Home Relationer/Kommunikation Kraven på en lyckad midsommar

Kraven på en lyckad midsommar

by Charlotta

Vaknade du med förväntan eller ångest idag? Kommer du att vakna med tacksamhet eller ångest imorgon? Delvis beror ditt svar på vilka planer du har för dagen idag, men ännu mer beror det på vilken inställning du har till dina planer.

Det är inte många som är oberörda inför de där obligatoriska festdagarna som återkommer varje år, midsommar, kräftskiva, nyår och valborg. Det här är dagar då det finns krav på vad som är okej och vad som anses som ett misslyckat firande, dagar när man möts med avundsjuka om man har storslagna planer och medlidsamhet om man inte har några planer. Det är dagar då det inte är riktigt tillåtet att göra vad man vill utan då man ska uppfylla kravet på lustfyllt socialt umgänge och helst övertrumfa tidigare års festligheter.

Just midsommarafton är en dag då man förväntas ha barnsligt roligt hela dagen, helst ska det serveras mängder av god mat och dryck, helst i sällskap av ett stort och tajt kompisgäng som man umgåtts med sedan tonåren, helst i en romantisk stuga på landet eller i skärgården och helst med någon man delar en passionerad kärlek med. Uppfyller man inte minst tre av fem kriterier så är dagen att betrakta som ett misslyckande.

Det där med tvång har aldrig funkat speciellt bra på mig. Kanske är det därför som jag under årens lopp har lagt ner den ena tvångsfesten efter den andra och numera vanligtvis tar de här tillfällena med ro i hemmet eller med ett stillsamt besök hos släkten.

Det är trevligt med fester och att umgås med goda vänner, men bra mycket trevligare när man själv får välja tidpunkt och omständigheter och gör det för att man har lust och inte för att det är ett krav. Rent väderleksmässigt så brukar dessutom midsommar göra sig bäst upplevd inifrån ett varmt och torrt hus.

Om man ändå tvunget vill fira på traditionellt vis och inte har blivit bjuden till någon så finns alltid möjligheten att bjuda själv. Landet är fullt av människor som inte vill något hellre än att bli bjuden på midsommarfest, även om det är så enkelt som knytis i närmsta park.

Och på tal om parker, midsommar har ju den fördelen att det på de flesta orter anordnas gemensamt firande med dans kring midsommarstång, lekar, korvgrillning och annat trevligt. Har du inget för dig så gå dit och bjud till lite så kanske du gör nya, trevliga bekantskaper.

Trevlig midsommar!

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI