Home Relationer/Kommunikation När allt i livet blir på liv och död

När allt i livet blir på liv och död

by Charlotta

När det känns som om varje händelse och varje samtal blir till ytterligare ett vedträ som läggs på den redan flammande brasan av upprörda känslor kan det verka som om varje lite del av livet har kommit att handla om drama på liv och död. Som om det inte finns något lugnt och behagligt vatten emellan ovädren utan bara stormar överallt. Att ha det så sliter, det sliter väldigt mycket.

Att mistag görs och missförstånd uppstår, att någon blir arg, besviken, ledsen eller säger något ogenomtänkt är sådant som händer i livet. Ibland kanske man ångrar sig, känner skuld eller skam, eller känner sig obetydlig eller rent av dum på grund av saker som hänt, saker man sagt eller gjort.

Allt detta naturliga delar av livet, man kan inte vara på topp alltid och ibland reagerar man starkare än man hade tänkt, säger eller gör saker som man ångrar och önskar att obemärkt kunde få glida in i väggen bakom och försvinna. Det bästa man kan göra i det läget är att erkänna sin dumhet och be om ursäkt, samt försöka undvika att upprepa det i framtiden. Det man inte behöver göra är att skapa drama kring händelsen.

Drama är när man förstorar upp situationer och händelser orimligt mycket eller när man genom sitt agerande eller sin inställning skapar problem där det egentligen inte behöver finnas några. Det kan gå åt mycket kraft och energi för att hantera drama, ofta helt i onödan.

Om du är en person som lever med drama så vet du hur dränerande det kan vara och hur hopplöst det kan kännas när allting blir så oerhört komplicerat trots att det hade kunnat vara så enkelt. Vet du vem det är som skapar dramat i ditt liv? Är det någon i din närhet eller är det kanske du själv?

Drama kan bli en ond cirkel, om en börjar så hakar den andra på, kanske för att ge igen med samma mynt eller av ren ouppmärksamhet eller oförmåga att bryta mönstret. Så från ingenting kan gigantiska problem byggas upp som en mur mellan människor trots att där egentligen inte finns något riktigt problem från början.

Men var kommer dramat ifrån, vad handlar det om? Ingen vill väl bråka i onödan? Drama har ofta sitt ursprung i osäkerhet, ett behov av att själv framstå som mer betydelsefull än vad man känner att man är, och ofta på någon annans bekostnad. Eller ett behov av att ge igen, att få någon annan att känna sig oönskad, dum, okunnig eller ointressant.

Men det kan också vara ett sätt att försöka samla pluspoäng för egen del genom att nedvärdera sig själv och räkna med att omgivningen ska protestera och lyfta en istället. Drama kan ses som en sorts härskarteknik som används för att trycka till någon annan på ett indirekt sätt utan att själv behöva står för det man gjort.

Vill man undvika att skapa drama så heter nycklarna ärlig kommunikation och ödmjukhet, istället för att anta det värsta, feltolka och dra slutsatser så väljer man att tro det bästa och att forsätta med en rak och öppen kommunikation där man kan få svar på sina funderingar.

Vill man undvika att bli indragen i drama så håller man ögonen öppna efter situationer som blåses upp som stora mörka ballonger men som egentligen inte innehåller något annat än luft, och så avstår man från att vara delaktig i att blåsa upp ballongen ytterligare och låter istället bara luften pysa ut genom en ärlig fråga. ”Jag kanske missförstod dig men det du sa just nu gjorde mig ledsen, hur menade du?”

Även om det bara krävs en person för att starta ett drama så krävs det två personer för att det ska kunna fortgå och utvecklas, så lever du med mer drama än du vill ha är första steget att själv sluta delta i det.

/Charlotta

2 comments

Annica 5 november, 2017 - 10:46

Vad klokt du beskriver det här med drama.❤❤❤
Det är så lätt att dras in i andras draman även om man inte vill. Det tar så mycket energi som vi människor kan använda till bättre saker i livet.
Jag har ofta hamnar i draman i livet där jag har försökt kommunicera rakt och ärligt med ett ödmjukt förhållningssätt.
Men det har inte hjälpt utan man hamnar i situationer där man trycks ner och förminskas av andra.
Det gör ont och skadar.
Men det är först när man sätter ner foten och sätter sin egen gräns som man får egen makt att inte dras in i draman.
Det gör ont med andra människors oärlighet.
Men till syvende och sist måste man börja med sig själv och ta ett eget ansvar för sitt liv.
Både för hur man behandlar sig själv men också andra.
❤❤❤
Allt gott!
Kram från
Annica

Charlotta 5 november, 2017 - 12:15

Det kan vara en fin gränsdragning mellan drama och narcissism. Om du kommunicerar rakt och ärligt och ändå möts av att förminskas och bli manipulerad så skulle jag tro att du har att göra med en person med narcissistiska drag. Med en sådan person kommer man ingenstans med att vara ärlig och schysst, det bästa man kan göra i det fallet är att undvika personen. Kram till dig Annica!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI