Home Relationer/Kommunikation Kärlek i två steg

Kärlek i två steg

by Charlotta

Att först hitta någon att älska och att sedan det förhållandet ska vara livet ut är något som ligger högt på många människors önskelista, och det borde ju inte vara så himla svårt kan man tycka när världen är full av singlar som inget hellre vill än hitta någon att leva med.

Samtidigt så är de flesta medvetna om att det räcker inte med att ha ett förhållande för att vara lycklig, utan det måste dessutom vara ett bra förhållande annars är risken stor att det tvärtom gör mer skada än nytta. Ett bra förhållande är nog för de flesta en relation där man blir sedd, förstådd, respekterad och lyssnad på och där man har utrymme att växa och utvecklas och naturligtvis där man delar evig kärlek och passion för varandra. Hur gör man då för att få ett sådant förhållande?

Jag skulle vilja påstå att utvecklingen på det romantiska området inte riktigt har hängt med utvecklingen på alla andra områden. Vår levnadsmiljö är numera på alla sätt helt annorlunda från för 100 år sedan men när det gäller att träffa en partner så utgår vi i stora drag från samma förutsättningar som då, så inte konstigt att det så ofta blir fel.

Vi har idag ett kontinuerligt informationsflöde om vad som händer både i närområdet och i världen, vi utsätts för ständiga impulser om hur vi bör leva och vad som är rätt och fel, och vi har stora möjligheter att utvecklas, förändras, resa och upptäcka så mycket vi vill av världen under hela livet.

Så såg det inte ut för 100 år sedan, men ändå så förväntar vi oss att vi i unga år ska träffa vårt livs kärlek och leva lyckliga tillsammans resten av livet, precis som man gjorde på den tiden när man stannade i samma by hela livet och nyhetsflödet bestod av ortstidningen en gång i veckan och grannarnas skvaller.

Förutsättningarna har definitivt förändrats och vill man öka sina chanser till ett lyckligt och långvarigt förhållande så kan det finnas anledning att lägga till ett moment i jakten på den stora kärleken. Steg ett är att hitta sig själv i det här livet och först därefter är man redo för steg två som är att hitta någon annan att dela det med.

Att ta reda på vem du själv är, vad du har för åsikter, vad du vill och vad du har för drömmar kan låta enkelt men det är inte alls så självklart i en miljö där man ständigt utsätts för yttre påverkan. Växer man upp med att fråga i forum eller på Facebook vad andra tycker innan man bestämmer vad man själv ska tycka, så kan det vara en av livets svåraste uppgifter. Men om du inte känner dig själv så kan du omöjligt skapa en seriös och långsiktig relation med någon annan, för hur ska den personen då kunna lära känna dig?

Så istället för att ha bråttom att hitta någon för att slippa vara ensam, så ta lite tid att sålla bort bruset utifrån och ta reda på vem du egentligen är utan allt det andra. När du vet det och när du känner den personen som är du, det är då det är dags att ta reda på vem den personen skulle kunna passa ihop med och bli lycklig tillsammans med. Men glöm inte att kolla så att även den du vill dela livet med har lärt känna sig själv först.

/Charlotta

2 comments

Erik 17 januari, 2015 - 21:27

Hej. Jag har läst lite i din blogg nu, som för övrigt är intressant. Vad är ditt råd om man är intresserad av en person och man tycker den personen har dom egenskaper man eftersöker. Hur gör jag för att få den kvinnan intresserad mig?

Coachen 18 januari, 2015 - 12:22

Hej Erik!
Tack för ditt inlägg, vad roligt att du gillar bloggen.

Det svåra med relationer är just det du beskriver, när man tycker sig ha hittat den personen som är perfekt för en själv, hur gör man då för att den andra ska tycka att man själv är perfekt för henne/honom? Det enkla svaret på den fråga är att det kan man tyvärr inte, antingen så tycker hon om dig eller så gör hon det inte och det är inget som du kan ändra på.

Men det finns naturligtvis en del om och men kring det svaret. Man skulle kunna tänka sig att du tar reda på vad hon tycker om och vad hon söker hos en man och sedan anpassar du dig själv och ditt liv så att det ska tilltala kvinnan. Detta är dock inget jag skulle rekommendera eftersom du då lägger grunden för ett liv i lögn och sannolikheten att relationen ska hålla är väldigt liten.

Det bästa du kan göra är, som vanligt, att vara dig själv och att hoppas på att dina kvaliteter motsvarar det hon söker, och gör de inte det så får du trösta dig med att då hade ni inte blivit lyckliga tillsammans ändå. Det viktiga som jag ser det är att du ger henne möjlighet att faktiskt lära känna dig så att hon kan få se vem du verkligen är och inte bara bedöma dig utifrån ett första intryck, och ett bra sätt att göra det är att gå försiktigt fram med sina egna förväntningar och önskemål om ett förhållande och låta dejting-fasen ta sin tid. Uppvakta henne men inte för mycket så att du skrämmer bort henne, berätta om dig själv men inte allt på en gång för då riskerar du också att skrämma henne, passa samtidigt på att fråga om henne och hennes liv och ta reda på om hon verkligen är den du tror hon är. Håll det på en ganska lugn och trivsam nivå utan att stressa henne men var samtidigt tydlig med ditt intresse.

Så om du inte redan har gjort det är första steget att bjuda ut henne och välj då något enkelt de första gångerna, gärna en aktivitet så ni har något att göra om samtalet skylle flyta trögt från början. Lycka till!

/Coachen

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI