Home Relationer/Kommunikation Många sorters singlar, är du en av dem?

Många sorters singlar, är du en av dem?

by Charlotta

Det påstås att Sverige har flest singelhushåll i hela världen. Generella siffror pekar på att 33% av hushållen är singelhushåll, och i vissa kommuner är det så mycket som 45% som är singlar.

Att det är mycket råder det inget tvivel om och man kan fråga sig varför så många människor lever som singlar. För att få bättre överblick över situationen och kanske också förstå sitt eget eventuella singelskap bättre så tror jag det är viktigt att inte klumpa ihop alla och bara kalla dem singlar, utan att ta reda på vilka olika typer av singlar det finns.

Nedanstående kategorisering är en som används inom coachingvärlden för att beskriva olika typer av singlar.

 1. Tillfällig singel. Någon som är mellan två relationer och som aktivit söker en ny partner.
 2. Nyligen skild eller nybliven änka/änkling. Någon som håller på att återhämta sig från förlusten av en partner och inte är redo för en ny relation.
 3. Frustrerad singel. Någon som vill ha en partner men som inte kan hitta någon och därför ger upp.
 4. Passiv singel. Någon som vill ha en relation men som inte aktivt söker en partner.
 5. Singel men inte tillgänglig. Någon som har en självbild som singel och som egentligen längtar efter en relation, men som använder sig av tillfälliga möten för att tillgodose sina fysiska behov.
 6. Upptagen eller distraherad singel. Någon som går helt upp i att vara ensamstående förälder, i sin karriär, i sin utbildning eller liknande, och som inte har varken tid eller lust för en partner.
 7. Självvald singel. Någon som inte vill ha en partner. Att vara singel är ett medvetet och permanent livsstilsval av en rad olika anledningar, t ex:
  1. Personen är en ensamvarg.
  2. Personen undviker relationer av hälsoskäl.
  3. Personen värdesätter sitt oberoende mer än en relation.
  4. Personen lever en alternativ livsstil, t ex boende i kollektiv.
  5. Personen har ekonomiska anledningar.
  6. Personen är gammal och närmar sig livets slut, eller upplever det så.
  7. Personen lever i självvalt celibat, eller har asexuell läggning.
  8. Personen har valt en asketisk livsstil eller har andra religiösa eller andliga skäl.
  9. Personen föredrar tillfälliga sexpartners utan ansvar och känslomässiga bindningar.
  10. Personen har inställningen: ”Been there, done that, don’t want to do it again.”

Singlar är med andra ord inte en homogen grupp med samma livssituation och samma syn på singelskapet. Tvärtom finns det många olika anledningar till att människor är singel, många olika bakomliggande känslor, erfarenheter och beslut.

Kunskap och förståelse är alltid första steget för att förändra, om det är förändra man vill göra. Innan man ifrågasätter sitt eget eller någon annans singelskap är det en bra början att ta reda på vilken typ av singel man har att göra med.

Med den kunskapen kommer insikten och en bättre förståelse för situationen, och också en tydligare bild av hur vägen framåt kan se ut, vilka förändringar man kanske vill göra eller hur man kan hjälpa någon annan som har fastnat i sitt singelskap.

/Charlotta

11 comments

Johanna 3 mars, 2017 - 10:24

Åhnej, jag är en passiv singel! Jag skulle vilja vara tillfälligt singel, men vet inte vilken väg som är rätt att gå för att söka aktivt?

Charlotta 3 mars, 2017 - 10:26

Kunskap är makt, och nu vet du. 🙂 Inget att bli ledsen eller uppgiven för, tvärtom så betyder det ju att du förmodligen inte har gjort någonting för att träffa någon och du har därmed massor med olika saker att prova och utforska. Det finns ingen rätt eller fel väg, prova allt som känns rätt.
/C

Johanna 3 mars, 2017 - 13:08

🙂

S 4 mars, 2017 - 08:50

Jag passar perfekt i kategori 7 🙂

Charlotta 4 mars, 2017 - 11:03

Skönt för dig att veta. 🙂
/C

A 4 mars, 2017 - 17:10

Jag vill vara oberoende

Jag är också en ensamvarg, och trivs bra med det och mig själv.
Har inget behov av att tillhöra någon eller en flock. Jag tycker om mig själv och det liv jag lever 😉
Många blir avundsjuka på mitt sätt att leva, men det är inte mitt problem 🙂

Charlotta 4 mars, 2017 - 17:21

Härligt att du är nöjd med ditt liv A!
/C

Hanna 5 mars, 2017 - 17:49

Detta meddelandepå engelska fick jag från The Secret Scrolls som mail….och lever upp till det tycker jag. men mannen jag träffar är ibland så destruktiv, ibland så glad och positiv. Inte lätt att hänga med, men är trygg i mig själv, för det mesta. men jag vet inte om jag skall fortsätta med honom. Hur vet man det? Funderar på att fråga ett medium vad som är rätt för mig?
”Every single day, no matter who you meet in the day – friends, family, work colleagues, strangers – give joy to them. Give a smile or a compliment or kind words or kind actions, but give joy! Do your best to make sure that every single person you meet has a better day because they saw you. This might sound like it is not connected with you and your life, but believe me it is inseparably connected through cosmic law.
As you give joy to every person you meet, you bring joy to YOU. The more you can give joy to others, the more you will bring the joy back to you.”

Charlotta 5 mars, 2017 - 18:02

Medium kan vara ett stort stöd i livet och även bringa klarhet i saker, men du ska aldrig basera dina beslut på vad ett medium säger. Beslut måste du fatta för dig själv för du är den enda som har all information och som bäst vet vad som är rätt för dig. Vill du ha andligt stöd så vänd dig istället inåt i meditation och ha ett samtal med din egen guide, eller ställ raka frågor till dig själv som t ex ”På vilka sätt bidrar mannen positivt till mitt liv?”, ”Är jag den bästa versionen av mig själv när jag är med honom?”, ”Växer jag i hans sällskap?” och ”Hur vill jag att mitt liv ska se ut om fem år, och bidrar han till den bilden?”.
/C

Hanna 5 mars, 2017 - 19:33

Tack för svaret. Tack för frågor jag skall ställa mig själv. HA EN HÄRLIG KVÄLL.

Charlotta 5 mars, 2017 - 19:39

Tack detsamma! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI