida. Om ni båda är villiga så kan ni till viss del jobba på att finna passion.
/C

Hanna 18 maj, 2017 - 09:32

:-). Som det är, detta livet. Kan ser tydliga mönster vilka män jag väljer. Jag har haft så roligt med dem, även om de alla har haft mycket i ryggsäcken. Eller de har stoppat mycket i sina ryggsäckar pga av sina livserfarenheter. Känsliga män. MEN mina mönster, vilka är det, vad är det jag söker. Det vet jag inte. De ”h e l a” männen finner jag ointressanta. Kan det vara så? Män blir lätt förälskade i mig, jag blir det inte i dem. Men har flera gånger återgått till tidigare kärlekar. Den stora kärleken/passionen i livet träffade jag igen häromdagen. Minst 45 år har vi haft den, men det blev inte vi. Men i hjärtat är det nog så. Nu träffar jag åter en gammal kärlek, för:e gången på 40 år. Här kan man prata om mönster… Vi har i alla fall väldigt kul ihop. Vi har kanske/ säkert samma saker i ”ryggsäcken”? Jag undrar om jag någonsin blir klok på detta med männen i mitt liv. Uppväxt i gammaldags familj, dysfunktionell säkert. Inte visa känslor. Så jag har valt känsliga män. Undrar hur det skall gå? Skulle gärna ha svaret… 😉 Tack för intressant inlägg <3

Charlotta 18 maj, 2017 - 14:30

När jag läste dina reflektioner kom jag att tänka på det här inlägget, kan det kanske ligga något i det för din del? Nu menar jag inte att kalla dina val för misstag, utan det var mer det där med att misstolka det välbekanta för det som är bra.
/C

Hälsa inifrån 17 maj, 2020 - 09:59

Känns skönt att läsa att det är ett beslut man kan fatta och bestämma sig för! Det skall jag kommunicera till min flickvän!

Charlotta 17 maj, 2020 - 18:31

Hej Hälsa inifrån, välkommen hit! Om det är valet av partner du menar så är det inte riktigt så jag skriver, utan att när man gjort sig av med känslomässiga begränsningar, t ex att söka trygghet i en partner för att man inte känner sig trygg i sig själv, kan man välja att istället låta hjärtat och kroppen välja partner. I praktiken innebär det att låta kärlek och attraktion styra och inte praktiska, sociala eller ekonomiska krav.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI