Home Relationer/Kommunikation Lär dig att säga din mening

Lär dig att säga din mening

by Charlotta

Att säga vad man tycker och få kritik, eller att hålla inne med sina åsikter och aldrig göra sin röst hörd?

Ibland kan det kännas som att detta är de enda två alternativen som finns, men nog måste det finnas andra sätt att bidra med tankar och åsikter utan att behöva känna sig utlämnad och sårbar och riskera att få bära hundhuvudet? Det verkar bli allt vanligare att svenskar avstår från att säga något trots att de tycker att saker och ting är fel, istället slätar man över eller låtsas som att man inte ser eller hör vad som händer.

Enligt min erfarenhet så är det svårt, kanske omöjligt, att känna sig värdefull eller engagerad om man inte har möjlighet att uttrycka sig. Att på något sätt dela med sig av tankar, känslor och åsikter till andra människor och få respons på dem är ett sätt att bekräfta att man existerar och att man är delaktig i samhället, och två enkla sätt att göra det är genom att prata och skriva. Men nu verkar det alltså som att allt fler hellre avstår denna möjlighet och istället blir tysta. Vad händer då på insidan?

Hur och hur mycket man uttrycker sig handlar ofta om vilka förebilder man haft, hur man redan som liten såg och hörde föräldrar och andra prata med varandra och hur man genom sin uppväxt lärde sig av andra hur man kommunicerar. Var där någon som alltid gjorde sin röst hörd, var där någons åsikter som alltid ledde till bråk, var där någon som alltid drog sig undan, var där någon som alltid gav efter för att undvika konflikt eller var där någon som använde fakta och åsikter för att trycka ner någon annan? Och vem av dessa tog du efter?

Att våga säga ifrån, och att lätta sitt hjärta, kan ha en läkande känslomässig effekt. Det spelar roll för hur man ser på sig själv om man tillåter sig själv att höras, att lyssnas på och att få vara viktig.

Hemligheten med att uttrycka åsikter på ett säkert sätt ligger i att välja sina tillfällen och att uttrycka sig på ett icke-konfronterande sätt. Och hemligheten för att lyckas med det ligger i att ställa sig själv en viktig fråga först innan man för fram sin åsikt, och den frågan är: ”Vill jag säga detta för att hjälpa någon/föra samtalet framåt, eller vill jag säga det för att tillrättavisa någon/framhäva mig själv.” Är det något av de sistnämnda alternativen så kan det vara läge att tänka ett varv till, för med den ingången blir det du säger nästan garanterat en konfrontation och då är det lätt hänt att någon kommer att ta illa vid sig och att det blir konflikt.

Ofta är det minst lika viktigt hur och när man säger något som vad man faktiskt säger. Kan man föra fram sitt budskap med goda intentioner och på ett sätt som inte nedvärderar eller ifrågasätter mottagaren så blir det sällan några problem.

Till exempel kan man säga: ”Du vet den där blå skjortan du har, den som jag tycker du är så vansinnigt snygg i, skulle du kunna tänka dig att ha den istället ikväll?”

Istället för: ”Du menar inte att du tänker ha den tröjan ikväll, det förstår du väl att du inte kan komma klädd så!”

Och man kan säga gå fram till personen och diskret säga: ”Ursäkta mig, du kanske inte lade märke till det men kön börjar ända där bak. Jag förstår om du har bråttom, men det har vi nog allihopa, skulle du vilja vara snäll och ställa dig sist i kön?”

Istället för att ropa från långt bak i kön: ”Trängs inte, kön börjar här! Vem tror du att du är?”

Och man kan föra fram sin åsikt så här: ”Jo, jag äter faktiskt kött fortfarande, jag tror att olika dieter passar olika människor och jag mår bättre på blandkost.”

Istället för: ”Människan är faktiskt blandkostare och att äta vegetariskt gör att man missar vissa livsviktiga näringsämnen, så hur skulle det kunna vara bättre?”

Den sista hemligheten i det här inlägget är att det inte fungerar att låtsas vara storsint och vänlig, man måste verkligen mena det. Håller man på att explodera av återhållen ilska medan man stelt leende väser fram de vänliga orden så får de en helt annan effekt. I det fallet är det trots allt bättre att bara vara tyst.

/Charlotta

7 comments

StB 14 januari, 2016 - 14:07

Daa är det bttre att vara tyst – gäller det även när man blir trampad paa? Jag har svaart för att se att det är fel att säga sin mening isafall även om det leder til konflikt. Jag personligen äts upp inifraan om jag inte blir av med min harm och smärta.

Charlotta 14 januari, 2016 - 14:30

Det här inlägget handlar om hur man kan göra för att våga säga sin mening vid tillfällen då man normalt sett inte skulle göra det för att man inte vill hamna i en konflikt eller för att man är rädd för att det man säger ska missuppfattas. Det finns självklart andra situationer där det är mycket bättre att ta konflikten än att undvika den, men det är inte det jag skriver om den här gången.
/C

M 15 januari, 2016 - 01:58

Hej jag har märkt skillnader ibland de få gånger jag säger till åt människor. De gånger jag känt mig ilsken så blir resultatet att jag ändå inte blir förstådd. Däremot när jag kunnat påtala på ett gladare sätt har grejer löst sig. Men det är ju förstås inte alltid det går att säga på det trevligare viset…

Charlotta 15 januari, 2016 - 10:57

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter M. Det är precis det du beskriver som jag ville få fram, men du har helt rätt i att det är en metod som inte fungerar i alla lägen, och som inte heller lämpar sig för alla lägen.
/C

StB 15 januari, 2016 - 10:13

Jag tycker det är eftersträvansvärt att kunna ”ta” folks ilska ocksaa. Jag är rätt bra paa det faktiskt. Jag har nog lärt mig det det senaste aaret- att laata det vara deras ilska, och liksom respektera den. Jag tycker generellt sett bättre om när folk uttrycker sin ilska/irritation än tisslar bakom ryggen paa folk – det har jag ingen respekt för. Och saana utbrott kan faktiskt föra framaat ocksaa. Men det kräver att mottagaren kan ta dem. Hm – jag tror jag gav mig själv en komplimang nu! ojojoj var ska det sluta… Men ok inlägget handlade om naagot annat ursprungligen.

Charlotta 15 januari, 2016 - 11:07

Jag håller med dig, i de flesta fall är rak kommunikation definitivt att föredra, och att kunna låta bli att dras med i andra personers ilska är en mycket användbar förmåga. Fortsätt att ge dig själv komplimanger, det är du värd. 🙂
/C

sissi 26 augusti, 2021 - 02:53

Jag har problem med att få min storasyster att fatta att hon måste flytta från min lägenhet. Hon verkar inte fatta när jag sagt det relativt lugnt. verkar som jag måste bli arg för att få henne att flytta. Eller vad kan jag göra? Jag tycker jag förklarat att hon inte fick skriva sig hos mig. Att hon bara fick sova hos mig ett tag men nu har lång tid gått. Förklarat att jag kan bli utan pengar o bostadslös men hon har inte tagit in det o verkar inte lyssnat eller förstått. Jag är så arg så jag snart exploderar. visst förstår jag att det är svårt att få lägenhet men hon verkar inte ens försökt söka bostad. vad ska jag göra för att jag inte ska bli så förbannad att jag flyger på henne tillslut,? min ilska kokar snart över. o jag har så svårt för att va elak, men vill egentligen bara slänga ut henne för orkar psykiskt inte med att ha henne i min bostad.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI