Home Relationer/Kommunikation När semesterflirten går för långt

När semesterflirten går för långt

by Charlotta

Sol, värme och ljusa kvällar gör något med oss frusna nordbor, vi tenderar att tina upp, ibland kanske lite för mycket. Glada, solbrända människor, bar hud och lek i sinnet, och semesterflirten är ett faktum. Kanske trots att du egentligen inte menade det, och trots att du egentligen är upptagen och har gett ditt hjärta till någon annan.

Ska man erkänna? Ska man gå? Ska man slänga ut partnern, begära skilsmässa? Hur man väljer att gå vidare är det bara de det berör som kan avgöra, men innan man fattar det slutgiltiga beslutet så kan det vara en god idé att ta lite tid och tänka igenom vad det som hände egentligen innebär.

Otrohet är kanske en av de saker som gör allra mest ont och som är allra svårast att komma över eftersom det är så många olika känslor inblandade. Förutom sveket och oärligheten så kommer tvivlet, man ifrågasätter om allt det man delat tidigare bara var ett spel, på låtsas, och om det egentligen inte betydde något.

Det värsta av allt handlar sällan om själva sexet med en annan människa, även om det genererar obehagliga bilder, utan tanken på att inte kunna lita på personen längre och att inte veta om något av allt det man upplevt tillsammans varit sant, om personen någonsin verkligen älskade en eller om alltihop var en lögn.

Visst finns det människor som är skickliga manipulatörer och gör det till en livsstil att ljuga, men det är trots allt ovanligt, betydligt vanligare är det att människor i stort är ärliga och att lögnerna sker i det lilla.

För den som är otrogen så är otroheten oftast en liten isolerad del av livet som inte ändrar något av allt det andra. Ett resonemang som kan vara svårt att förstå för partnern som tycker att det som hänt ändrar på allt.

Oavsett om man vill försöka komma över otroheten och reparera skadan den gjort på relationen eller om man ser det som signalen för att lämna och gå vidare så är det för ens egen skull bra att se otrohet för vad den verkligen är, inte minst för att slippa driva sig själv till vansinne med frågor som man aldrig får tillräckligt bra svar på och som hotar att förgöra ens självkänsla.

Partnerns oförmåga att vara trogen och ärlig har ingenting med att göra om han eller hon verkligen älskar dig eller inte. Parterns känslor för dig kan vara hur sanna och äkta som helst, personlighet, erfarenheter och personligt bagage kan ha gjort det så svårt att hålla sig till bara dig att han eller hon inte redde ut det. Inte en ursäkt, men kanske en förklaring.

Bara för att en människa är stark och utvecklad på ett område behöver den inte vara det på alla andra områden. Och bara för att en männsika är svag på ett område så behöver den inte vara det på alla andra områden. Att man exempelvis har svårt att visa sin kärlek betyder inte att man inte känner kärlek, eller att man inte har behov av kärlek.

Otrohet behöver inte vara slutet för en relation, det finns vägar tillbaka om det man har tillsammans är värt att kämpa för. Att någon vid ett isolerat tillfälle gjorde ett dåligt val händer, och att personen sedan kanske var oförmögen att vara ärlig om det kan ses som en rädsla att förlora det som betyder allra mest.

Otrohet handlar sällan om hur mycket din partner älskar dig, och det handlar aldrig om hur mycket du är värd att älskas.

/Charlotta

3 comments

carin 22 juli, 2016 - 11:12

Vilket bra inlägg. Neutraliserat och inte svart och vitt som otrohet ofta beskrivs som.

En helt annat sak..

Idag vaknade jag med en diffus olustkänsla i magen. Det har hänt ofta de senaste månaderna (tuff tid bakom mig). Jag drömmer massor och minns alltid mina drömmar. Allt ifrån terrodåd till gamla minnen. Den där känslan är så obehaglig att vakna med och ibland tänker jag att den nog kommer sitta i hela dagen. Det är som att jag har glömt hur det är att vakna och studsa upp redo att möta en ny dag. Eller bara gå upp ur sängen utan att reflektera över hur det känns i magen och hjärnan. Några tips på hur man snabbt skakar av sig den där konstiga diffusa känslan som bor inom mig intensivt den första kvarten när jag vaknar?

Charlotta 22 juli, 2016 - 12:55

Tack Carin! Den känslan som du beskriver kan vara flera olika saker, är drömmarna väldigt tydliga och kanske obehagliga så kan det vara orsaken, det kan också vara så att du bearbetar saker som hänt medan du drömmer, men även att du fortfarande är i ett försvarsläge och undermedvetet förväntar dig och färbereder dig på att det ska komma fler katastrofer. Att bearbeta händelser under sömnen är en naturlig och sund process, men det kan vara jobbigt medan det pågår. Något som du skulle kunna prova är att starta varje dag med att samla dina energier och jorda dig. Det är en enkel mental och själslig process som hjälper dig att fokusera på din inre kraft och att finna stöd från Moder Jord. Alltihop behöver inte ta mer än ett par minuter, om det är risk för att du somnar igen om du ligger ner så sätt dig upp i sängen innan du börjar. Föreställ dig att du drar in din energi från alla olika riktningar, ungefär som om din energi var fiskelinor som under natten hade släppts ut, eller som tentakler som du drar in i dig själv igen. För varje tentakel eller fiskelina som du drar till dig och som åter förenar sig med dig känner du dig mer och mer hel och komplett. När alla energi är på plats i dig så tar du ett djupt andetag och när du andas ut föreställer du dig att du släpper ut all energi som inte är din egen men som du under natten har samlat på dig från andra ställen. Detta var första steget, steg två innebär att du föreställer dig att en enda livskraftig rot växer ut från ditt ryggslut eller från undersidan av dina fötter och snabbt letar sig ner genom jordlagren till jordens mitt. Där virar den sig runt en stor sten eller en stor kristall som du hämtar styrka och trygghet ur. Stenen eller kristallen förankrar dig och roten länkar dig samman med naturen och alltings ursprung, det eviga. Lycka till, berätta gärna om verktyget fungerar för dig.
/C

carin 25 juli, 2016 - 22:11

Tack för dina tips! Jag ska testa det nästa gång:)
Tror nog också det är min hjärna som bearbetar allt som har hänt de senaste två åren…

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI