Home Relationer/Kommunikation När snällhet missbrukas

När snällhet missbrukas

by Charlotta

Är du snäll? Betyder snäll alltid samma sak? Är det alltid en bra egenskap eller kan det också vara något dåligt? Kostar det något att vara snäll? Vem är du snäll mot när du är snäll? För att kunna svara på dessa frågor måste vi först bestämma vad det innebär att vara snäll. Snäll används ganska slarvigt idag och verkar kunna betyda flera olika saker.

När du bryr dig om andra, visar omtanke om någon och anstränger dig för att göra något för en annan människa som den personen har nytta eller glädje av, då är du snäll. Denna typ av snällhet behöver inte kosta dig något men kan göra det i form av tid, arbete och även pengar. Det är dock du som bestämmer hur mycket tid, arbete och pengar det får kosta.

När någon behandlar dig illa, inte tar hänsyn till dig eller visar dig den respekt du förtjänar och du tillåter detta utan att säga något så skulle nog många kalla det för att vara snäll, kanske att vara för snäll. Kanske skulle vissa säga att du då är snäll mot den andra personen men jag skulle snarare kalla det foglig eller slätstruken, och du är definitivt inte snäll mot dig själv och det kan kosta dig en hel massa i form av irritation, sårade känslor och skadad självkänsla.

När någon är snäll mot dig, kanske oväntat snäll, och du blir glad och förvånad bara för att senare upptäcka att det fanns en baktanke med snällheten och att den andra personen själv tjänade mest på det. Var det ändå snällhet då eller var det något annat?

När någon ber dig om något som du egentligen varken vill eller kan göra men du blir pressad och till slut säger du okej. Som belöning får du höra ”Vad snäll du är!”, men orden känns mer som ett hån för du känner dig inte snäll, du känner dig övertalad eller till och med lurad.

Ordet snäll är alltså något av en ulv i fårakläder, så nästa gång någon säger ”du är så snäll” så fundera en stund på vad det egentligen är som händer, vem du är snäll mot och om det kostar mer än du hade tänkt dig.

Prova att ersätta ”snäll” med andra ord som skulle passa vid det tillfället. Om det fungerar med exempelvis ”omtänksam” eller ”uppmärksam” så verkar det vara en situation som alla kan vara nöjda med, men om ”snäll” istället kan ersättas med ”mesig” eller ”lättlurad” så kanske det är läge att stå upp mer för dig själv.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI