Home Relationer/Kommunikation Låt dig inte förgiftas

Låt dig inte förgiftas

by Charlotta

Någon klok person har sagt angående ormbett att det är inte bettet som dödar, det är giftet.

Skadan någon åsamkar dig genom att behandla dig illa kan vara nog så smärtsam, men det är de nedbrytande tankarna och känslorna som angreppet för med sig som kan förgifta många år framöver, kanske ett helt liv.

Sviterna av ett enda ”bett” kan leva kvar på obegränsa tid och få dig att hata den som behandlade dig illa, att hata dig själv för att du tillät det, att söka efter hämnd, att ifrågasätta dig själv, att nedvärdera dig själv och att misstro även andra människor. Ett enda ”bett” kan förstöra ett helt liv, om du tillåter det.

Du kan inte hindra att människor beter sig illa mot dig, men du kan hindra deras gift från cirkulera i din kropp och förgifta ditt liv. Istället för att bära med dig orätten och låta den forma och styra ditt liv så sätt stopp för den och återta makten själv.

Du behöver inte förlåta förövaren för att kunna släppa det och gå vidare, du behöver bara ha överseende med den personens tillkortakommanden och inse att han eller hon inte förmådde mer, inte förstod bättre och inte hade resurser att hantera situationen bättre än så.

Detta är ditt liv, att tillåta någon annan att förgifta det och hindra dig från att leva det bästa liv du kan är detsamma som att slänga det mest värdefulla du har på sophögen.

I bästa fall kan du inte bara hindra giftet från att spridas utan dessutom använda erfarenheten som en läromästare.

/Charlotta

2 comments

Anna 11 september, 2015 - 17:31

Detta som du här har skrivit om tänker jag på varje dag och bekymrar mig. Många i min omgivning och speciellt på jobbet avger bara negativ energi och kommentarer hela tiden. Jag försöker tänka skit samma, jag trivs med mig själv. Men när det pågår under en lång tid kan det ju bli jobbigt. Detta har inte pågått jättelänge, kanske 3 mån men jag vill ny bygga på mig själv så att jag under lång sikt inte gräver ner mig i ett hål. Jag är en person som behöver mycket kärlek och gärna familj och vänner nära mig nu bor jag inte nära dem och tror det hade varit lättare då för det blir enklare att koppla bort jobbet när man är ledig. Kan du ge tips på hur man ska tänka, hade varit jättesnällt, eller ska jag till och med fundera på att byta jobb? Jag har bara varit på detta jobbet 6 mån och min projektanställning är på 2 år.

Coachen 11 september, 2015 - 17:59

Hej Anna, tack för din kommentar.
Ibland kan man behöva angripa saker från olika håll och också tänka i olika tidsramar.

Om du bara har varit sex månader på arbetsplatsen så är det kanske lite tidigt att ge upp om att dina nya arbetskamrater har en trevligare sida än den de har visat hittills. Är det inte så allvarligt så kanske du kan charma dem genom att bjuda på fikabröd ett par gånger, det brukar vara uppskattat. Är situationen värre så kanske du kan prata med din chef om det du upplever, eller en personalansvarig person? Kanske finns det en bakomliggande anledning till att du inte har välkomnats med öppna armar, och det behöver inte ha med dig att göra utan det kan ha att göra med saker som har hänt på företaget tidigare. Oavsett orsak så bör en ansvarig person vara intresserad av att du inte blir behandlad så väl som du borde bli och vilja göra något åt saken.

Samtidigt finns den en hel del saker du kan göra själv för att bygga upp styrka och trygghet så du inte tar åt dig så mycket av det som sägs, och jag vill rekommendera dig att läsa de här inläggen som handlar om det:
Hur hittar man sin inre styrka
Hur man hittar inre lugn och styrka
Låt inte någon annan bestämma ditt värde
Människors egentliga värde

Detta är saker som du kan göra omgående för att förbättra situationen som den är nu. Du skriver att projektanställningen är på två år, om det är värt att bita ihop under den tiden och stanna kvar kan bara du avgöra. Är erfarenheten från jobbet något som väger tungt när du ska söka nya jobb? Finns det chans att få förlängt och att kunna flytta till någon annan avdelning? Eller kanske rent av situationen förändras till det bättre och du vill stanna kvar där du är om det är möjligt.

En erfarenhet utanför den egna bekvämlighetszonen är ofta väldigt nyttigt och kanske ska du se den här tiden som en utbildning och ett led i din egen personliga utveckling minst lika mycket som ett jobb. Kanske är de erfarenheter du gör nu något du kommer att ha nytta av i framtiden.

Kom ihåg att allting är föränderligt och saker och ting kan lika gärna förändras till det bättre som till det sämre.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI